Ştirea zilei
1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. De unde vine Ziua Farselor: Istoria şi tradiţia
1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. De unde vine Ziua Farselor: Istoria şi tradiţia • Farse de 1 Aprilie
Ziua păcălelilor are o istorie îndelung disputată, obiceiul farselor fiind o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior a primăverii.
ZIUA PĂCĂLELILOR, legată de schimbarea calenadarului
A treia ipoteză, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.
Indiferent de unde se trage, ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.
În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d’ Avril” (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al „Peştilor”.
Citeste si: MESAJE de 1 Aprilie
Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo”(cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.
De exemplu, acum câţiva ani, televiziunea naţională a tansmis un documentar despre o fermă specializată în cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii de spaghete!
Nu este însă singurul caz în care mass-media s-a implicat în păcăleli de 1 aprilie. Astfel, în 1998, un ziar din Alabama a anunţat că parlamentul statului Alabama a hotărât să schimbe valoarea numărului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3; în 1950, o televiziune olandeză a anunţat că Turnul din Pisa s-a prăbuşit; în urmă cu ceva ani, anumite pagini de internet din China şi Coreea au anunţat că Bill Gates a fost asasinat, iar în 1995 televiziunea din Malta a anunţat descoperirea unei grote subterane în care se află un templu preistoric.
În Spania, celor păcăliţi de 1 APRILIE zi li se atribuie epitetul de „nătărăi”.
Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, sau „Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi.
Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 aprilie.
În Iran şi în unele părţi din India, Ziua Păcălelilor („Sizdah Bedar”) are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz), anul acesta la 2 aprilie, după calendarul zoroastrian, după care se gidează parşii.
Citeste si: Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor
ZIUA PĂCĂLELILOR În România: FARSELE de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.
Păcălelile practicate de 1 aprilie variază de la cele simple, de genul, „Ţi s-au murdărit pantofii” la cele foarte elaborate, la care unul sau mai mulţi membri ai familiei sau prieteni „lucrează” mai multe zile.
Un grup de istorici contemporani a realizat un top al celor mai reuşite farse de 1 aprilie ale tuturor timpurilor. Primul loc este ocupat de farsa jucată de primăria oraşului Koln (Germania), în 1993, celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege, cărora dacă nu i se conformează, vor fi amendaţi. Gardienii spuneau că legea impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puţin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veveriţele din parc, aflate în perioada împerecherii.
Există şi superstiţii legate de păcălelile de 1 aprilie. Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.
Ştirea zilei
Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul
Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul
La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand I din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.
Ştirea zilei
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
Un ACCIDENT rutier a avut loc miercuri, în jurul orei 15.30, la Alba Iulia. O adolescentă de 18 ani a fost lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților.
Miercuri, 27 septembrie 2023, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia, a avut loc un accident rutier cu victime.
Din primele informații, ar fi vorba despre o femeie, care în timp ce conducea un autoturism, ar fi pierdut controlul asupra acestuia și ar fi acroșat o tânără de 18 ani, care traversa strada regulamentar.
În urma accidentului, tânăra a suferit leziuni corporale și va fi transportată la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Cercetarea la fața locului este în desfășurare.
UPDATE: La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 15,30, o femeie de 40 de ani, din comuna Meteș, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism pe C-lea Moților din Alba Iulia, a surprins și accidentat o tânără, în vârstă de 18 ani, din Alba Iulia, care se afla angajată în traversarea străzii, pe trecerea de pietoni.
În urma accidentului, tânăra a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.
Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Ştirea zilei
PERCHEZIȚII în Alba: Mai multe persoane, suspectate de fals și înșelăciune. Un CAR prejudiciat cu 12.000 de lei
PERCHEZIȚII în Alba: Mai multe persoane, suspectate de fals și înșelăciune. Un CAR prejudiciat cu 12.000 de lei
La data de 27 septembrie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în Câmpeni, în vederea documentării activității infracționale a unor persoane care sunt bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și complicitate la înșelăciune, fapte prin care s-ar fi creat, unei case de ajutor reciproc, un prejudiciu de 12.000 de lei.
În cauză, există bănuiala rezonabilă că două persoane ar fi întocmit, în fals, adeverințe potrivit cărora alte două persoane ar fi fost angajate ale unor societăți comerciale.
Ulterior, aceste adeverințe ar fi fost folosite pentru obținerea unui credit, în valoare de 12.000 de lei, de la o casă de ajutor reciproc din județul Alba, care nu ar mai fi fost rambursat în termenele stabilite în contractul de creditare.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mijloace de probă utile anchetei.
Cercetările sunt continuate.
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Actualitateacum 19 ore
Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
-
Ştirea zileiacum 3 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită la Liceului Teoretic Teiuș: ”Toți împreună-All together!-Tous ensemble!”, proiect specific în parteneriat cu alte trei licee