Rămâi conectat

Actualitate

10.000 de carduri sociale, blocate de autorități: Care a fost cauza blocării în masă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

10.000 de carduri sociale, blocate de autorități: Care a fost cauza blocării în masă

În orice stat european tentativa de fraudă este pedepsită conform legislaţiei în vigoare. În cazul României, recent au fost anunțate tentative de fraude, făcute de anumiți români. Problema este că genul acesta de activități sunt la ordinea zilei. Cu toate astea, particularitatea acestor noi cazuri este că s-au încercat cu cardurile sociale pentru voucherele de alimente. Un alt motiv pentru care autoritățile au decis blocarea cardurilor este lipsa de conformare la regulile impuse, referitoare la produsele care pot fi achiziționate cu aceste carduri.

Încă din primele zile ale demarării programului „Sprijin pentru România”, autoritățile emitente publicau și regulile de folosire a cardurilor. Era specificat clar ce anume se poate cunpăra cu voucherele de 250 de lei, conform unei liste de alimente, așa-numite de bază.

Numai că, parte din beneficiarii cardurilor sociale, fie nu au înțeles regulile, fie le-au încălcat cu bună știință. Mai exact, au decis să folosească voucherele de 250 de lei la achiziția altor produse, altele decât cele specificat în regulile impuse dîn programul „Sprijin pentru România”. Așa se face că în primele luni de la demararea programului cel puțin 10.000 dinrtre cardurile sociale au fost blocate, motivul fiind achiziția produselor alcoolice și de tutun.

Alții au decis să folosească voucherele pentru a cumpăra mâncare pentru animale și detergenți. Aceasta apar și ele pe lista de produse care sunt intezise. Efectul acestor practici a fost că autoritățile au decis să le blocheze cardurile, și să suspende și sumele rămase.
Conform autorităților, la acest moment cardurile sociale a nu mai puțin de 10.000 de beneficiari au fost blocate, pe motivul menționat anterior. Un alt motiv pentru care au fost blocate cardurile sociale este și tentativa de fraudă. Având în vedere că acesta carduri sunt emise nominal (numele beneficiarului), conform regulilor, nu sunt transmisibile, decât în anumite condiții clare.

Autoritățile spun că au descoperit și astfel de practici, anume de înstrăinare a cardurilor către terțe persoane. Decizia de a bloca cardurile, mai spun autoritățile, au fost cât se poate de justificabile, în condițiile legii.

Reamintim că voucherele de alimente, în valoare de 250 de lei, trebuiesc folosite doar pentru achiziția de produse, precum ulei, făină, zahăr, legume, carne, lactate. Singura condiție este ca aceste alimente săs e regăsească în listele agreate în programul „Sprijin pentru România”.

Un alt aspect important, care trebuie reamintit, sunt beneficiarii acestui program, după cum urmează:
1. Pensionarii ale căror venituri proprii lunare sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 lei,
2. Persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizare sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 lei,
3. Familiile cu doi sau mai mulți copii, în întreținere, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei,
4. Familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
5. Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat,
6. Persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație Florin Piersic a suferit o operație complicată la Spitalul Foișor din București. În cadrul procedurii chirurgicale dificile, medicii i-au implantat actorului o proteză temporară dotată cu o pompă de antibiotic, destinată să sterilizeze zona afectată. Evoluția postoperatorie a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea