Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO, VIDEO Protest în fața Instituției Prefectului Alba: Sindicatul Lucrătorilor Poștali cere aprobarea bugetului pe 2015

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, filiala Alba, a organizat, luni, de la ora 11.00, un pichet în fața instituției Prefectului Alba, în semn de protest pentru neaprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2015 al Companiei Poștei Române.  

protest16Președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, filiala Alba, Nicolae Albu, a spus că neaprobarea bugetului duce la reducerea cheltuielilor, inclusiv a salariilor cu 10 la sută. Acesta a arătat că s-ar putea ajunge la introducerea a 2 zile neplătite la șase luni. ”Noi am ieșit în stradă să transmitem că nu suntem de acord cu acest lucru. Poștașii au spus că vor întrerupe activitatea dacă se vor introduce zile libere neplătite. La noi activitatea nu a scăzut, știți bine că am avut concedieri, iar volumul de muncă a crescut mult. Noi anul trecut am avut o creștere salarială de 100 de lei care a fost rectificată și am primit-o prin hotărâre de guvern. Dacă anul acesta nu se formează bugetul ar însemna că această creștere a fost dată doar pe patru luni. Oamenii doresc să muncească și să fie plătiți pentru munca lor”, a spus Nicolae Albu

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La protest au participat 25 de sindicaliști. Nicolae Albu a avut discuții și cu prefectul Gheorghe Feneșer. ”Domnul prefect ne-a promis că o să ne sprijine și că o să facă demers la Ministerul Finanțelor. Mai mult decât atât, dânsul a spus că se va implica să ne deblocheze câteva posturi care sunt urgente”, a conchis Albu.

__________________________

Birou Executiv SLPR Filiala Alba a trimis și un comunicat pe care îl redăm, integral, în rândurile de mai jos.

Având în vedere faptul că, în acest moment, la nivelul Poştei Române există riscul declanşării unui conflict social, am solicitat sprijinul Institutiei Prefectului Alba pentru detensionarea situatiei create de Ministerul Finantelor prin refuzul de a aviza favorabil Bugetul de venituri si cheltuieli al Companiei Nationale Posta Romana S.A. pentru anul 2015.

Situaţia se prezintă în felul următor:

  • În cursul lunii septembrie a anului trecut (2014) C.N. Poşta Română S.A. a solicitat argumentat o rectificare a BVC pentru anul 2014, mai precis în data de 26.09.2014. Solicitarea Poştei Române a fost însoţită, aşa cum cum prevăd procedurile legale, de bugetul rectificat pentru 2014 şi de previziunea bugetară pentru 2015 şi 2016. Cu toate aceste documente în faţă, Ministerul de Finanţe, prin domnul Răceu Ioan, Director, a dat aviz favorabil bugetului Poştei Române şi astfel BVC-ul a fost rectificat prin HG nr. 886/15.10.2014;
  • Urmare aprobării bugetului rectificat, la nivelul CN Poşta Română S.A., a avut loc o negociere, între sindicatul legal reprezentativ, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, şi conducerea executivă a companiei, prin care s-a stabilit creşterea salariilor angajaţilor cu suma de 100 lei brut. Această creştere salarială era acoperită şi pentru anul 2015 şi 2016, fiind inclusă în bugetul previzionat ce a fost prezentat odată cu bugetul rectificat pentru 2014;
  • La începutul anului 2015, Poşta Română a întocmit BVC pentru 2015 la nivelul la care îl depusese odată cu rectificarea BVC 2014, şi l-a prezentat, spre avizare, Ministerului Finanţelor. Domnul Răceu Ioan, Director în Ministerul de Finanţe, a refuzat să avizeze bugetul, pe motiv că acesta prevede, la fondul de salarii, o creştere mai mare decât indicele mediu de creştere a preţurilor, prognozat pentru 2015, respectiv 2,2%.
  • În aceste condiţii Poşta Română nu are buget aprobat pentru 2015 şi este obligată să se încadreze cu cheltuielile la nivelul de 90% din bugetul anului 2014, ceea ce înseamnă că salariile trebuie diminuate cu cca 10%. Aceasta diminuare salariala ar putea fi realizata prin impunerea unei masuri de catre CNPR  in conformitate cu prevederile Codului Muncii art 52 alin 3, si anume de a reduce timpul de lucru al salariatilor cu  2 zile libere neplatite pe o perioada de 6 luni.
  • SLPR a respins categoric aceasta “ipoteza de lucru” sau “masura de avarie” si a transmis conducerii CNPR ca va declansa toate actiunile de protest posibile pentru a opri impunerea de zile neplatite lucratorilor din Posta Romana, mai ales ca aceasta masura o consideram ILEGALA in conditiile in care activitatea salariatilor din CNPR nu a scazut.
  • Poşta Română şi salariaţii ei, reprezintă, împreună un contributor important la bugetul de stat, din contribuţii, impozite şi taxe plătind peste 100 milioane de euro anual.
  • Numai din creşterea de 100 lei pentru fiecare angajat al Poştei Române, bugetul consolidat de stat beneficiază de o suma de cca 20 milioane lei anual, din contribuţii, si impozite, bani pe care lucrătorii poştali îi produc lucrând în piaţa concurenţială şi îi dau la stat, nu îi cer de la stat.
  • Poşta Română şi salariaţii ei, nu primesc şi nu au primit din partea statului român, nici un ajutor bănesc şi nici o subvenţie, deşi Poşta Română este obligată să asigure serviciul universal, suportând astfel costuri ce nu au de unde fi recuperate, de multe milioane de euro anual;

În acest context, spre a preîntâmpina un conflict justificat, ce ar putea izbucni odată cu dispunerea măsurilor de reducere a salariilor celor 26500 de salariati postali din Romania dintre care aprox. 500 la nivelul Judetului Alba consideram oportune toate masurile de protest si interveniţiile pe langa Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, pentru ca acesta să-şi îndrepte propria eroare şi să avizeze favorabil bugetul pentru anul 2015, al CN Poşta Română S.A.

Birou Executiv SLPR Filiala Alba: Presedinte Nicolae Albu, Vicepresedinte Cosmin Chirila, Vicepresedinte C-tin Tomus, Secretar General Daniela Vaduva.

[nggallery id=681]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când va fi distribuită

Bogdan Ilea

Publicat

în

VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când va fi distribuită Sâmbătă seară, Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, după ce a fost preluată de pe aeroportul din Sibiu de către o delegație a Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia. În noaptea de 4 spre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea