Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Canicula: cum protejăm copiii de căldura verii. Sfaturi importante pentru părinți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În perioada caniculei cei mai vulnerabili sunt copiii și aceștia nu trebuie lăsați singuri în mașini, pentru că în soare mașinile se încing foarte repede și se pot produce tragedii, avertizează Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

„Canicula a revenit în România și poate aduce cu ea mari probleme dacă nu suntem atenți. Cei mai vulnerabili sunt copiii, de aceea iată câteva sfaturi pentru această vreme cu temperaturi ridicate. Niciodată nu lăsați copiii singuri în mașină. În timpul caniculei, temperatura în mașină poate fi mortală”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a DSU.

Medicii avertizează că, dacă temperatura exterioară este de 26 de grade Celsius, în mașină după 20 de minute pot fi 43 de grade, după 40 de minute — 48 de grade, iar după 60 de minute temperatura din mașină poate ajunge la 51 de grade.

„Pe timpul caniculei, copiii sunt mai vulnerabili din cauză că temperatura lor corporală crește de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult. Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate surveni decesul. În soare, mașinile se încing foarte repede, de aceea se pot petrece tragedii mai repede decât vă imaginați!”, avertizează DSU.

„În weekend-ul care urmează, valul de căldură se va intensifica, iar în funcție de evoluția regimului termic și a intensității temperaturilor de tip tropical, vom vedea dacă actualizăm codurile de caniculă. Temperaturile vor continua să fie caniculare în weekend-ul următor, mai ales în regiunile vestice, unde se vor depăși valori de 41 de grade Celsius. Valul de căldură va fi intens și săptămâna viitoare, dar în special în sudul și sud-estul teritoriului. În celelalte regiuni, mercurul din termometre va mai coborî”, a menționat Oana Catrina, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Sfaturi pentru părinți

– Bebelusii alaptati trebuie sa aiba mai multe mese in zilele caniculare. Bebelusii hraniti cu lapte praf trebuie sa primeasca macar un biberon in plus, pregatiti si apa fiarta si racita pe care sa le-o dati daca le este sete

– O baie calaie poate sa il ajute pe bebelusul dumneavoastra sa se simta mai bine. Apa trebuie sa fie calduta. Nu folositi apa rece!

– Tineti copilul in cea mai racoroasa camera.

– Daca folositi un ventilator nu il orientati direct spre bebelus, folositi-l pentru a recircula aerul din camera.

–  Imbracati copilul in aceleasi haine in care si dumneavoastra v-ati simti bine. Ati putea sa il lasati doar in scutec sau in chilotei.

– Cand doarme acoperiti-l doar cu un cearsaf subtire.

–  Scoateti aparatorile de la pat, lasati aerul sa circule

–  Evitati pernele prea moi in care fata bebelusului se poate afunda.

– Puteti incerca sa puneti un prosop umed in fata ventilatorului. Aveti grija sa nu raceasca totusi copilul.

– Daca aveti aer conditionat asigurati-ca ca nu se face prea frig in camera. Temperatura normala nu trebuie sa fie mai mica de 23 de grade celsius.

– Nu coborati temperatura mai jos de 23°!

– Evitati iesirile pe cat posibil sau incercat sa iesiti doar foarte devreme dimineata. Bebelusii sufera de caldura in masina.

– Nu va lasati bebelusul singur in masina. Asigurati-va ca bebelusul sta in partea cu umbra a masinii, pentru ca pielea lui poate sa fie arsa de lumina soarelui chiar daca e filtrata de geamul masinii.

– Daca observati niste bubite mici cu varf rosu pe pielea bebelusului, in special in zonele care sunt umede in permanenta (sub scutec sau sub barbita) nu intrati in panica. Folositi creme cu zinc sau cu ulei de castor. Nu faceti exces insa, cremele pe baza de zinc impiedica transpiratia.

Atentie la deshidratare

Daca bebelusii nu beau destula apa sau pierd prea multe lichide prin voma, diaree sau transpiratie excesiva, se deshidrateaza.

Câteva semne, după care vă dați seamă că bebelușul este deshidratat:

– Nu arata bine,

– e mai agitat decat de obicei sau dimpotriva, prea moale,

– are pielea uscata si fontanela se afunda,

– uda mult mai putine scutece decat de obicei,

– urina e mai inchisa la culoare decat de obicei

La orice semn de supraincalzire (roseata obrajilor, cresterea frecventei respiratiilor, cresterea temperaturii corporale, agitatie sau, dimpotriva, letargie), inmuiati un prosop sau un scutec in apa calduta  (atentie NU RECE! ci mai degraba calaie) si stergeti copilul pe zonele descoperite de piele.

Chiar daca se uda hainutele nu va fie teama, nu raceste asa usor, in schimb supraincalzirea este extrem de periculoasa.

Evitati mesele copioase si mancarurile grele, dati-le copiilor legume si fructe si iaurturi, cereale si paine integrala, carne slaba. Nu insistati daca nu vor sa manance.

Copilul (si de fapt nici adultul) nu trebuie sa strea la soare intre orele 11.00 – 16.00, perioada in care concentratia de ultraviolete este maxima. Intre aceste ore, este de preferat ca cei mici sa nu iasa deloc afara.

Orele destinate plimbarilor sunt in intervalul 08.00 – 10.00 si dupa 18.00, atunci cand razele soarelui sunt mai blande cu pielea delicata a copilului nostru. Inainte cu 30 minute de a expune copiii la soare este necesar sa aplicam o crema cu factor de protecttie cat mai mare, contra radiatiilor UVA /UVB.

surse: realitatea.net, desprecopii.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea