Rămâi conectat

Actualitate

10.000 de carduri sociale, blocate de autorități: Care a fost cauza blocării în masă

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

10.000 de carduri sociale, blocate de autorități: Care a fost cauza blocării în masă

În orice stat european tentativa de fraudă este pedepsită conform legislaţiei în vigoare. În cazul României, recent au fost anunțate tentative de fraude, făcute de anumiți români. Problema este că genul acesta de activități sunt la ordinea zilei. Cu toate astea, particularitatea acestor noi cazuri este că s-au încercat cu cardurile sociale pentru voucherele de alimente. Un alt motiv pentru care autoritățile au decis blocarea cardurilor este lipsa de conformare la regulile impuse, referitoare la produsele care pot fi achiziționate cu aceste carduri.

Încă din primele zile ale demarării programului „Sprijin pentru România”, autoritățile emitente publicau și regulile de folosire a cardurilor. Era specificat clar ce anume se poate cunpăra cu voucherele de 250 de lei, conform unei liste de alimente, așa-numite de bază.

Elit - Gustul Desăvârșit

Numai că, parte din beneficiarii cardurilor sociale, fie nu au înțeles regulile, fie le-au încălcat cu bună știință. Mai exact, au decis să folosească voucherele de 250 de lei la achiziția altor produse, altele decât cele specificat în regulile impuse dîn programul „Sprijin pentru România”. Așa se face că în primele luni de la demararea programului cel puțin 10.000 dinrtre cardurile sociale au fost blocate, motivul fiind achiziția produselor alcoolice și de tutun.

Alții au decis să folosească voucherele pentru a cumpăra mâncare pentru animale și detergenți. Aceasta apar și ele pe lista de produse care sunt intezise. Efectul acestor practici a fost că autoritățile au decis să le blocheze cardurile, și să suspende și sumele rămase.
Conform autorităților, la acest moment cardurile sociale a nu mai puțin de 10.000 de beneficiari au fost blocate, pe motivul menționat anterior. Un alt motiv pentru care au fost blocate cardurile sociale este și tentativa de fraudă. Având în vedere că acesta carduri sunt emise nominal (numele beneficiarului), conform regulilor, nu sunt transmisibile, decât în anumite condiții clare.

Autoritățile spun că au descoperit și astfel de practici, anume de înstrăinare a cardurilor către terțe persoane. Decizia de a bloca cardurile, mai spun autoritățile, au fost cât se poate de justificabile, în condițiile legii.

Reamintim că voucherele de alimente, în valoare de 250 de lei, trebuiesc folosite doar pentru achiziția de produse, precum ulei, făină, zahăr, legume, carne, lactate. Singura condiție este ca aceste alimente săs e regăsească în listele agreate în programul „Sprijin pentru România”.

Un alt aspect important, care trebuie reamintit, sunt beneficiarii acestui program, după cum urmează:
1. Pensionarii ale căror venituri proprii lunare sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 lei,
2. Persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizare sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 lei,
3. Familiile cu doi sau mai mulți copii, în întreținere, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei,
4. Familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
5. Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat,
6. Persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023? Se majorează și alocațiile, indemnizațiile pentru veterani și cele pentru persoane cu dizabilități

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023? Se majorează și alocațiile, indemnizațiile pentru veterani și cele pentru persoane cu dizabilități

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, în ședința coaliției de guvernare care a avut loc luni seară s-au decis următoarele:

Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Sprijin pentru pensionarii cu pensii mici:

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

„Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.

Se majorează și alocațiile, indemnizațiile pentru veterani și cele pentru persoane cu dizabilități

Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%” a spus  Ciucă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Meteorologii ANM estimează că în următoarele zile temperaturile vor fi mai mari decât cele specifice perioadei. Însă, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valorile vor scădea și se vor apropia de normalul perioadei spre sfârșitul lunii noiembrie și începutul lui decembrie. De asemenea, probabilitatea de ploi se menţine ridicată.

În Transilvania, în prima parte a săptămânii tendința va fi de creștere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade Celsius în prima zi, până la 11…12 grade Celsius în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6… 7 grade Celsius, iar la începutul lunii decembrie – de 3… 4 grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI

Temperaturile minime vor avea variații în primele zile din interval, cu medii ce vor crește de la -1 grad Celsius în prima noapte, până spre 3… 4 grade Celsius în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2… 0 grade Celsius. Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitații se va menține ridicată. Precipitații vor fi posibile și la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariție a acestora fiind în creștere.

La munte, de la valori termice diurne în medie de 0 grade Celsius în prima zi, se va încălzi ușor până la 5…6 grade Celsius în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade Celsius.

Valorile termice nocturne vor avea variații semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade Celsius, iar în 23 și 24 noiembrie va fi de 0 grade Celsius, apoi sunt estimate minime de -5… -4 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TAXE 2023. Ministerul Finanțelor: Nu vor avea loc modificări bruşte pe parcursul anului viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

TAXE 2023. Ministerul Finanțelor: Nu vor avea loc modificări bruşte pe parcursul anului viitor

Alin Chitu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor a declarat, joi, că estimează că nu vor avea loc modificări bruşte de taxe pe parcursul anului viitor.

El a fost întrebat dacă pentru anul 2023 Ministerul Finanţelor are în vedere modificări de taxe.

„Noi suntem acum, cel puţin pentru anul acesta, în grafic în ceea ce priveşte modificările legislative. Am avut OG 16, prin care au fost luate o serie de măsuri, unele nu au fost confirmate de Parlament, dar chiar şi aşa obiectivele noastre pentru anul 2023 sunt atinse, deci nu avem o presiune din perspectiva unor modificări bruşte, ca să ne ţinem de calendarul asumat”, a spus Chitu, în cadrul conferinţei „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, organizată de PwC România.

Elit - Gustul Desăvârșit

La rândul său, Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a completat, prezent la acelaşi eveniment, că nu ar mai trebui să existe nicio modificare în Codul fiscal anul viitor.

„Anul 2023 nu ar trebui să mai aducă nicio modificare a Codului fiscal, chiar dacă toate modificările făcute prin OG 16 nu au dus la creşterea taxelor şi impozitelor principale, ci au fost ajustări şi lucruri puse într-un făgaş normal, vorbesc de cotele de TVA unde existau nişte discrepanţe care nu aveau logică. În 2023 nu se va mai face nicio ajustare, cel puţin din discuţiile de până acum, şi este normal acest lucru”, a arătat preşedintele ANAF

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea