Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate, lansat la Ciugud – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prim-ministrul Dacian Cioloș a lansat luni, în comuna Ciugud din județul Alba, „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, împreună cu viceprim-ministrul Vasile Dîncu și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

Ciolos, Dincu, Damian01

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, remis, luni, pachetul își propune să vină cu soluții inovatoare de dezvoltare economică pentru clasa de mijloc la sate, prin valorificarea fondurilor europene, simplificarea legislativă, implementarea măsurilor deja existente introduse de reforma Politicii Agricole Comune (orientate spre agricultura de mijloc) și implementarea unor măsuri noi, cum ar fi:  acordarea de vouchere pentru zilieri și meșteșugari independenți (metodă simplificată de plată a taxelor); dezvoltarea învățământului profesional și tehnic agricol, implementarea programul Național ”Primul Utilaj Agricol”; constituirea unor instrumente de garantare și creditare din surse naționale (inclusiv microcreditare); dezvoltarea economiei rurale prin eco și agro-turism”.

Pachetul nu vizează doar strict partea de agricultură și partea de sector alimentar, ci și partea de servicii și mici afaceri în mediul rural, a spus premierul după lansare.

”Mi s-a părut foarte utilă această ieșire din București pentru o astfel de lansare pentru că am vrut să facem într-un cadru care arată că astfel de programe pot să fie aplicate și că ele dau rezultate. Sigur, a fost aici o întrebare legată de ocuparea forței de muncă la sate și dincolo de agricultură. Pachetul acesta pe care l-am propus nu vizează doar strict partea de agricultură și partea de sector alimentar, ci și partea de servicii sau de mici afaceri în mediul rural și există în programul național de dezvoltare rurală finanțări adaptate care vizează măsuri care nu necesită cofinanțare din partea beneficiarilor, care pot să permită și aducerea în mediului rural și a celor care au plecat”, a spus Cioloș.

Premierul a adăugat că e important ca pachetul să fie asimilat și utilizat de colectivitățile locale.

”Un astfel de pachet nu are nicio șansă dacă el nu e utilizat de cei care pot să-l implementeze. Și aici nu e vorba doar de agențiile de plăți, ci e vorba de primării, de colectivitățile locale care pot să ia și să combine diferite măsuri din acest pachet pentru a răspunde unor probleme locale specifice. Un alt element care e esențial și care-l vizăm și noi în acest pachet este dezvoltarea unei, hai să-i spun, consultanță specifică adaptată comunității locale”, a declarat premierul.

Cioloș a explicat că a ales Ciugudul să lanseze acest pachet deoarece este ”o comună în care s-au întâmplat multe lucruri cu fonduri europene în ultima perioadă”.

“Acum 6 ani, când am început să pregătim Reforma Politicii Agricole Comune, m-am gândit la un moment ca acesta. Ceea ce am făcut acolo, la Bruxelles, îmi doream să se vadă peste câţiva ani de zile, în România. Ceea ce noi facem acum se bazează pe Reforma Politicii Agricole Comune şi pe ceea ce a fost gândit de guvernul anterior care a început să pregătească Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru a implementa reforma. Prin acest pachet preluăm măsurile care au fost gândite şi le adaptăm, întărim și implementăm efectiv.
De ce clasă de mijloc? Pentru că, avem o agricultură bipolară de câţiva ani. Avem ferme foarte mari în anumite zone, dar, din păcate, în zonele agricole mari avem și „pungile de sărăcie” foarte mari, având la extrema cealaltă, fermele de subzistență.
Nu există ţară care să nu se bazeze pe ferma de familie – este exact ceea ce lipsește la noi și ceea ce-și propune acest pachet. De aceea ne-am fixat niște ținte clare și dorim să demarăm câteva proiecte concrete în acest an”, a spus prim-ministrul în discursul de lansare a pachetului pentru “Dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.

[nggallery id=1804]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea