Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Clement Negruț: Nu închideți mineritul! Statul român trebuie să fie mult mai atent în gestionarea resurselor naturale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Am fost prezent săptămâna trecută, în cursul zilei de vineri la dezbaterea publică organizată de PMP Hunedoara în localitatea Petrila. A fost o zi deosebită pentru mine într-o zonă cu tradiție în minerit, potrivit deputatului Clement Negruț.

Clement Negrut02Activitatea mea de ani de zile în acest domeniu mă face să simt mult mai bine decât alții problemele cu care se confruntă minerii și totodată să determin mai ușor nevoile pe care le are acest sector important al economiei. Prezent la Petrila, am făcut o promisiune celor din Valea Jiului, și anume, că voi purta mesajul lor către Parlamentul şi Guvernul României, să nu închidă minele de cărbune. Mineritul trebuie să rămână o componentă importantă a strategiei energetice naţionale.

Marţi, in Plenul Camerei Deputaţilor am îmbrăcat un tricou primit de la mineri cu inscripţia ,,NU închideţi Mineritul”. Nu a fost singura dată când am susținut această idee. Mereu am afirmat că resursele pe care ni le-a lăsat Dumnezeu, trebuie valorificate. Desigur acest lucru nu se face oricum. Sunt adeptul unui minerit care să nu afecteze mediul, un minerit care să ducă la creșterea numărului de locuri de muncă în zone precum Abrud sau Petrila, un minerit care să însemne o creștere din punct de vedere economic a localităților cu tradiție în acest domeniu. Reamintesc cu acest prilej inițiativele pe care le-am avut privind procentul din redevențele exploatărilor miniere, care să rămână comunității, unde are loc exploatarea. Amendamentele pe care le-am propus la Legea minelor aveau în vedere un aport substanţial la bugetul autorităţilor locale şi judeţene. Conform modificărilor propuse de mine, titularii licenţelor sau a permiselor de exploatare ar fi fost obligaţi la plata unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, exploatare şi exploatarea resurselor minerale. Jumătate din valoarea taxei urmând a fi plătită către bugetul autorităţilor locale pe teritoriul cărora se află suprafaţa de exploatare. Cealaltă jumatate merge către bugetul de stat.

Cel de-al doilea amendament adus Legii Minelor prevedea ca redevenţa minieră să se stabilească la o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere. Astfel, 25% din valoarea redevenţei să fie plătită către bugetul autorităţilor locale pe teritoriul căreia se face exploatarea. Restul de 75% din valoarea redevenţei ar reveni bugetului de stat. Această lege ar fi fost și spre ajutorul autorităților din Alba, S.C Cuprumin Abrud este una din unitățile miniere din România care funcționează și are profit.

Cred că statul român trebuie să fie mult mai atent în gestionarea resurselor naturale, dar totodată trebuie oprită acțiunea de distrugere a mineritului. Îmi voi folosi experiența pe care o am în acest domeniu pentru a susține valorificarea resurseelor de substanțe minerale utile și voi milita pentru continuarea mineritului în România. (V.N.)

Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea