Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Noaptea Muzeelor 2016, la Alba Iulia. 30 de personaje istorice, lupte de gladiatori, reprezentații, muzică și dansuri – PROGRAMUL COMPLET  

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noaptea Muzeelor 2016 sau noaptea în care istoria prinde viață se va desfășura în 21 mai, la Alba Iulia, manifestările urmând să aibă loc la Muzeul Național al Unirii și la Muzeul Principia, iar intrarea va fi liberă.

Noaptea Muzeelor 201557Deschiderea oficială a evenimentului Noaptea Muzeelor 2016 la Alba Iulia va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, în fața Muzeului Național al Unirii, și va începe cu o reprezentație militară, care va fi urmată de o paradă a personajelor istorice.

”Suntem la a șaptea ediție sub formatul acesta al istoriei care prinde viață. Acesta e un motto pe care l-am pus acum șapte ani și ideea aceasta se mai regăsește și la alte muzee, dar a venit ulterior după noi. Nu numai în Alba Iulia, peste tot în țară, oamenii sunt prezenți în număr tot mai mare la acest eveniment. Oamenii s-au obișnuit cu ideea de Noaptea Muzeelor, iar unii călătoresc în alte orașe, se deplasează pe la mai multe muzee și încearcă să prindă tot mai mult. Noaptea Noaptea Muzeelor01Muzeelor a devenit cel mai important eveniment muzeal din România sau chiar din Europa”, a spus, miercuri, istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu.

”La Alba Iulia e altceva. Programul, prezența personajelor istorice, prezența Gărzii Apulum fac ca turiștii să-și dorească să vină aici la Alba Iulia. De câte ori apar personajele istorice la Alba Iulia? de Noaptea Muzeelor și la 1 Decembrie (…) Anul trecut au fost foarte mulți veniți din Sibiu, Cluj, Petroșani, special pentru acest eveniment”, a spus istoricul Liviu Zgârciu.

Programul evenimentului

Muzeul Național al Unirii

Ora 19:00

Deschiderea oficială

Reprezentație Garda Apulum

Ora 19:45

Parada Personajelor istorice

Ora 20:00-21:00

Moment muzical … arii celebre

Alexia Trif – soprană                                Ioan Chiciudean – tenor

Lidia Cîrstea – soprană                            Valentina Popovciuc – pian

Denisa Băla – soprană

Orele 20:30 – 01:00

Istoria prinde viață în muzeu cu peste 30 de personaje istorice

Ateliere de pictat icoane și de cusături tradiționale

Momente muzicale: Trupa Caffe Noir (ora 21.15 și ora 23.45)

Curtea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

Orele 14:00 – 23:00

Ateliere antice

  • Batere de monede ”plante magice” dacice
  • Fierărie dacică   pielărie
  • Prelucrare lemn   confecționat podoabe
  • Prelucrare os   tir cu arcul

Muzeul Principia

Orele 19:45 – 23:00

Ateliere antice romane

  • Jocuri romane (latrunculi, mola zaruri, astragalus etc.)
  • Atelier de scris/ ”officina scriptoria”
  • Mini-expoziție replici după artefacte romane

Ora 22:00

Dansuri romane: Magna Nemesis

Ora 22:30  Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Manifestarea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Alături de cele aproximativ 3.000 de muzee din Europa care organizează acest eveniment se află și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. La Alba Iulia manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment vor fi prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Organizatorii evenimentului: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii, construit la Alba Iulia, printr-o investiție de peste 3 milioane lei: A fost semnată autorizația de construire Un complex cu teren multisport și locuri de joacă pentru copii va fi construit la Alba Iulia, Printr-o investiție de peste 3 milioane de lei. Vineri, 26 aprilie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea