Rămâi conectat

Curier Județean

”Ziua Ușilor Deschise” la Curtea de Apel Alba Iulia – peste 60 de persoane au vizitat birourile, arhiva și sălile de judecată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Curtea de Apel Alba Iulia a avut vineri, 24 octombrie, porţile larg deschise pentru toţi cei interesaţi să viziteze şi să se informeze despre activitatea şi organizarea instanţei de judecată.

Cei peste 60 de participanţi la această manifestare, în mare majoritate elevi şi studenţi de la instituţiile de învăţământ din Alba Iulia au avut ocazia să viziteze birourile judecătorilor şi grefierilor, registratura, arhiva, sălile de judecată şi celelalte compartimente ale instanţei pentru a-şi face o imagine cât mai completă despre activitatea şi specificul Curţii de Apel Alba Iulia.

Publicul care a răspuns invitaţiei de a participa la această manifestare a avut posibilitatea să consulte ghidurile practice pentru justiţiabili, ce au fost făcute publice începând din 23 octombrie a.c. pe site-urile instanţelor de judecată.

Aceste ghiduri realizate de către CSM, INM cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene în cadrul programului de cooperare elveţiano-român sunt puse gratuit la dispoziţia justiţiabililor dar şi a practicienilor care le pot consulta începând de astăzi în spaţiile publice ale instanţei şi oferă într-o abordare accesibilă 273  dintre cele mai uzuale cereri în materie civilă, respectiv 66 de cereri în materie penală.

Prin sprijinul pe care îl pot oferi justiţiabililor pentru redactarea cererilor – binevenit în contextul dificultăţilor determinate de caracterul de noutate al multora dintre prevederile procedurale ale noilor coduri – ghidurile pot contribui la evitarea unor sancţiuni procedurale, cum ar anularea cererilor de chemare în judecată pentru că nu îndeplinesc condiţiile formale prevăzute de lege.

De asemenea, aceste ghiduri pot contribui şi la celeritatea procedurilor judiciare, prin evitarea întârzierilor în soluţionarea cauzelor determinate de etapele suplimentare care trebuie parcurse pentru complinirea lipsurilor cererilor introductive”, precizează Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.

Cu ocazia Zilei uşilor deschise a avut loc, la sediul instanţei, o întâlnire de lucru a conducerii Curţii de Apel Alba Iulia cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Alba Iulia şi conducerea barourilor din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Alba Iulia cu scopul de a dezvolta cooperarea inter-instituţională între instanţă şi aceste instituţii care, prin activitatea desfăşurată, aduc un aport esenţial la înfăptuirea actului de justiţie.

La întâlnire au participat procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia Ilie Nariţă, avocaţii Ioan Rus, decan al Baroului Alba, Armand Boer prodecanul Baroului Alba, Nicolae Eugen Baier decan al Baroului Sibiu, Ardelean Olimpia prodecanul Baroului Hunedoara şi Avram Mioara membră în Consiliul de conducere al Baroului Hunedoara.

Au fost abordate chestiuni legate de implementarea noii legislaţii în materie civilă care a constituit o provocare pentru toţi practicienii acestei discipline a dreptului.

De asemenea, s-au abordat chestiuni generale, de principiu, legate de aspecte organizatorice şi administrative în vederea identificării unor soluţii optime care să permită o cât mai bună desfăşurare a activităţii de judecată.

S-a evidenţiat necesitatea respectării dispoziţiilor procedurale, a regulamentelor şi a normelor deontologice specifice fiecărei profesii aceasta fiind o garanţie absolut necesară pentru a se asigura dreptul cetăţeanului la un proces echitabil în sensul art.6 din C.E.D.O.

Această acţiune a fost organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei civile” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european.

Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.

În concluzie, prin organizarea Zilei Uşilor Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia apreciem că am atins scopul propus, acela de a contribui la creşterea  transparenţei actului de justiţie şi la familiarizarea publicului cu aspectele specifice activităţii instanţei pentru a înţelege mai bine cum funcţionează justiţia şi care este rolul profesioniştilor ei”, a mai spus Cosmin Muntean.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

18- 28 iulie 2024 | Tabăra Internațională de la Oașa, ediția a VI-a, organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei în colaborare cu Mănăstirea Oașa

Bera Larisa

Publicat

în

18- 28 iulie 2024 | Tabăra Internațională de la Oașa, ediția a VI-a, organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei în colaborare cu Mănăstirea Oașa Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa organizează, în perioada 18-28 iulie 2024, ediția a VI-a a Taberei Internaționale de la Oașa, la care sunt așteptați tinerii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea