Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO| Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru depune eforturi pentru îmbunătățirea sistemului de depunere și evaluare a proiectelor POR 2014-2020 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ADR Centru a organizat marți, in municipiul Alba Iulia, o importanta intalnire de lucru a reprezentantilor administratiei publice locale din Regiunea Centru, cu ocazia Sedintei trimestriale a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru. In cadrul discutiilor s-a pus mare accent pe analiza stadiului de pregatire a proiectelor ce vor fi finantate cu fonduri nerambursabile in acest an, fiind adoptate si decizii privind actiunile ce vor fi intreprinse in ultimul trimestru al acestui an in procesul de dezvoltare regionala.

adr-centru07La aceasta intalnire de lucru, convocata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru au participat noii reprezentanti ai celor sase consilii judetene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, primarii nominalizati ca reprezentanti ai municipiilor, oraselor si comunelor din fiecare din aceste judete, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale. Dupa constituirea noului for deliberativ regional, rezultat in urma alegerilor locale din urma cu doar cateva luni, reprezentantii CDR Centru au convenit in unanimitate un nou sistem de rotatie la conducerea Consiliului. Primii conducatori ai CDR Centru au fost alesi: pentru functia de Presedinte CDR domnul Sándor Tamás, Presedintele CJ Covasna, iar pentru functia de Vicepresedinte CDR doamna Daniela Campean, Presedinte CJ Sibiu. Dupa un an, cei doi vor schimba intre ei mandatele de presedinte si vicepresedinte. Peste doi ani la conducerea CDR Centru vor veni presedintii CJ Brasov si CJ Harghita, urmand ca ulterior, dupa inca doi ani, presedintii CJ Alba si CJ Mures sa asigure presedintia forului regional care coordoneaza activitatea ADR Centru.

In timpul intalnirii de la Alba Iulia a fost realizata o importanta analiza a precedentei perioade de programare, in cadrul dezbaterilor referitoare la Raportul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, aferent semestrului I al anului 2016. Pornind de la exemplele bune, dar si de la problemele intampinate in anii anteriori, participantii au discutat despre stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, inclusiv asupra stadiului in care s-a ajuns cu elaborarea Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta (Concept Note). Acest document de planificare este important pentru pregatirea proiectelor finantabile pe Axa Prioritara 1 – Promovarea transferului tehnologic din cadrul POR 2014-2020. Un punct distinct referitor la noul Program de finantare l-a reprezentat aprobarea proiectului de hotarare privind prima editie a Planului de Comunicare Regional realizat de ADR Centru pentru implementarea masurilor de informare si publicitate destinate promovarii POR 2014-2020 in Regiunea Centru.

Totusi, avand in vedere faptul ca, in prezent, sunt deschise sesiuni de depunere in cadrul mai multor axe prioritare ale Programului Operational Regional 2014-2020, reuniunea de la Alba Iulia a urmarit sa informeze reprezentantii administratiei publice locale din Regiunea Centru despre cerintele specifice din Ghidurile Solicitantului si sa furnizeze informatii clare pentru pregatirea cererilor de finantare. Actiunile preventive sunt cu atat mai importante cu cat, pentru unele dintre apelurile competitive lansate pana in prezent, cererile de finantare respinse sau retrase nu pot fi redepuse in cadrul aceluiasi apel. Toti cei prezenti s-au referit la unele aspect procedural privind depunerea, si mai ales respingerea, de proiecte in cadrul POR 2014-2020. Practic, reprezentantii administratiei au subliniat care sunt problemele intampinate in pregatirea cererilor de finantare, depuse pana in momentul de fata. Au fost analizate aspecte legate de pregatirea de proiecte finantabile prin POR 2014-2020, cu accent pe Axele Prioritare 3, 4, 5, 6 si 7. Consecventa misiunii sale, echipa ADR Centru a insistat pe identificarea modului cum potentialii beneficiari de fonduri pot fi sprijiniti pentru a pregati documentatiile necesare pentru proiectele ce vor fi depuse spre finantare. Ca atare, decidentii din cadrul CDR Centru au hotarat ca ADR Centru sa devina principalul vector de comunicare cu AM POR, in vedere identificarii celor mai bune solutii pentru ca sistemul de pregatire, depunere si evaluare a cererilor de finantare sa decurga cat mai bine si sa se contracteze proiecte pe POR 2014-2020, cat mai curand posibil.

O alta componenta a discutiilor a vizat rezultatele preliminare ale sesiunilor de discutii organizate pana in prezent de ADR Centru cu reprezentantii grupurilor tematice pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional. Acest document strategic este important pentru implementarea Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanta activitatile specifice pentru dezvoltarea entitatilor de inovare si transfer tehnologic, implicit si a centrelor de competenta, in concordanta cu Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare si cu Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru. In urma actualizarii Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, Concept Note-ul regional va reflecta, in rezumat, prevederile acesteia, respectiv va fundamenta domeniile de specializare inteligenta, in sensul orientarii acestora catre sectoare economice clare si catre anumite tipuri de servicii.

  ”Suntem decisi sa facem tot ceea ce depinde de institutia noastra pentru a sprijini potentialii solicitanti de fonduri, ca ei sa-si pregateasca proiecte bune, conforme cu cerintele din ghidurile de finantare. Totusi, trebuie ca problemele pe care le semnaleaza sa fie bine receptate, inclusiv la nivelul Autoritatii de Management, de aceea vom transmite decidentilor din cadrul Autoritatilor de Management, la sugestia membrilor CDR Centru, care se implica astfel direct in activitatile de imbunatatire a sistemului de depunere si evaluare a proiectelor POR 2014-2020. In ultima perioada am avut discutii detaliate in aproape fiecare judet cu privire la aspectele care pot duce la respingerea proiectelor, corelat cu faptul ca procedurile in vigoare in acest moment nu permit redepunerea proiectelor pe apelurile competitive. Este nevoie de flexibilitate si de o mai buna conlucrare, de aceea vom transmite celor responsabili propunerile centralizate la nivel regional, pentru a simplifica modul de abordare a unor prevederi din fazele incipiente, cum este cea de conformitate, cu anumite abordari formale, astfel incat acele abordari care nu afecteaza competitivitatea proiectului sa poata fi solutionate simplu si in folosul direct al solicitantilor de finantare. Vom cauta cele mai bune metode sa sprijinim partenerii nostri, care sunt si beneficiarii cei mai importanti ai proiectelor pe care le gestionam, astfel incat programul sa se deblocheze si sa contractam cat mai multe cereri de finantare, cat mai repede posibil”, a declarat, dupa intalnirea de la Alba Iulia, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul intalnirii, participantii au adoptat si decizii privind aprobarea participarii ADR Centru ca partener in cadrul unor proiecte regionale, precum si a cofinantarii aferente bugetelor proprii ale acestora. Este vorba despre initiativele propuse spre finantare prin opt proiecte de dezvoltare a capacitatii institutionale la nivel regional, finantabile prin programele InterReg Europe si InterReg Danube 2014-2020, inclusiv prin proiectul BISNet Transylvania 2015-2020. Prin acest din urma proiect, ADR Centru acorda sprijin, de peste 8 ani, companiilor interesate de cresterea competitivitatii si a capacitatii lor de inovare. Toate aceste proiecte au fost transmise spre aprobare la Comisia Europeana si implica peste 60 de organizatii partenere ale ADR Centru de la nivel european. Daca vor fi aprobate de CE, aceste proiecte ar putea aduce fonduri nerambursabile in valoare de aproape 1 milion euro, in sprijinul administratiei publice si al organizatiilor neguverna-mentale din Regiunea Centru, in vederea dezvoltarii regionale bazate pe Strategia Europa 2020.

[nggallery id=2724]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea