Rămâi conectat

Actualitate

Vouchere educaționale 2023: 100.000 de elevi nu vor mai primi tichetele de 500 de lei pentru rechizite la începutul anului școlar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere educaționale 2023: 100.000 de elevi nu vor mai primi tichetele de 500 de lei pentru rechizite la începutul anului școlar

Voucherele educaționale sau „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, așa cum sunt denuminte în OUG nr. 133 din 7 august 2020, sunt carduri cu suma de 500 de lei care sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare.

Aproape 100.000 de elevi nu vor mai primi tichete educaționale în acest an. Programul nu e gata nici acum, deși fostul ministru al Fondurilor europene, Marcel Boloș, promitea un mecanism mai simplu din timp, pentru vouchere la începutul anului școlar.

Pentru anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale de 500 de lei vor fi acordate pentru 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile, după cum se arată într-un răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru Edupedu.ro. Spre deosebire de anul școlar 2022-2023, acest lucru înseamnă că numărul lor scade cu 100.000 de persoane.

Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte. În acest moment, programul se află în lucru și urmează să fie definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei.

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, conform răspunsului primit de Edupedu.ro.

Înainte, proiectul era finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional. Din toamnă, va face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială.

„Proiectul privind acordarea sprijinului educațional prin intermediul voucherelor educaționale în valoare de 500 lei finanțate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 este finalizat, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional.

Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, cea mai mare alocare (980 milioane euro) revine măsurilor destinate următoarelor categorii: preșcolari și elevi, mame cu nou născuți și persoane din grupurile defavorizate cărora li se vor asigura alimentele de bază.

Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate.

Toate detaliile privind tichetele educaționale finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 vor fi comunicate în momentul definitivării mecanismului de acordare.”

România se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate ale abandonului școlar din Uniunea Europeană. Potrivit datelor furnizate de Eurostat pentru anul 2022,15,6% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani renunță la școală, lăsând un semnal de avertisment cu privire la necesitatea unei intervenții urgente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea