Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PROIECT pentru protejarea apicultorilor români şi a consumatorilor împotriva mierii contrafăcute. Ce ar risca pe viitor cei care produc produse apicole din înlocuitori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cei care produc sau vând pe post de miere produse asemănătoare obţinute din înlocuitori ar urma să fie amendaţi cu până la 25.000 de lei, potrivit unei noi iniţiative legislative care îşi propune protejarea apicultorilor români şi a consumatorilor împotriva mierii contrafăcute.

Iniţiativa legislativă depusă marţi la Senat, urmăreşte modificarea Legii apiculturii 383/2013.

Noul text prevede ca apicultorii şi comercianţii să fie obligaţi să afişeze vizibil ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole.

Dacă mierea sau un alt produs apicol este obţinut prin amestecarea cu alte produse similare din alte ţări, va trebui menţionat şi acest aspect pe etichetă.

Producătorii de miere sau alte produse apicole vor putea folosi menţiunea „produs natural” pe etichetă dacă  utilizează ca materie primă numai miere sau alte produse apicole.

De asemenea, menţiunea „Produs românesc” va putea fi utilizată numai pentru mierea sau produsele apicole rezultate din materii prime naturale, de provenienţă românească.

Cei care încalcă aceste obligaţii vor putea fi amendaţi cu 5.000 – 10.000 de lei, mai prevede propunerea legislativă.

Amenzi şi mai mari, cuprinse între 20.000 şi 25.000 de lei vor fi prevăzute „în cazul producerii, expunerii spre vânzare sau vânzării de miere şi produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obţinute din înlocuitori”. În plus cotravenienţii de acest fel ar urma să se aleagă şi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare pe o perioadă de 6 luni, potrivit iniţiativei legislative.

Pentru aplicarea amenzilor menţionate, va fi împuternicit personalul din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precum şi din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

De asemenea, medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ar urma să fie obligaţi să supravegheze şi să controleze modul în care operatorii economici procesează şi produc mierea şi celelalte produse apicole.

Aceşti medici vor trebui să recolteze probe pentru analize de laborator „ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi calitate ai acestor produse”, mai prevede propunerea de modificare a Legii apiculturii.

Propunerea legislativa a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi ALDE.

Sursa: stiripesurse.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea