Rămâi conectat

Curier Județean

1 octombrie| Premieră națională la Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia: „Ciobanul și Domnița”, care poartă semnătura Reginei Maria, va fi pus în scenă

BONTEA Alexandru

Publicat

în

1 octombrie| Premieră națională la Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia: „Ciobanul și Domnița”, care poartă semnătura Reginei Maria, va fi pus în scenă

Teatrul de Păpuși „Prichindel” se pregătește de o premieră națională, realizată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la încoronarea primilor regi ai României: Regele Ferdinand și Regina Maria. Este vorba de spectacolul „Ciobanul și Domnița”, care are la bază basmul cu același titlu semnat de Regina Maria.

„Ciobanul și Domnița” este o poveste unică, cu inflexiuni romantice, cu emoție, cu umor și lirism, care poartă semnătura Reginei Maria. Primul pas în crearea acestui spectacol a fost adaptarea scenică a textului, încercând să aduc la rampă tema poveștii: a iubirii și a sacrificiului.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Ciobanul și Domnița” nu este doar o poveste de iubire interzisă, ci mai degrabă o „radiografie” asupra inimii, asupra fericirii, asupra propriilor noastre decizii importante de viață. Dacă Faust își vinde sufletul pentru nemurire, în povestea noastră, Ciobanul nu-și vinde sufletul pentru nemurire, în schimb renunță la SUFLET și la CREDINȚĂ pentru iubire, pentru Domniță!

Valoarea literară a poveștii, încărcată de metafore și simboluri, a deschis sufletul și imaginația creatorilor: regizor, scenograf, compozitor și, evident, actorilor, spre o mare provocare și inedită transpunere scenică, Toma Hogea – regizor artistic.

Așadar, dragi copii, părinți și bunici, vă așteptăm la un spectacol plin de sensibilitate și de emoție, a cărui premieră va avea loc sâmbătă, 1 octombrie 2022, de la orele 18:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel”.

Avanpremiera spectacolului va avea loc vineri, 30 septembrie, orele 12:00, pentru copiii din școlile gimnaziale ale municipiului.

Un spectacol este rodul muncii unei echipe, așa cum puncta și regizorul artistic, pe care trebuie să v-o facem cunoscută:

dramatizarea, versuri și regia artistică – Toma Hogea
scenografia – Alina Dincă Pușcașu
muzica – Cári Tibor
light-design și proiecție – Lucian Moga
distribuția – Tudor Cristian Popa, Teodora Popa, Laura Boboc, Irina Melnic, Mădălin Costea, Adam Boboc, Iulian Costea, Ramona Benchea Mincu, Viorica Boda
regia tehnică – Elena Madaras
sculptură păpuși și decor – Constantin Butoi
pictură – Alina Dincă Pușcașu
realizare costume – Mirela Tămășan
lumini – Ovidiu Tămășan, Călin Popa
sunet – Florin Andrea
mașiniști – Florin Badiu, Gheorghe Hațegan

Manager Ioana Bogățan

Biletele pot fi achiziționate de la sediul teatrului, începând cu data de azi, 22 septembrie, între orele 9:00 și 14:00 (exceptând zilele de sâmbăță și duminică), sau online de la adresa www.teatrulalba.ro.

Prețul biletelor este de:

7 lei – școlari și elevi
15 lei – studenți și pensionari
28 lei – adulți

Suntem în asentimentul regizorului Toma Hogea când spune: Cu toții ne-am dorit ca această premieră națională, pe scena Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, să aducă publicului de toate vârstele un concept scenic nou, o estetică teatrală modernă, multă emoție și bucuria descoperirii acestei povești unice a Reginei Maria.

Vă așteptăm cu drag!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

CONTROALE în bazinul râului Mureș și afluenții acestuia: 108 BARAJE vor fi verificate până la sfârșitul lui noiembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

CONTROALE în bazinul râului Mureș și afluenții acestuia: 108 BARAJE vor fi verificate până la sfârșitul lui noiembrie

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Mureș au demarat imediat controalele în arealul bazinului hidrografic al râului Mureș și afluenții acestuia, în baza Hotărârii nr. 42 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din 3 octombrie a.c. privind dispunerea măsurilor urgente necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.

La barajele din categoriile C și D (de importanță normală și redusă) aferente acumulărilor permanente și nepermanente din spațiul hidrografic Mureș, echipele mixte de la „Apele Române” verifică atât actele de reglementare și modul de îndeplinire a măsurilor stabilite, precum și starea tehnică a lucrărilor, mai exact:
• evaluarea stării de siguranță în exploatare;
• comportarea în timp a lucrărilor;
• starea echipamentelor hidromecanice;
• existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare; măsurare și control;

Elit - Gustul Desăvârșit

În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu urmări nedorite la nivelul comunităților locale, în spațiul hidrografic Mureș, vor fi verificate 108 de baraje, dintre care, în număr de 17 sunt deținute de Administrația Bazinală de Apă Mureș.

Pentru fiecare baraj în parte, echipele noastre întocmesc câte un Proces Verbal de Constatare, bine structurat și în detaliu, pentru a putea oferi suport în elaborarea raportului final.

Acțiunea se va finaliza până la data de 20 noiembrie a.c. cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D. Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice.

Casetă tehnică – număr de obiective pe județe: Harghita 5, Mureș 35, Sibiu 24, Bistrița-Năsăud 1, Alba 14, Cluj 18, Hunedoara 7 și Arad 4a


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Armă deținută ILEGAL, găsită de polițiști în portbagajul unui șofer din Alba: Acesta era și sub influența alcoolului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Armă deținută ILEGAL, găsită de polițiști în portbagajul unui șofer din Alba: Acesta era și sub influența alcoolului

Cu ocazia unui control în trafic, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au găsit o armă de vânătoare deținută ilegal. Șoferul autoturismului era sub influența alcoolului.

La data de 7 octombrie 2022, în jurul orei 03,00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, au oprit, pentru control, pe raza localității Ampoița, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din Alba Iulia.

Cu ocazia controlului efectuat, în portbagajul autoturismului, în locul destinat roții de rezervă, a fost găsită o armă de vânătoare și 18 cartușe de 16 milimetri.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este deținător legal de armă.

Arma a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Totodată, față de bărbat, a fost luată măsura sancționării contravenționale și suspendării complementare a permisului de conducere, întrucât, în urma testării sale cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,29 mg/l alcool pur în aerul expirat.

FOTO: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

11 octombrie 2022| Ziua Școlii Ardelene la Palatul Cultural Blaj: Expoziții, lansări și prezentări de carte, conferință Vasile Pușcaș și recital Veta Biriș

FURDUI Alexandru

Publicat

în

11 octombrie 2022| Ziua Școlii Ardelene la Palatul Cultural Blaj: Expoziții, lansări și prezentări de carte, conferință Vasile Pușcaș și recital Veta Biriș

Marți, 11 octombrie 2022, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită să vă amintiți, să apreciați și să dați mai departe mărturie despre tot ceea ce a însemnat Școala Ardeleană pentru noi, cei din inima țării, cât și pentru întreaga Românie, rolul fundamental al acestei mișcări de emancipare politico-socială fiind recunoscut, prin lege, la nivel național.

Ziua Școlii Ardelene amintește de data la care, în anul 1754, Petru Pavel Aaron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor. Ea este sărbătorită anual la 11 octombrie, fiind instituită prin Legea nr. 93/2014.

Pentru o corectă și cu folos evocare, am pregătit o serie de materiale dedicate, expoziții și curiozități, ce vor fi disponibile pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, începând de astăzi, 7 octombrie și până marți 11 octombrie 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Marți, 11 octombrie 2022, vă așteptăm în orașul școlilor, la Blaj. Aici, la ora 16.00, vor avea loc depuneri de flori la sediul primei școli cu predare în limba română din țară. Programul evenimentului va continua la ora 17.00, la Palatul Cultural din Blaj, și va cuprinde rostirea unor mesaje instituționale de către Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Gheorghe Valentin Rotar, primarul Municipiului Blaj, Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și reprezentanți ai despărțămintelor ASTRA din zona Blajului.

După mesajele instituționale vor fi prezentate cele două expoziții: Școala Ardeleană – expoziție de carte veche realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Școlile Blajului – realizată în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” Blaj, prezentări de carte ale editurii Școala Ardeleană și conferința Școala Ardeleană, din istorie în actualitate, susținută de Vasile Pușcaș, istoric și membru corespondent al Academiei Române. La finalul manifestărilor culturale, Veta Biriș va susține un recital de muzică populară și patriotică.

Evenimentele din acest an sunt organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj și Palatul Cultural Blaj, Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” Blaj, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană, cu sponsorizarea JIDVEI S.A., în cadrul proiectului 4.3 Școala Ardeleană. Acesta face parte din programul 4 IDENTITATE ȘI VALORI CULTURALE al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, program dedicat identificării, prezervării și promovării elementelor de identitate culturală, valorilor culturale și creatorilor, prin intermediul bibliotecii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea