Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Horea Timiş: „Proiectul Secţiei de psihiatrie din curtea Spitalului Alba, o greşeală imensă. Cine a plătit aceste studii trebuie să dea banii înapoi”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Psihiatrie07Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea şi menţinerea sănătăţii mintale se obţin luând în considerare diverşi factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici.

Tulburările psihice şi bolile mintale influenţează aproape toate aspectele vieţii unui pacient, funcţiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realităţii, relaţiile interumane, sexualitatea, munca şi timpul liber.

Asemenea tulburări sunt cauzate de interacţiunea unor factori complecşi, biologici, sociali şi spirituali, care nu pot fi întotdeauna puşi în evidenţă, cu siguranţă.
Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverşi factori şi influenţa lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale.

Se pune astfel întrebarea dacă noua secție de psihiatrie ce va fi amenajată în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia deserveşte toate aceste cerinţe.

Într-o postare pe reţeaua de socializare facebook, fostul director DSP Alba, Horea Timiş, îşi expune punctul de vedere referitor la investiţia de 6 milioane de lei cât ar costa construirea secţiei ultramoderne de psihiatrie de la spitalul din Alba Iulia. Potrivit acestuia, afirmaţiile sale sunt susţinute de argumente şi de experienţa acumulată în diverse aspecte ale sănătăţii din judeţul Alba.

“Proiectul Psihiatrie ultramodernă în curtea SJU Alba este o greșeală imensă. Cine a plătit aceste studii şi a finanțat acest proiect, după mine, trebuie să dea banii înapoi. NU ne permitem experimente pe bani publici doar pentru a rezolva o problemă pe care suntem incapabili să o rezolvăm de ceva ani, plimbând secția de psihiatrie prin zeci de locații. Locul spitalului de psihiatrie Alba este undeva lângă pădure cu un teren corespunzător. Nu are decât Primaria Alba Iulia și Cj Alba să identifice teren și soluții pentru o construcție corectă, pentru că așa este normal și o secție/spital judeţean nu se face pe repede înainte să rezolvăm o problemă, se face pentru următorii 30 de ani, și dacă tot o faci măcar fă-o bine.
De ce este absurdă locația Psihiatriei? Din N motive!
În primul rând legea spune că trebuie să aibă un rol terapeutic, contribuind la influenţarea psihicului bolnavilor, liniştindu­-i şi stimulând încrederea şi speranţa – vecinătatea cu spitalul județean afectează atât starea paciențiilor din Spitalul Judeţean, cât și a celor internați ca pacienți psihici, cât și aparținătorii acestora care au nevoie de un mediu intim. Se recomandă ca aceste clădiri să fie în spații cu multă natură. Parcul SJU Alba nu asigură spațiul corespunzător atât pentru pacienți cât și pentru cei din noua clădire. Sugerez să se ceară puncte de vedere de la Societatea Română de Psihiatrie, Societatea Română de Epidemiologie, Ordinul Arhitecților din România, cât și de la companii care construiesc spitale în Europa şi care pot şi vor susţine temeinic punctul meu de vedere. Chiar nu putem să facem lucrurile că cineva își dorește.

Alte specificaţii din MLPT IV:

1.5. Nu se vor utiliza valorile minime ale indicilor pentru stabilirea necesarului de teren, dacă:
Art.(f). ­ profilul medical, sistemul de tratament (sau durata mare de spitalizare proprie acestora)
impun dezvoltarea unor spaţii mai ample de plimbare a bolnavilor în aer liber (cazul spitalelor de
recuperare, de bolnavi cronici, de neuropsihiatrie etc).
IV. 1.2 Valoarea indicelui este cuprinsă între 75 mp/pat şi 150 mp/pat, în funcţie de considerentele prezentate la punctul IV. 1.1., astfel: 75 ­ 90 mp/pat fiind considerat un indice acoperitor pentru necesarul de teren al unor spitale generale curente din reţeaua teritorială, soluţionate multietajat;

Nu trebuie să adaptăm legea ca să iasă bine, trebuie să fim corecți.

Am decis să mă implic cu argumente şi cu experiența acumulată în privat în anumite aspecte ale sănătății din judeţul Alba.Nu mă interesează cine este manager, nici politic, dacă critic ceva o fac pe date cu scopul de îmbunătățire și de a evita decizii greșite pe termen lung. Sper ca argumentele mele să fie privite constructive, nu personal.”,

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea