Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Conform deputatului PNL Călin Potor:băsescu, cu „b” mic, nu respectă separarea puterilor în stat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recentele atacuri ale lui traian băsescu, evident cu litere mici, reprezintă fără doar şi poate încă o nepermisă imixtiune în activitatea justiţiei române, pe care acelaşi preşedinte-jucător o doreşte independentă. Mai nou, şeful statului sub regimul căruia România a ajuns în ultimul hal din toate punctele de vedere, spune un lucru extrem de grav, respectiv că justiţia nu ar mai trebui să aplice legea, sau să o aplice facultativ, în funcţie de calculele puterii. băsescu cu „b” mic uită deliberat însă că nu justiţia s-a pus în situaţii delicate, aşa cum spune el, ci guvernul pe care-l girează, atunci când a luat măsurile aberante de tăiere a veniturilor şi când a promovat şi alte politici neconforme cu legea. Nu justiţia creează probleme financiare în România, ci doar incompetenţa şi corupţia puterii.

Este ciudat faptul că traian băsescu vorbeşte despre respectarea echilibrului între puterile statului, când tot el este primul care încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, se substituie premierului, dă lecţii Parlamentului şi admonestează justiţia. Este culmea ipocriziei!

Într-o ţară normală, fiecare cetăţean este îndreptăţit să se adreseze justiţiei atunci când consideră ca drepturile i-au fost încălcate. Justiţia nu face altceva decât să judece în baza legilor. În cazul de faţă, nu discutăm calitatea actului de justiţie, ci faptul că intervenţia preşedintelui duce la subminarea competenţelor puterii judecătoreşti. În mod deliberat nu se pun în executare hotărâri pronunţate de judecători, sub imperativul imposibilităţii de plată. Puterea judecătorească nu are datoria de a se interesa de posibilităţile de plată ale niciunui debitor, inclusiv ale statului. Instanţa judecă dacă un drept reclamat, pretins a fi încălcat, a fost cu adevărat încălcat sau nu. Dacă da, pronunţă soluţia de obligare la plata de despăgubiri. Justificarea de tipul „nu plătim pentru că nu avem bani” este inadmisibilă şi este o dovadă de iresponsabilitate. Pe acest principiu şi firmele private ar putea spune la fel de bine „nu plătim impozite pentru ca nu avem bani”. Iar fiecare cetăţean ar putea să nu-şi mai achite datoriile la întreţinere, utilităţi sau să le amâne cu vreo câţiva ani, pentru că nu are cu ce plăti.

După acelaşi principiu şi aceeaşi judecată „dreaptă”, aşteptăm acum ca traian băsescu, tot cu litere mici, să sară acum la gâtul CEDO, atunci când dă hotărâri prin care obligă statul român să plătească despăgubiri unor cetăţeni cărora le-au fost încălcate drepturile…Nu este pentru prima dată în acest regim de tristă amintire când argumentul financiar este invocat pentru a face rabat de la principii democratice, pentru a justifica încălcarea unor drepturi, derapajele populiste şi autoritariste. Probabil că şi băsescu ştie că democraţia este costisitoare, iar dictatura este cea mai ieftină…

 Deputat PNL de Alba, Călin Potor


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea