Ştirea zilei
VIDEO| „Van Damme de Bistra”: Hărțuit de polițiști pentru că a „ciripit”. Șeful IPJ Alba invocă pure coincidențe
VIDEO| „Van Damme de Bistra”: Hărțuit de polițiști pentru că a „ciripit”. Șeful IPJ Alba invocă pure coincidențe
Poliția orașului Câmpeni este structura cu cele mai mari probleme din cadrul IPJ Alba. Mai mulți polițiști sunt acuzați de abuzuri de către locuitori din zonă. Chiar dacă în urmă cu 1 an la comanda structurii a fost numit pentru o perioadă limitată un alt comandant, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate.
Comisarul șef P. S. a revenit la comanda unității, iar indisciplina și abuzurile subordonaților săi continuă. Situația se perpetuează de mulți ani de zile și este ”acoperită” de comandanții IPJ Alba. Abuzurile clare sunt finalizate cu pensionarea polițiștilor, iar faptele penale sunt ”îngropate”.
Citește și: VIDEO| Dosarul „Van Damme de Bistra”: „Școlit” cu ranga după ce a „ciripit” la poliție. 9 luni de la agresiune și o anchetă în plop
Un tânăr din comuna Bistra, care a provocat în urmă cu 1 an un mare scandal în cadrul Poliției orașului Câmpeni, soldat cu pensionarea a doi polițiști și deschiderea unor dosare penale, acuză faptul că este hărțuit în continuare de oamenii legii. Dorel Râșteiu afirmă că este urmărit în trafic și oprit de fiecare dată când circulă cu mașina.
Urmărit pentru că le face plângeri polițiștilor
”La ora 08:13 (sâmbătă – n.r.) am fost urmărit și oprit de către alți doi agenți și mi-a solicitat să suflu în aparatul etilotest. Am desigilat acel muștiuc l-am introdus în etilotest după care agentul s-a tot întors cu aparatul în mână și s-a tot plimbat pe lângă mașină un interval de câteva minute bune după care am refuzat să mai suflu pentru că agentul ar fi putut pune ori ce pe acel muștiuc pt a îmi scoate alcoolemie. Am solicitat organelor să mergem să mi se recolteze probe de sange.
Probele de sânge au rămas în mâna agentului B. N. un agent cu care sunt în litigiu. Nu pot fi sigur că acest agent nu face ceva pt a îmi scoate alcoolemie. Pentru că în urmă cu 5 ani am mai pățit tot așa cu domnul agent L. C.”, spune tânărul din Bistra.
Acesta susține că în aceeași zi, seara, o autospecială a poliției a întors brusc în Bistra când a văzut mașina lui circulând din sens opus. „Ne-a urmarit circa un kilometru și ceva apoi ne-a tras pe dreapta. Ambele opriri au fost pentru verificarea actelor. Văzând că nu sunt eu la volanul mașinii nu a mai continuat alte verificări fapt pt care se vede clar că ei pe mine mă urmăresc.
M-am săturat să fiu urmărit și hărțuit în trafic de către poliția din orașul Câmpeni. Nu este dată când mașina mea iese în drum să nu fie oprită de către agenții de politie din Câmpeni indiferent de cine o conduce. Nu mai suport presiunile puse de către polițiști asupra mea și a familiei mele. Ne-au înscenat ne numărate dosare penale mie cât și familiei mele. Dosare care unele au fost soluționate împotriva noastra iar altele în curs de cercetare.
Citește și: VIDEO| Dosarul „Van Damme de Bistra”: Ghinionul victimei, „norocul” agresorilor. Camere de supraveghere „oarbe” în momentul agresiunii cu ranga
De câte ori fac o sesizare pentru anumite persoane care lucrează în sistemul public sunt urmărit și sancționat pe motive că de ce îmi permit să sesizez fapte contravenționale sau penale. Se fac presiuni imense asupra mea de când șeful secției de Politie Câmpeni S. P. s-a întors înapoi ca și comandant”, mai susține Dorel Râșteiu.
Acesta mai spune că a fost amenințat verbal de către mai mulți agenți că „o să aibă ei grijă de el”. ”Am fost în audiență la comisarul șef de Poliție D. F. C. (șeful IPj Alba – n.r.) și i-am adus la cunoștință faptul că sunt urmarit și hărțuit de către mai mulți agenți din cadrul Poliției Câmpeni, iar acesta mi-a răspuns că poate fi doar o coincidență și că nu se adeveresc cele semnalate de mine”, a mai precizat tânărul.
Agentul L. C. a fost și el mutat disciplinar, din comuna Sohodol la Hopârta, timp de două luni. A revenit în Apuseni, fiind în prezent la Postul de poliție din comuna Vidra. Și acesta are mai multe plângeri din partea unor cetățeni, care îl acuză de abuzuri.
Atacat cu ranga în mașină
În 30 ianuarie 2021, tânărul aflat într-o maşină a fost atacat cu o rangă de o persoană necunoscută, cu faţa acoperită cu o cagulă, în faţa unui local din comuna Bistra.
Dorel Rîşteiu a susţinut că agresunea a avut loc după ce a sunat la 112 şi a anunţat că restaurantul era deschis după ora 21.00, într-o perioadă în care acest lucru era interzis prin starea de alertă. Bărbatul a postat mai multe imagini pe reţeaua de socializare cu momentele în care a reclamat situaţia, dar şi cu maşina cu geamurile sparte şi rănile pe care le-a avut, în urma atacului.
Agresiunea a avut loc după ce au plecat echipajele de Poliţie, sosite după apelul la 112. Restaurantul aparţine unui fost poliţist din Câmpeni, care s-a pensionat în urma acestui scandal, şi este administrat de soţia acestuia şi o altă rudă. Victima a susținut că îl bănuiește pe fostul polițist că a fost cel care l-a atacat cu ranga.
Ulterior, trei dosare au fost deschise de procurori, în care erau vizați și doi polițiști, dar niciunul nu a fost trimis în instanță. O anchetă a fost derulată şi în interiorul IPJ Alba. Una dintre concluzii a fost schimbarea temporară a comandantului Poliţiei oraşului Câmpeni. Comisarul de poliţie P. S. a fost a fost împuternicit şef al Poliţiei oraşului Baia de Arieş pe o perioadă de şase luni. La expirarea detașării a revenit la comanda structurii din Câmpeni.
Protecția de care se bucură polițiștii din Câmpeni, dar și din alte localități din zona Munților Apuseni, îi determină să continue cu abuzurile asupra cetățenilor.
sursa: ziare.com

Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști
FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști
În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.
De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.
Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.
Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.
Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).
În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.
Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.
Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.
Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.
De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.
Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.
Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.
Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.
La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Ştirea zilei
FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.
Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.
Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.
Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.
În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.
Ştirea zilei
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.
Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.
„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.
“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.
Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României
Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.
”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.
Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.
Sursa: economica.net
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Sportacum 13 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Actualitateacum 23 de ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Actualitateacum 9 ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 13 ore
Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat
-
Sportacum 13 ore
Sâmbătă, Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir | Returul barajului, o formalitate
-
Actualitateacum 8 ore
Trupa CARGO va cânta la Alba Fest 2022: Când vom afla lista artiștilor care vor urca pe scenă, în inima orașului nostru
-
Actualitateacum 24 de ore
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles
-
Actualitateacum 8 ore
FOTO| Alba Iulia: Acțiuni de spălare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cu detergent, pentru diminuarea cantității de praf
-
Sportacum 12 ore
Sâmbătă, ora 18.00, CS Ocna Mureș – Sticla Turda | Bate vântul de vacanță
-
Actualitateacum 23 de ore
Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea
-
Curier Județeanacum 6 ore
Strandul din Blaj își va deschide porțile începând cu 3 iunie: Care sunt tarifele și orarul de funcționare