// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

STATUTUL ELEVULUI: Din toamnă, elevii pot merge la școală cu telefoanele mobile, vor putea contesta notele și vor evalua, în mod anonim, profesorii

Din toamnă, elevii pot merge la școală cu telefoanele mobile, vor putea contesta notele și vor evalua, în mod anonim, profesorii

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România.

Potrivit acestuia, din toamnă, elevii vor putea intra la clasă cu telefoanele mobile și le vor putea utiliza cu acordul profesorilor sau în caz de urgență, vor putea veni fără uniformă fără să fie puşi absenţi, dar şi să-şi conteste notele atunci când se simt nedreptăţiţi. Tot în premieră, elevii vor evalua, semestrial, în mod anonim, profesorii. Elevii vor avea inclusiv dreptul să protesteze în şcoală.

Noul statustatutul-elevulut, pe care elevii vor trebui să-l respecte din toamnă, nu mai permite şcolilor să le impună uniforme, şi chiar îi ajută pe copii să-i schimbe pe profesorii de care sunt nemulţumiţi. Documentul, semnat şi de ministrul Educaţiei, a fost timp de șapte luni în dezbatere publică.

După şapte luni de dezbateri, ministrul Educaţiei a semnat Statutul elevului, un document de sine stătător, cu reguli valabile în orice şcoală din această toamnă.

Va crea în mod real, mediul în care elevii să poată să-și facă auzită vocea în școală, să se poată implica, să fie cunoscute și recunoscute drepturile și obligatțile pe care le au. În limita respectării legii, ei pot să protesteze și sigur ca rezultatul acestui proces ar putea să fie de la caz la caz îmbunătățirea situației sau respingerea pretențiilor care nu sunt justificate și legitime”, a declarat ministrul Educației.

” Îmi doresc, de asemenea, ca elevii şi profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că şcoala este despre şi pentru elevi”, a mai spus ministrul Mircea Dumitru.

Vestea bună, pentru părinţii stresaţi că nu au bani de uniforme, este că statutul le permite să-i îmbrace pe copii cu ce au. Pentru elevi, contează mai ales dreptul de a le da ei note profesorilor, anonim.

În momentul în care directorul unității de învățământ are un feedback negativ în mod anonim ar trebui să-și ridice un semn de întrebare. Iar apoi cred că schimbarea profesorilor la clasă este ceva mai ușoară cu ajutorul statutului, dacă mai mult de jumătate din clasă este de acord cu acest lucru”, a subliniat vicepreședinta Consiliului Elevilor din București, Cristina Redai.

Experţii în educaţie atrag totuşi atenţia că nici noul statut nu le oferă elevilor posibilitatea de a-şi construiască singuri trasee de învăţare.

E bine că ei vor fi implicaţi de acum încolo în decizii.Rămâne în continuare o mare problemă în învăţământul primar şi gimnazial, unde elevii nu au capacitatea de a influenţa lucrurile”, a atras atenția președintele Federației Coaliției pentru Educație, Daniel Vișoianu.

Ca şi până acum, Statutul Elevului va fi aplicat în corelaţie cu regulamentul intern al fiecărei şcoli.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor. Forma finală s-a conturat în urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educaţiei a organizat-o în perioada 17 iunie – 4 iulie. Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017.

O componentă majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea şcolară.

Statutul a fost elaborat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi alte organizaţii reprezentative ale elevilor şi este fundamentat pe respectarea valorilor comunităţii şcolare şi ale sistemului educaţional. În acest sens au fost avute în vedere accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul de învăţământ, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnităţii tuturor membrilor comunităţii şcolare, respectiv deschiderea instituţională pentru schimbări constructive.

Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaţionale, drepturi de asociere şi exprimare, drepturi sociale, recompense şi alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Răspunsuri la STATUTUL ELEVULUI: Din toamnă, elevii pot merge la școală cu telefoanele mobile, vor putea contesta notele și vor evalua, în mod anonim, profesorii

 1. Ionut 12.08.2016 la 16:46

  Amin

 2. adi 12.08.2016 la 23:11

  “[…] pot merge la scoala cu telefoanele mobile” – si in anii precedenti noi am putut, ma rog nu puteam sa le folosim in timpul orei
  “vor putea contesta notele” – se putea face si pana acum cu cerere la directoare (conform regulamentului scolii mele)
  “vor evalua, în mod anonim, profesorii” – am avut posibilitatea asta din partea unor profesori
  nu vad nimic nou.. doar faptul ca poate e doar mai formal..

 3. Alina 13.08.2016 la 21:06

  Am citit numai despre drepturi…..nimic despre obligatii. Elevii nu au si obligatii?

 4. Marinescu Antim 13.08.2016 la 21:38

  Un mediu sigur pentru toti elevii, trebuie să fie școala, iar aici relatia profesor elev sa fie una de respect si totodata de prietenie, nu de frica, copii merg la scoala sa invete iar daca se intampla sa nu stie sau sa nu nteleaga ceva sa fie tratati cu respect si blandete, nu cu răutate. Am fost și noi elevi, trebuie să respectăm anumite reguli, era necesar acest regulament.

 5. Mecherel 14.08.2016 la 0:06

  Eu cred ca este cea mai buna decizie de pana acum.

 6. Adi 14.08.2016 la 12:55

  Trecand peste ceilalti,,itemi,, , as vrea numai sa mi se explce cum posesia telefonului in scoala si in timpul orelor va imbunatati calitatea actului didactic…A, da, cred ca am inteles cum: jucand sustinut in timpul orelor de curs pokemon !

 7. Barbu Scridon 15.08.2016 la 19:02

  Vreti drepturi? Ce ziceti de dreptul la invatatura?

 8. Zgarbeata Iftode 16.08.2016 la 1:35

  Telefoane mobile la scoala!? OK. Dar si scolile sa fie dotate cu aparate de bruiaj GSM, 3G/4G Wi-Fi care sa fie active in timpul orelor

 9. Maria 05.09.2016 la 8:35

  Toți se pricep la învățământ, educație…dar numai cine este în focul lor știe ce se întâmplă. Școlile sunt prea diverse, sunt cazuri particulare foarte multe și nu putem să uniformizăm toți actorii educației: elevi, profesori, părinți, dar în general și în școli este prezentă societatea cu bunele dar și cu multele rele, din păcate!