Rămâi conectat

Curier Județean

Viziunea de dezvoltare durabilă SEBEȘ 2014 – 2020

Publicat

în

Extras din “Strategia de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2014-2020”:

Sebes centrul istoric_credit foto Eduard Schneider

Sebes centrul istoric_credit foto Eduard Schneider

Municipiul: Sebeş – Orizontul de referinţă: 2014-2020

Obiectiv general: Municipiul Sebeş – un mediu ospitalier şi durabil având ca principal motor al dezvoltării creşterea calităţii vieţii si a confortului locuitorilor săi, prin oferirea de servicii publice de calitate, promovarea unui mediu inconjurator curat, sanatos si durabil, existenta unei varietati de optiuni pentru petrecerea timpului liber si de agrement, un loc special, cu o identitate locala puternica, conturata si promovata la nivel national si international, pozitionand clar Sebesul ca destinatie turistica de prestigiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

 

Viziunea Sebeș 2020

In anul 2020, municipiul Sebes va fi un important pol economic al regiunii Centru, mizand pe o conectivitate ridicata datorita rolului de nod rutier pentru cele doua autostrazi A1 si A10. Este un oras atractiv pentru investitori, generand locuri de munca si bunastare, in special in industrii nepoluante si cu valoare adaugata mare. Populatia orasului este una tanara, avand la dispozitie, alaturi de locurile de munca necesare castigarii unui venit, multiple oportunitati de petrecere a timpului liber si de agrement.

Sebesul in anul 2020 va fi o destinatie turstica bine pozitionata in mintea turistilor, cu o identitate proprie puternic conturata, promovata unitar si eficient in tara si strainatate, cu numeroase monumente naturale sau antropice reabilitate si incluse in circuite turistice.

Din punctul de vedere al serviciilor publice, Sebes 2020 este caracterizat de calitatea ridicata a serviciilor si actului medical, cu un spital modern si dotat corespunzator, cu personal calificat si suficient, cu servicii sociale pentru toate categoriile vulnerabile, fara zone urbane supuse procesului de segregare si cu minoritate rroma integrata deplin in societatea sebeseana. In acelasi timp, au fost continuate si sustinute investitiile in infrastructura de educatie, cultura si arta.

Sebes 2020 este un oras curat, cu un aer nepoluat, cu industrie moderna si un mediu de afaceri orientat si specializat pe industrii cu valoare adaugata mare, durabile si prietenoase cu mediul. Este un oras „aerisit”, fara blocaje de trafic datorita intervenţiilor integrate privind reteaua de transport local si infrastructura rutiera aferenta. Mobilitatea in oras este asigurata printr-o retea de transport in comun moderna, eficienta si accesibila populatiei, cu mijloace de transport noi, cu linii de transport acoperind toate cartierele orasului. Pentru deplasarea nemotorizata au fost realizate piste de biciclete si alei pietonale, trotuare, iar centrul orasului a fost amenajat ca principala zona pietonala si de promenada. Pe langa scaderea volumului de trafic, orasul se poate mandri cu zone verzi amenajate, parcuri moderne si bine intretinute, dar si cu o arie protejata cu o biodiversitate aparte, pusa in valoare si promovata eficient – Rapa Rosie.

Sebesul va deveni un loc atractiv, interesant, cu un mediu curat, cu oportunitati multiple de petrecere a timpului liber si de realizare a activitatilor de agrement, un oras modern, cu o infrastructura pe care sa se poata baza cresterea sustinuta si durabila, un oras care isi valorifica patrimoniul si istoria si isi afirma in mod clar identitatea locala, un exemplu de buna practica in dezvoltarea urbana pentru celelalte municipii din Romania.

 

Lucrarea de faţă “Strategia de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2014-2020” îşi propune actualizarea „Strategiei de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2009-2024”

Noile orientări şi regulamente adoptate la nivel european în vederea asigurării dezvoltării durabile şi coezive, precum si finalizarea ciclului financiar european 2007-2013 si inceperea unui nou ciclu financiar, 2014-2020, au determinat necesitatea actualizării „Strategiei de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2009-2024”, astfel încât să se asigure corelarea priorităţilor locale cu obiectivele strategice, sursele de finanţare şi programele operaţionale naţionale.

În acest context, demersurile de actualizare nu au avut la bază o abordare exhaustivă, fiind analizate în mod prioritar datele locale relevante, astfel încât implementarea pe termen mediu şi lung a proiectelor incluse în portofoliul propus să contribuie la dezvoltarea integrată a comunităţi și, prin asigurarea infrastructurii necesare furnizării serviciilor de bază, a unui mediu inconjurator curat, a unei mai bune conectivităţi in cadrul orasului dar si intre cartierele componente, crescând totodată facilitatile de petrecere a timpului liber si de agrement, precum si prin asigurarea unei puternice identitati locale promovate pentru atragerea unui numar cat mai mare de turisti.

Actualizarea priorităţilor strategice s-a realizat ţinându-se seama de viziunea de dezvoltare si de nevoile afirmate ale cetatenilor, precum si ale autoritatii locale, autoritate căreia ii revine ulterior obligaţia implementării şi monitorizării proiectelor în strânsă cooperare cu celelalte entitati ale autorităţi ale administraţiei publice locale, societate civila, agenti economici si alti reprezentanti ai autoritatilor publice nationale.

 

Extras din “Strategia de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2014-2020”, elaborată de FIP CONSULTING SRL

Sursa: www.primariasebes.ro

(BP)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

Publicat

în

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

În perioada 5-7 august 2022, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba vor acționa alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea și menținerea climatului de ordine și siguranță publică la manifestările care vor avea loc pe raza județului Alba.

Vor fi în atenție manifestări cultural-artistice, tradiționale și religioase precum : „Truk Tuning Art – TTA 2022” (paradă de camioane), zilnic începând cu ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina; „Roșia Montană ALIVE” (festival de muzica, film și teatru), zilnic începând cu ora 15.00 în comuna Roșia Montană;

„Zilele Comunității Maghiare din Unirea” – în localitatea Unirea; „Descoperă Rowmania”, concurs de vâslit, începând cu ora 09.30, zona podului peste Mureș; „Poezii pe șase roți”, interval orar 16.00 – 22.00, Strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Jandarmeria Alba recomandă participanților la aceste manifestări să respecte măsurile dispuse de organizatori și forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în conflicte de orice natură, iar dacă observă persoane care manifestă un comportament antisocial să se adreseze celei mai apropiate patrule de ordine publică.

Dacă vă aflați într-o situație dificilă sau dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor sibieni sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Șibot a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu.

Valoarea totală estimată a contractului este între 388.900 lei, fără TVA.

Comuna Șibot și-a propus pe termen scurt și mediu creșterea calității serviciilor furnizate către cetățeni fapt care implică printre multe acțiuni ți activități și dotarea serviciilor publice cu echipamente și utilaje specifice pentru gestionarea domeniului public al localităților. Prezenta achiziție reprezintă o etapă importantă spre creșterea calității serviciilor publice la nivelul comunei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu are loc în contextul dorinței comunei Șibot de a îmbunătății serviciile publice furnizate către cetățeni. Comuna Șibot nu deține în acest moment un utilaj performant care să poată fi folosit de serviciile publice în vederea unor activități și munci curente pentru administrarea și îmbunătățirea spațiilor publice.

De multe ori spațiile verzi din domeniul public rămân neamenajate corespunzător deoarece primăria nu deține utilaje capabile să actioneze rapid atunci când o nevoie este identificată. Achiziționarea tractorului și a echipamentelor specifice va duce la îmbunătățirea serviciilor publice prin asigurarea administrării optime a spațiului ce reprezintă domeniul public al comunei.

Prezenta achiziție se înscrie într-o inițiativă pe termen lung a comunei Șibot de a moderniza și de a eficientiza activitatea unității administrativ teritoriale. Pe viitor comuna are în obiective digitalizarea serviciilor publice și specializarea și instruirea permanentă a personalului aflat în slujba cetățeanului.

Produse solicitate

  • TRACTOR 1 BUC
  • REMORCĂ 1 BUC
  • MAȘINA DE TĂIAT TUFIȘURI ȘI GARD VIU RETROPURTATĂ 1 BUC


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

Publicat

în

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

O firmă a fost amendată în decembrie anul trecut de polițiștii locali din Alba Iulia pentru neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

„Firmele care nu respectă legea și care le provoacă albaiulienilor disconfort vor continua să fie amendate! Le reamintesc prestatorilor de utilități care derulează lucrări în municipiul Alba Iulia că au obligația de a lăsa drumurile la stadiul inițial. Mai pe românește, așa cum le-au găsit.

Azi, o instanță de fond a dat dreptate Primăriei municipiului în cazul unei amenzi de 20.000 de lei. Amenda a fost aplicată anul trecut unei firme de către Biroul Disciplina în Construcții, din cadrul Poliției Locale. Motivul: neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora actuală, la nivelul municipiului, cu precădere în cartierul Cetate, există mai multe “șantiere” care au legătură cu utilitățile publice. Așadar, anunț executanții să respecte obligațiile care le revin.

Există o vorbă care spune că „Numai cine nu muncește nu greșește”. Eu o prefer, ca viceprimar, pe aceea că „Cine greșește, plătește”. Mai ales când vine vorba de lege și de albaiulieni”, a scris viceprimarul Emil Antoniu Popescu pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare