Rămâi conectat

Actualitate

Zece bănci din Cluj amendate de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor. În Alba sunt oare mai cinstite?

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nu mai puţin de zece unităţi bancare din Cluj-Napoca au fost amendate cu sume care se ridică în total la 73.000 lei, în urma unui control efectuat recent de inspectorii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OPC). Anexele la contract sunt scrise cu litere prea mici.

Potrivit presei clujene, „au fost descoperite mai multe nereguli legate în principal de unele anexe care fac parte integranta din contract (cererea de credit, fisa informaţiilor personale, acordul de consultare a bazei de date, contractul riscuri bancare, planul de rambursare credit, contractele de ipoteca asupra conturilor) şi care erau redactate cu fonturi greu lizibile, mărimea caracterelor fiind mai mică de 12 puncte.

De asemenea, la întocmirea contractelor nu erau folosite informaţii complete, clare si uşor de înţeles: Dobânda Anuala Efectiva (DAE), potrivit menţiunilor arătate in contract se calculează pe baza ipotezei conform căreia Rata Dobânzii remuneratorii aferente creditului si celelalte costuri vor rămâne fixe in raport cu nivelul iniţial si se aplica pana la încetarea contractului. Aceasta ipoteza este incorecta atâta timp, cat dobânda este variabila, deci poate scădea, in situaţia in care valoarea indicelui de referinţă sau alte costuri scad pe durata derulării creditului; operatorii economici utilizează termenul de Dobândă remuneratorie, termen care nu este întâlnit in prevederile legale in vigoare.

Din contract nu rezulta clar nici serviciile care nu se comisionează prin perceperea comisionului unic, tipul de dobândă, nu se menţionează clar sumele restante la care se aplica dobândă penalizatoare, nu se menţionează condiţiile care guvernează calculul ratei dobânzii aferente creditului, condiţiile si procedura pentru modificarea ratei dobânzii aferente creditului.

Alte nereguli privesc perceperea comisionul de administrare la valoarea creditului si nu la soldul acestuia, la contractele cu ipoteca imobiliara încheiate de un operator economic se impune firma cu care se încheie asigurarea creditului, nemenţionarea valorii totale plătibile de către consumator (costul total al creditului accesat), lipsa specificării in contracte a termenului de 10 zile in care banca este obligata sa notifice consumatorul, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, asupra cesiunii creanţelor, lipsa registrului unic de control.”

În judeţul nostru ori sunt băncile mai corecte decât la Cluj, ori inspectorii OPC Alba sunt mai puţin harnici.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea