Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Crăciun și Revelion în Apuseni: ”Baie la ciubăr” în aer liber, plimbări cu sania, drumeții și colinde pentru turiști  

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproape toate locurile de cazare din stațiunile Arieșeni și Albac din Munții Apuseni, dar și din împrejurimi, sunt rezervate de Revelion, iar proprietarii de pensiuni au pregătit oferte speciale – de la plimbări cu sania sau drumeții la obiectivele turistice, până la ”baie la ciubăr” în aer liber. În ajunul Crăciunului, turiștii vor fi colindați de un grup de copii, coordonați de un profesor, care merg din pensiune, în pensiune pentru a vesti Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

baie-la-ciubar-zapada01Locurile de cazare de Revelion sunt ocupate în proporție de aproape 100% în Munții Apuseni, zonă denumită ”Mica Elveție a României”, iar prețurile pornesc de la 100 de lei camera de două persoane pentru o noapte și ajung la 800-900 de lei, în funcție de servicii și facilități. De Crăciun nu sunt mai mulți turiști decât în weekendurile obișnuite de iarnă, susțin proprietarii, dar nici prețurile nu sunt mai mari și variază între 60 și 200 de lei, pe noapte, pentru o cameră dublă.

De exemplu, la o pensiune de trei stele din Arieșeni, prețul la o cameră dublă pentru două nopți, de vineri până duminică, în weekendul de Crăciun, este 362 de lei. Unitatea de cazare dispune de acces gratuit la internet WiFi, parcare privată, zone de relaxare cu terasă, iar camerele sunt dotate cu TV cu ecran plat, baie cu articole de toaletă și vedere la munte sau lac.

Un hotel de top din Arieșeni aflat la baza pârtiei oferă, de Revelion, servicii ”all inclusive”, iar prețul pentru patru nopți ajunge la 1.750 de lei pentru o persoană. Cei care își vor petrece sejurul aici au mic dejun, prânz, cină, toate servite în regim bufet suedez, cât și masă festivă de revelion. Totodată ei vor fi serviți cu băuturi tradiționale – palincă, afinată, vinul casei – și vor avea acces gratuit la piscina interioară cu hidromasaj, la saună și biliard. La același hotel, care este ocupat în întregime, prețurile pentru șapte nopți ajung la 2.200 de lei pentru o persoană.

baie-la-ciubar-zapada02Majoritatea unităților de cazare sunt închiriate, integral, de grupuri de tineri, din țară și chiar din străinătate, care aleg să își prepare singuri mâncarea și să își facă în fiecare zi focul, iar astfel prețurile să fie mai mici.

O femeie, care are o pensiune cu 20 de locuri de cazare în Albac, a declarat că primește de Revelion același grup care a fost și anul trecut. Alți patroni reușesc să-și închirieze unitățile de cazare încă din luna septembrie, primind un avans.

Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători

În fiecare an, în ajunul Crăciunului, un grup de elevi, îmbrăcați în straie tradiționale moțești, coordonați de un profesor, merg din pensiune, în pensiune cu colinda, pentru a vesti turiștilor Nașterea Domnului Iisus Hristos turiștilor, care la rândul lor îi servesc cu prăjituri și cozonaci.

partie-arieseni08Meleagurile din Țara Moților sunt vizitate, iarna, pentru pârtiile de schi, peisajele de poveste și obiectivele turistice, iar proprietarii de pensiuni încearcă să fie cât mai atrăgători. Spre exemplu, cei care se cazează de Crăciun și Revelion la o pensiune din Arieșeni, pot face ”baie la ciubăr”, în mijlocul naturii, bucurându-se de o priveliște de vis și zăpadă din belșug. Turiștii profită de experiența inedită și preferă butoiul cu apă fierbinte în loc de jacuzzi.

Proprietarul acestei pensiuni a declarat că turiștii se bucură de acest serviciu chiar și când gradele din termometru sunt cu minus, și nu simt frigul de afară, deoarece apa din ciubăr are peste 35 de grade Celsius.

Administratorul unei alte pensiuni din Arieșeni organizează excursii la obiectivele turistice din împrejurimi, precum Ghețarul de la partie-arieseni06Scărișoara, Groapa Ruginoasă, Stâna de Vale, Cetățile Ponorului, Dealul cu Melci, peștera Poarta lui Ionele sau Cheile Arieșului, iar cu câteva zile înainte de Crăciun îi invită pe turiști să participe la tăiatul porcului. De sărbători, servesc toți din preparate.

Proprietarul unei alte unități de cazare din inima Munților Apuseni, construită și mobilată în stil rustic, oferă turiștilor drumeții, dar și plimbări cu sania. După aceste activități, el le oferă un ceai cald, o țuică fierbinte și o masă tradițională.

În staţiunea montană Arieşeni sunt condiţii bune de schiat, având în vedere ninsorile şi răcirea vremii din ultimele zile. Aici se află două pârtii, cu o lungime totală de doi kilometri, dotate cu două teleschiuri. Totodată, există tunuri de zăpadă şi instalaţii nocturnă, cât şi o pârtie special amenajată pentru cei care vor să se bucure de sanie. Turiștii pot beneficia de serviciile monitor de schi şi snowboarding, asistență Salvamont și își pot închiria echipamente de la centrele de la baza pârtiilor.

Distanţa până la pârtiile de la Arieşeni poate fi parcursă în două ore şi 30 de minute pe ruta Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea