Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Autoritățile din Alba Iulia au început „vânătoarea” de agenți economici și persoane fizice care aruncă gunoiul ”la voia întâmplării”. RAZIE pe străzile din oraș

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Compania Polaris M Holding împreună cu Primăria municipiului Alba Iulia, Poliția Locală, precum și Garda de Mediu au demarat o acțiune de sancționare a celor certați cu legea și bunul simț, care consideră că deșeurile nu trebuie plătite pentru a ajunge acolo unde e locul lor, preferând să le arunce la voia întâmplării, în spații necorespunzătoare sau chiar sub nasul celor care de bună credință  dețin contracte de salubritate și au pretenții pentru acest lucru.

Potrivit reprezentanților firmei de salubrizare, în următoarea perioadă se va face o razie pe fiecare stradă din Alba Iulia pentru a identifica atât agenții economici, cât și persoanele fizice care nu renunță la aceste obiceiuri proaste. 

”O să fie amendați, iar cei care refuză să-și facă contract o să fie trecuți pe taxa de salubritate, care este cu 30% mai mare decât prețul pe care îl percepe firma de salubrizare”, precizează reprezentanții  Polaris M Holding.

Totodată, aceștia menționează că există ”puncte negre” în oraș, cum ar fi zonele cunoscute ca fiind favorite ale celor ce nu dețin contracte, care sunt supravegheate permanent de Poliția Locală. 

Măsurile se impun având în vedere faptul că în ultima perioadă au fost identificate mai multe depozitări ilegale de deșeuri (pământ, moloz, betoane și resturi materiale) pe domeniul public al municipiului.

Persoanele „certate” cu bunul simț sunt sfătuite să respecte regulile de conduită civică și să nu mai confunde terenurile, malurile râurilor sau alte spații necorespunzătoare cu coșurile de gunoi. În caz contrar, riscă să fie amendați de polițiștii locali.

Conform hotărârii de Consiliu local 368/2005, persoanele fizice care sunt prinse de Poliția Locală asupra faptului în momentul depozitării deșeurilor în locuri nepermise pot primi amenzi între 100 și 300 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu sume între 300 și 500 de lei.

De asemenea, în cazuri speciale, spre exemplu când sunt cantități mari de deșeuri, se pot aplica sancțiunile din Ordonanta de Urgentă a Guvernului numărul 195 din 2005.

Potrivit legislatiei, persoanele fizice si juridice au obligatia de a nu degrada mediul prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel. Pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 195 din 2005, persoanele fizice riscă sanctiuni contraventionale cu valori cuprinse între 3.000 si 6.000 lei, iar persoanele juridice între 25.000 si 50.000 lei. Pentru aruncarea și depozitarea pe malul apelor, amenzile sunt și mai mari: între 5.000 și 10.000 de lei pentru persoanele fizice și între 30.000 de lei și 60.000 de lei pentru persoanele juridice.

Orice amendă se poate plăti pe jumătate în 48 de ore de la aplicarea ei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea