Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Președintele Iohannis a formulat cererea de urmărire penală pentru George Homoștean, prim-secretarul județului Alba din perioada comunistă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

George Homoștean, prim-secretarul județului Alba din perioada comunistă, poate fi urmărit penal. La solicitarea procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, președintele Iohannis a formulat cererea oficială.

George Homostean”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 21 ianuarie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Homoştean George, fost Ministru de Interne în perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale art. 12 şi ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri”, a anunțat reprezentantul președinției.

Reamintim că procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat, în data de 19 ianuarie a.c., președintelui României, formularea cererii de urmărire penală pentru Homoștean George, fost ministru de interne, în perioada 04.09.1978 — 03.10.1987, sub aspectul complicității la infracțiuni contra umanității.

CITEȘTE ȘI: George Homoștean, la 90 de ani, și-a demonstrat încă o dată condiția și prestanța de om de stat. A fost primul șef al județului Alba

Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul dosarului cunoscut generic ”Moartea dizidentului Ursu Gheorghe Emil’ aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit reprezentantului Parchetului de pe lângă ÎCCJ ”Deși faptele ce formează obiectul cauzei au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/ 1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabilește procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale, având în vedere că normele de procedură sunt de strictă și imediată aplicare, procedura de sesizare a Președintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, ori fost membru al Guvernului este aplicabilă și în prezenta cauză.

De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constituțională a statuat că în privința mandatului de membru al Guvernului, Constituția nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecție și anume condiționarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției. Această măsură de ocrotire a interesului public subzistă și după încetarea mandatului membrilor Guvernului, așa încât este evident că, în privința infracțiunilor comise în exercițiul funcției, punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului trebuie să se realizeze cu respectarea acelorași norme procedurale”.

George Homoştean are 93 de ani și locuiește la Hunedoara. El a fost prim-secretar al Partidului Comunist Român al judeţului Alba şi ulterior ministru de Interne şi ambasador în Cehoslovacia. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea