1 August – Ziua Naţională Salvamont! La mulţi ani, salvatorilor montani! La mulţi ani, Salvamont Alba!

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Astăzi, 1 august, celebrăm Ziua Naţională Salvamont, prilej de a aduce multumiri celor care au grijă, în cele mai grele condiţii, de viaţa şi sănătatea turiştilor aflaţi în dificultate.

Salvamont sau Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) este o organizație recunoscută de utilitate publică care reunește salvatorii montani din România și care se ocupă de reglementarea activității de salvare montană și de pregătirea salvatorilor montani. Salvamont este o asociație cu personal calificat, care oferă servicii destinate să salveze pe cei accidentaţi rătăciți în munţi. Salvamontul are în dotare de obicei vehicole și echipamentul necesar salvării.

ELIT

Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba Iulia este alcătuit din angajaţi şi voluntari. Oficial, din 2002. Neofic ial, se cunosc de când lumea. Sunt prieteni, înainte de orice.

“Salvamont Alba nu are nicio acţiune ratată. Suntem printre primele judeţe foarte bine dotate din ţară. Este un judeţ cu probleme din cauza reliefului şi distanţelor foarte mari, şi încercăm, pe cât posibil, să facem faţă, să acoperim toată aria”, a spus Lucian Forda, şeful Serviciului Public Salvamont Alba.

Sunt dedicaţi trup şi suflet Salvamontului. Nu au weekend-uri, nu au sărbători, îşi pun mereu viaţa în pericol.

Pe lângă prevenirea accidentelor turistice şi de salvare în munţi, ei mai fac şi patrulare preventivă, căutare persoane disparute,  asigurarea permanenţei la punctele şi refugiile Salvamont,  salvarea accidentatului sau a bolnavului, acordarea primului ajutor medical, transportarea accidentatului sau a bolnavului, participarea în colaborare cu alte structuri specializate la solicitarea acestora pentru salvarea de vieţi omenesti în caz de dezastre şi accidente, dar şi marcarea traseelor turistice şi întreţinere lor.

Ce îşi doreşte, Lucian Forda, pentru anul viitor? A răspuns simplu: “Ne dorim să atragem cât mai mulţi voluntari”. Simplu, dar greu. Poate asta îi face să fie speciali.

Cu ocazia Zilei Naţionale Salvamont, îi felicităm pe toti cei care îşi riscă viaţa pentru ca turiştii care se aventurează pe trasee montane dificile să revina la familiile lor, în cele mai bune condiţii. La mulţi ani!