Rămâi conectat

Ştirea zilei

1 Decembrie, Zi de DOLIU NAȚIONAL pentru un deputat UDMR: „Revendicările noastre nu sunt îndeplinite”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1 Decembrie, Zi de DOLIU NAȚIONAL pentru un deputat UDMR: „Revendicările noastre nu sunt îndeplinite”

Pentru comunitatea noastră națională maghiară din Transilvania, 1 Decembrie nu oferă niciun motiv de sărbătorire, iar noi considerăm că este o zi de doliu până când revendicările noastre bazate pe drepturile asociate cu „deplina libertate națională” sunt îndeplinite – spune maghiarul pentru publicația maszol.ro.

„Având în vedere că în România este sărbătoare națională la 1 decembrie 1918, ziua Adunării Generale de la Gyulafehérvár (n.r.: de la Alba Iulia), trebuie să declarăm din nou că această zi nu dă niciun motiv pentru comunitatea noastră națională maghiară din Transilvania să sărbătorească și o considerăm o zi de doliu, atâta timp cât revendicările noastre bazate pe drepturile asociate cu „libertatea națională deplină” nu sunt îndeplinite”, a spus József Kulcsár-Terza, se arată în sursa citată.

El amintește de declarația de la Alba Iulia: „Libertate națională deplină pentru toate popoarele care trăiesc împreună. Ea va asigura educație, administrare și judecată pentru toate popoarele în propria lor limbă de către persoane aparținând acelui popor, iar toate popoarele vor avea dreptul de a fi reprezentate în legislativ și în guvern proporțional cu populația lor.”

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

„Respectăm sărbătorile celorlalți, dar ne așteptăm ca România, care se definește ca stat de drept, să-și îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut acum mai bine de o sută de ani și să garanteze drepturile minorității naționale maghiare care trăiesc în teritoriul său. Atâta timp cât maghiarii din Transilvania nu sunt liberi să-și folosească limba maternă și propriile simboluri în toate domeniile vieții, atâta timp cât există încă deficiențe serioase în utilizarea limbii materne în educație, administrație și justiție, ei împiedică întoarcerea bunuri luate nu putem fi forțați să sărbătorim 1 decembrie”, a spus politicianul.

József Kulcsár-Terza a adăugat: „în calitate de cetățeni maghiari care respectă legile țării, avem o cerere legitimă ca România să recunoască minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul său ca factor de formare a statului și să garanteze în Constituția lor deplina libertate națională, așa cum a fost promis în Declarația de la Alba Iulia din 1918. ”.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea