Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Studiu IPP: Avem un Parlament de… ingineri și economiști

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a prezentat o imagine sintetică a componenţei Parlamentului, consecinţă a controversatului sistem electoral folosit în alegerile parlamentare 2012. Concluziile sunt: avem 117 parlamentari în plus, mai puţini parlamentari noi, un Parlament mai îmbătrânit, scădere evidentă a numărului de jurişti.

Puţin peste jumătate dintre membrii actualului Parlament sunt la primul mandat (53%), faţă de 61% în 2008. 210 deputaţi şi 102 senatori nu au mai fost niciodată în Parlament. 5% dintre actualii parlamentari au mai fost deputaţi sau senatori în mandate anterioare, fie între 2004 şi 2008 fie chiar între 2000 şi 2004, revenind în actualul Parlament odată cu alegerile din decembrie.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Media de vârstă este mai scăzută la Camera Deputaţilor (48 de ani) decât la Senat (51 ani), cel mai tânăr deputat fiind Elena Cătălina Ştefănescu, PSD – 25 de ani şi cel mai tânăr senator – Cristian Daniel Florian, PDL – 36 de ani. Seniorii de vârstă sunt deputatul Dinu Giurescu, PC – 86 de ani şi senatorul PC, Eugen Durbacă – 70 de ani.

Cele mai comune profesii ale parlamentarilor din actualul mandat sunt, în ordine: ingineri – peste 33%, economişti – 21% şi consilieri juridici/jurişti/avocaţi – 19%, componenta dominantă modificându-se faţă de fostul parlament în care cei mai mulţi erau jurişti.

În actualul Parlament 12% sunt doamne (13% deputate şi doar 7% senatoare), procent în creştere faţă de fostul legislativ 2008 – 2012 datorită creşterii cu 30% a numărului total de parlamentari. Partidul cu nicio reprezentantă în Parlamentul României este UNPR.

Avem cu 117 mai multe mandate alocate în actualul mandat faţă de fostul, datorită actualului sistem pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor, cu 23% mai mult la Cameră (adică 78 de mandate) şi cu 28% în Senat (39 mandate). Puterea are aproximativ 70% (413 parlamentari) din mandatele câştigate (adică USL şi Minorităţile Naţionale), iar Opoziţia are 30% (175 parlamentari) mandate câştigate – ARD, PP-DD şi UDMR, în urma alegerilor din 9 decembrie 2012.

Concluzia celor de le IPP este:

– Rata de înnoire a componenţei actualului Parlament nu este atât de mare pe cât se anticipa, având în vedere angajamentele/declaraţiile din campania electorală trecută, inclusiv sloganele de campanie.
– Partidele nu au o politică europeană de promovare a doamnelor în funcţii de decizie (nicio femeie în Birourile permanente ale celor două Camere), 5 doamne preşedinte de Comisii Permanente în cele două Camere, dintr-un total de 67.
– Predomină studiile tehnice (inginerii şi economiştii fiind cei mai mulţi) în Parlament, o schimbare importantă faţă de fostul Parlament în care cei mai mulţi erau juriştii/notarii.
– În general, actualii parlamentari şi-au păstrat circumscripţiile şi colegiile pentru care candidau şi în mandatul trecut, 18% schimbându-le pe cele din 2008.
– 40% dintre parlamentarii migraţi la sfârşitul mandatului 2008 – 2012 care au re-candidat în aceste alegeri, au fost realeşi.
– După învestirea noilor senatori şi deputaţi, se asteaptă ca actualul Parlament al României să devină mult mai activ în politicile europene, formulând poziţii de substanţă la propunerile de acte comunitare iniţiate de Parlamentul European şi Consiliu, faţă de mandatul trecut când Parlamentul României a fost ultimul dintre parlamentele statelor membre în materie de contribuţie la legislaţia comunitară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alocații 2024: Data la care intră pe card alocaţiile copiilor în luna mai. Sumele de care beneficiază minorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alocații 2024: Data la care intră pe card alocaţiile copiilor în luna mai Familiile cu copii din România așteaptă cu nerăbdare lună de lună momentul în care alocațiile vor intra pe carduri. În contextul minivacanței de 1 Mai și Paște, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a publicat noul calendar de plăți. Citește și: Alocații 2024: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea