Zmeura – Fructul minune bogat în minerale și vitamine valoroase: Beneficii surpinzătoare pentru sănătate
Zmeura – Fructul minune bogat în minerale și vitamine valoroase: Beneficii surpinzătoare pentru sănătate
Zmeura nu are doar un gust delicios și gustos, ci are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și nutrienți de preț. Consumul regulat de zmeură ajută în tratarea mai multor afecțiuni, dar este și un adjuvant în menținerea tinereții, datorită conținutului mare de antioxidanți.
Citește și: Zmeura – Fructele minune şi secretul tinereţii fără bătrâneţe. Bobițele de culoarea rubinului, calități terapeutice cu totul speciale
Tratamente interne
Constipaţie
Zmeura este foarte bogată în fibre alimentare, substanţe nedigerabile, care acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici şi zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Ca atare, cura cu zmeură este unul dintre cele mai simple şi cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaţie. Se consumă, cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei, câte o porţie consistentă (de minimum 100 de grame) de zmeură, eventual amestecate cu puţină miere lichidă şi câteva linguri de iaurt. Tratamentul durează măcar 10 zile şi poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simţim nevoia.
Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal
Se face cură cu zmeură vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă şi primăvara, se va bea regulat ceaiul de zmeură – minimum 2 căni pe zi -, frunzele sale având efecte cicatrizante şi antiacide foarte bune.
Candidoză digestivă
Un studiu arată că fructele parfumate ale zmeurului sunt un adevărat inamic pentru Candida albicans. Antocianii conţinuţi de către aceste fructe inhibă dezvoltarea acestui fung şi ajută la eliminarea sa din organism. Se recomandă o cură de 12 zile, timp în care se consumă zilnic un amestec din 100 de grame de zmeură proaspătă, 400 de grame de iaurt şi miere după gust. Toate aceste componente se amestecă folosind un mixer (blender), iar preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, în mai multe reprize, înaintea meselor principale. Este un tratament delicios ca gust şi care restabileşte echilibrul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv. Această cură este un bun adjuvant şi în candidoză genitală.
Diabet
Zmeura face parte dintr-o categorie aparte de fructe care, deşi conţin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor în doze de 150-200 de grame zilnic nu duce la creşteri notabile ale glicemiei. Mai mult, zmeura stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină), stimulează diureza şi normalizează valorile colesterolului. Tratamentul cu zmeură este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului, dacă se renunţă la consumul de carne şi se mănâncă preponderent legume şi fructe.
Alergie
Zmeura este o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator. Mai mult, zmeura conţine cantităţi foarte mari de vitamina C, 300-400 de grame din acest fruct, administrate într-o singură masă, aducând un aport masiv din această vitamină, care reduce intensitatea alergiei.
Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă.
Ceaiul de frunze şi fructe de zmeur face adevărate minuni în această categorie de afecţiuni. Tulburări grave de ciclu menstrual, care nu răspund la nicio altă formă de tratament, pot fi stabilizate în câteva săptămâni, cu 3-4 căni de ceai de zmeur, consumat zilnic. Femeile care suferă de constipaţie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe şi frunze uscate, obţinută cu ajutorul râşniţei electrice de cafea – câte 4 linguriţe zilnic. Tratamentul este valabil şi în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
Obezitate, îngrăşare
Cura cu zmeură, făcută o perioadă cât mai lungă de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutăţii corporale. Secretul constă în faptul că, în cantităţi mai mari (peste 200 g), zmeura taie pofta de mâncare, reducând chiar secreţiile gastrice şi „anesteziind” foamea, inclusiv dorinţa de dulce. De asemenea, un oligoelement conţinut din abundenţă de către zmeură – manganul – creşte rata metabolismului, ajutându-ne să „ardem” mai cu spor caloriile atunci când facem mişcare.
Imunitate scăzută
Zmeurul şi ruda sa apropiată, murul, sunt doi stimulatori excepţionali ai imunităţii. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi dintr-unul dintre aceste fructe, în cure de 12 zile minimum. Ambele conţin mari cantităţi de vitamina C (300 de grame asigură mai mult decât necesarul pentru o zi întreagă), dar şi pigmenţi antocianici, substanţe care stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente.
Graviditate
O cană de ceai de zmeur, băută zilnic, este un remediu excelent în timpul gravidităţii, fiind considerat de unii specialişti drept cel mai bun ceai în timpul sarcinii. Acest remediu previne stările de greaţă, previne hemoragiile, reduce durerile şi ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece în vechime erau folosite în mari cantităţi pentru a uşura naşterea, având efecte tonice uterine.
Adjuvant în cistită, pielonefrită, prostatită
Cura de zmeură catalizează vindecarea acestor boli, având rol de adjuvant atât pentru tratamentul alopat, prin administrarea de antibiotice, cât şi pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie. Zmeura stimulează diureza, măreşte capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infecţiilor bacteriene. De asemenea, acest fruct conţine substanţe cu efect antiinflamator şi calmant, reducând senzaţiile de usturime şi de jenă la nivelul aparatului reno-urinar.
Adjuvant în reumatism
Se ţine o cură cu zmeură, cu o durată de 12 zile, timp în care se consumă zilnic câte 300 de grame minimum. Fenolii, precum şi acidul salicilic (substanţa asemănătoare aspirinei) din fructele de zmeur reduc inflamaţia articulară, calmează durerile şi ajută la recăpătarea mobilităţii articulare. Apoi, zmeura este extrem de bogată în vitamina C, considerată printre cei mai puternici agenţi de prevenire a bolii reumatice. O suplimentare a vitaminei C din alimentaţie atrage după sine o reducere la peste 40% a frecvenţei puseelor reumatice.
Avitaminoza C
O doză de doar 300 de grame de zmeură asigură aproximativ 110% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte 400 de grame de zmeură, minimum, vreme de două săptămâni. Această „supradoză” de vitamină C este extrem de favorabilă în afecţiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecţiunile însoţite de febră şi de inflamaţie, în general.
Zmeura şi frumuseţea
De la bun început, trebuie spus că zmeura, administrată intern, este probabil fructul cu proprietăţile reîntineritoare cele mai puternice. Ea are efecte antioxidante de 1,5 ori mai intense decât căpşunile, de 3 ori mai intense decât kiwi şi de 10 ori mai intense decât tomatele. Aceasta pentru că zmeura conţine peste 20 de substanţe cu efect antioxidant, care previn îmbătrânirea ţesuturilor, ajută la păstrarea tinereţii biologice şi a vigorii organismului. Ca atare, cura internă cu zmeură este un adevărat elixir de tinereţe, completat după cum vom vedea şi de două aplicaţii externe, pentru ten:
Pentru combaterea ridurilor
6 linguri de zmeură proaspătă se combină, cu ajutorul mixerului electric, cu 3 linguri de iaurt, formându-se o pastă care se aplică sub forma unei măşti pe obraji, pe bărbie, pe frunte şi pe pomeţi. Masca se ţine vreme de 15 minute, apoi se îndepărtează prin spălare cu un tampon de vată înmuiat în apă călduţă sau în ceai de muşeţel. Tratamentul se face o dată la 1-3 zile. Are efecte de elasticizare a pielii, redându-i fermitatea şi strălucirea. Este bine ca după tratamentul extern cu zmeură să fie aplicată şi o cremă hidratantă, pentru a preveni uscarea pielii.
Tenul gras, seboreic.
Se iau fructe de zmeură cât să intre într-un pahar obişnuit (de 200 ml), se spală bine şi apoi se zdrobesc, până se transformă într-o pastă. Se adaugă o lingură de miere lichidă şi apoi se amestecă bine, pentru a se omogeniza. Această pastă se aplică uniform pe pielea obrajilor, ţinându-se 15-20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Este un tratament cu efecte degresante şi tonifiante asupra tenului, care ajută la închiderea porilor şi previne inflamaţiile. Înainte de a face acest tratament, ne vom asigura că nu avem alergie la aceste fructe, aplicându-le pe o porţiune foarte mică de piele şi aşteptând, apoi, minimum 20 de minute, pentru a vedea dacă nu apar inflamaţie sau mâncărimi, caz în care vom renunţa la aplicaţie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga Ion Agârbiceanu s-a născut la 12 septembrie 1882, la Cenade, nu departe de Blajul în care va studia cu un corp profesoral de elită. Primele încercări literare sunt câteva poezii publicate în ziarul Unirea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria 2024. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de Sfânta Maria Mică. SMS-uri și urări pentru cei dragi, familie, colegi și prieteni care îşi celebrează, în 8 septembrie, ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare din cursul anului bisericesc
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Sfânta Maria Mică 2024: Ce nume sunt sărbatorite în 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului