Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Mircea Cărtărescu a fascinat publicul la Târgul de carte „Alba Transilvana”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea 2Între invitaţii recentului Târg de carte „Alba Transilvana” s-a distins Mircea Cărtărescu. Venit la Alba Iulia să-şi lanseze cartea „Poezia” – integrala operei sale lirice, reputatul literat şi profesor universitar a atras, ca un magnet pilitura de fier, publicul.

Ajuns în proximitatea admiratorilor a vorbit liber, probând o capacitate retorică sclipitoare, încă de la primele propoziţii. A mărturisit: „asemeni lui Kafka scriu ca să-mi înţeleg condiţia.

Mircea 1Nu scriu ca să public cărţi, ca să-mi sporesc popularitatea ori ca să-mi exersez stilurile literare, ci pentru mine scrisul e un continuu jurnal interior. Un scriitor trebuie să scrie despre el însuşi, pentru ca apoi să poată scrie despre ceilalţi. Scriu ca să mă iau pe mine însumi prin surprindere, ca să înţeleg de ce exist, pentru că fiecare din noi trăim minunea de a exista pe lume. Vreau să-mi plătesc biletul pentru această existenţă scriind. Nu sunt un manierist, nici un postmodern, deşi am folosit procedee literare din toate vremurile. Sunt un poet neoromantic ce are în codul genetic câteva sunete fundamentale – Eminescu, Novalis, Trakl. Mi-e drag să mă întâlnesc cu publicul. E bine ca oamenii să stea faţă în faţă, să se cunoască, scriitorii fiind oameni pur şi simplu”.

Când a trebuit să evidenţieze produsul editorial ce l-a făcut să vină în Cetatea Marii Uniri a afirmat: „cartea e din precambrianul vieţii mele literare, căci nu am mai creat de mult poezie. Un erou e un tânăr ce moare pe câmpul de luptă. Dacă un scriitor moare tânăr, nimeni nu va simţi lipsa operei lui viitoare. Dacă m-aş fi oprit cu poezia după 15 ani de scris, aceasta ar fi fost opera mea completă şi criticii ar fi fost privilegiaţi. Sunt recunoscător că, după ce am încetat să scriu poezie, mi s-a mai dat o viaţă, o şansă în plus ca să scriu şi proză. Cred că am scris suficientă poezie şi e minunat că ea se află toată în cele 800 de pagini ale acestei cărţi”.

În final a lecturat poemul „Dragostea” şi a dat autografe. Iar prin întreaga „prestaţie” i-a încântat pe cei prezenţi la eveniment.

Ioan Adrian POPA

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea