// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Autostrada Sebeș-Turda tot mai aproape. În luna august trebuie organizată licitația. Urmează exproprierile de terenuri

În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la Consiliul Județean Alba de către vicele Florin Roman și președintele Ion Dumitrel ne-au fost aduse la cunoștință ultimele informații legate de proiectul Autostrăzii Sebeș-Turda.

Datele prezentate de cei doi sunt îmbucurătoare. Au început studiile topografice și geologice a terenurilor de pe tronsonul viitoarei autostrăzi. După ce probele prelevate din sol vor fi examinate în laborator și va fi finalizat studiul de fezabilitate se trece la faza de implementare a proeictului.

Astfel că cel târziu până în luna august a acestui an trebuie organizată licitația pentru construirea autostrăzii, lucrări care vor fi finanțate cu circa 1,2 miliarde de euro.

Urmează și faza expropierilor, cetățenii care au terenuri pe acest tronson Sebeș -Alba Iula – Oiejdea – Teiuș – Aiud – Miaraslău – Unirea – Dumbrava, vor primi înștințări cu sumele care le vor vi plătite pentru proprietățile pe care se va ridica autostrada. Fiind vorba despre lucrări de utilitate publică, aceștia nu se pot împotrivi procedurii de expropiere, decât în instanță. Potrivit legilor în vigoare privind exproprierea în cazul investițiilor de interes public, banii vor intra în conturile proprietarilor, care vor avea la dizpoziție 3 ani pentru a-i ridica.

Pe tronsonul Autostrăzii Sibiu – Nădlac, prețul pentru un metru pătrat plătit pentru proprietățile expropriate a fost între 0,8 și 3,5 euro pe mp, în funcție de teren.

Autostrada va porni de la centura Sebeșului (nefinalizată) care are o lungime de 7,3 kilometri și va avea în principiu ieșiri în zona Oarda, la ieșirea din Alba Iulia spre Cluj (sensul giratoriu), la Oiejdea, ieșirea din Teiuș, la Aiud, Miraslău și Dumbrava.

„Proiectul nu stă în loc de parcelele care trebuie expropriate conform legii. Situația cu exproprierile, în mare parte cunoscută, nu va îngreuna lucrările. Se identifică acele parcele, se trimite o înștiințare către proprietar în care i se comunică evaluarea și urmează să primească o ofertă de preț.

De exemplu, pe tronsonul Orăștie-Sibiu, terenurile au fost expropriate la prețuri între 0,8 cenți și 3,5 euro / mp în funcție de zonă. Aici nu putem discuta de niciun preț până c#nd proiectul și faza de evaluare nu vor fi finalizate.

După ce au primit înștiințarea, cetățenilor care urmează să fie expropriați pe cauză de utilitate publică, le vor fi virați bani în cont. Timp de 3 ani îi pot ridica dacă sunt de acord cu suma respectivă, iar dacă nu sunt de acord, proiectul continuă. Niciun cetățean care are o obiecție nu poate bloca proiectul de constucție a autostrăzii. Tot ceea ce poate să facă, conform legii, este să se adreseze justișției și să își ceară dreptatea în instanță”, a precizat Florin Roman.

Liderii Consiliului Județean Alba s-au arătat foarte  încrezători că realizarea acestei autostrăzi va contribui fundamental la dezvoltarea economică a județului. Locuri de muncă pe perioada lucrărilor, creșterea siguranței și optimizarea  transporturilor, reducerea poluării în orașe, sunt doar câteva exemple.

Dumitrel și Roman au ținut să sublinieze importanța sprijinului acordat de către directorul CNADNR Mircea Pop și ministru Marilor Proiecte Dan Șova pentru realizarea acestui proiect atât de important pentru Alba.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

11 Răspunsuri la Autostrada Sebeș-Turda tot mai aproape. În luna august trebuie organizată licitația. Urmează exproprierile de terenuri

 1. dusha 12.04.2013 la 15:40

  Felicitari celor doi ctitori Apolodor din Praz si Anghel Saligny aka Roman. Interesant e ca in timp ce astia proiecteaza autostrazi noi patinam pe drumuri iarna si dam in gropi vara. Expropierile sa le faca din propriile spagi si comisioane.

  • Al.I.Cuza 12.04.2013 la 23:12

   In fotografia de sus , in care cei doi își strâng mâinile si rad…am impresia ca dansii deja își imagineaza comisioanele care vor fi virate respectivilor…indiferent de culoarea politica…ei par multumiti.Si iar vom citi ca subcontractantii nu si-au primit banii , dar au fost virati de la centru.Halal tara , grea povara…mai bine mă exilez afara .

 2. adi 12.04.2013 la 15:42

  Domnule ziarist eu zic sa te mai interesezi in privinta preturilor de expropriere si vorbesc in cunostinta de cauza. Daca scriai preturi de 6 euro pe mp pana in 2009 si pana la limita jud Alba cu Hunedoara si preturi de 0.20 euro de la zona amintita incoace atunci te apropiai de adevar.Preturile vor fi foarte mult subevaluate si doar putini vor contesta in instanta din diverse motive.

 3. nu e autostrada 12.04.2013 la 17:06

  ci drum expres!

  • mda 12.04.2013 la 18:11

   E autostrada.

   • gicu 12.04.2013 la 18:24

    Sa afle si Josan vestea asta. Poate protesteaza co vrea drum expres.

 4. Dorin 12.04.2013 la 22:44

  Parca zicea Ponta ca-l destituie pe directorul CNADNR , Mircea Pop , dupa cheful facut asta iarna cu drumarii , cand tara era ingropata in zapada !Intrati mai USL-asilor pe forum si comentati cuvantul lui Ponta ; Mircea Pop e un baron al drumurilor , prea tare sa se sperie de pisicutul Ponta :)

 5. Al.I.Cuza 12.04.2013 la 23:04

  In gropile din carosabil dansii așteaptă sa rasara floricele.Sau probabil sa fie plantate.O lume minunata…

 6. ion ulmeanu 13.04.2013 la 9:51

  Ar fi o foarte mare realizare. Straduit–va!!!

 7. puiu 13.04.2013 la 12:07

  Promisiuni vedem in fiecare zi de un de zile. Pina acum nici macar pentru licitatiile din Iulie anul trecut (Deva-Lugoj) nu au fost in stare sa comunice cistigatorii. O sa se faca la pastele cailor.

 8. Gainar 14.04.2013 la 18:30

  Spre binele lui, cred ca Dumitrel s-a spalat urgent cu spirt pe maini, dupa ce a dat mana cu Piticul Atomic, nu de alta doar sa se protejeze, ca sa nu se molipseasca si el de perversitate, boala incurabila de care sufera Piticul Atomic!