Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Un zid al orașului roman Colonia Aurelia Apulensis, descoperit în cartierul Partoș din Alba Iulia, în timpul lucrărilor pe lotul 1 de mobilitate

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Un zid al orașului roman Colonia Aurelia Apulensis, descoperit în cartierul Partoș din Alba Iulia, în timpul lucrărilor pe lotul 1 de mobilitate

Un zid roman a fost descoperit de către muncitori, în timpul lucrărilor derulate pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, din Partoș, în cadrul proiectului în valoare de peste 30 de milioane de lei privind modernizarea unor străzi din zona de jos a orașului. Zidul a fost scos la suprafață în timpul săpăturilor desfășurate în zona din apropierea pasarelei peste linia ferată CFR.

Lucrările au fost întrerupte doar în zona unde a fost descoperit zidul roman, unde vor fi reluate după cercetările arheologilor. Radu Ion Ota, arheolog în cadrul Muzeului Unirii din Alba Iulia, a declarat pentru ziarulunirea.ro că, ”la momentul actual, se cunoaște faptul că zidul face parte din anticul oraș roman Apulensis (Colonia Aurelia Apulensis), iar mai multe detalii vor fi aflate în cursul cercetărilor arheologice”.

YouTube video

Lucrările sunt derulate de compania Elis Pavaje. Potrivit reprezentantului societății, Cristian Panea, inițial, s-a săpat până la adâncimea de 1,2 metri, ulterior săpătura fiind adâncită până la 1,6 metri pentru rețeaua de gaze naturale.

Zidul roman a fost descoperit în timpul celei de-a doua săpături, cea efectuată de compania de gaz. ”Se vor face 20 de sondaje, secțiuni transversale, trei de la cimitir spre podul de peste râul Mureș și restul spre pasarelă. Unde se vor găsi ziduri se va săpa până la talpa de fundare. Muzeul Unirii va începe lucrările în 9 ianuarie 2023. Pe măsură ce arheologii vor finaliza cercetările noi vom veni cu umplutura”, a spus Cristian Panea pentru ziarulunirea.ro.

Proiectul de investiții privind lotul 1 se referă la modernizarea a trei străzi din municipiu cu întreaga infrastructură aferentă, respectiv staţii de autobuz, piste de biciclete, instalaţii electrice.

YouTube video

Este vorba despr reabilitarea străzilor Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I şi Ion I.C. Brătianu. Lungimea totală a străzilor este de 6,5 km. Una dintre condițiile pentru atribuirea contractului a fost ca antreprenorul sa aibă o firmă care să asigure descărcarea și supravegherea arheologică. Firma Elis Pavaje are contract cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alege locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alege locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora A N U N Ţ În conformitate cu dispoziţiile Hotărârii nr. 34H/19.04.2024 a Biroului Electoral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea