Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Podul de lemn din fața Porții a treia a cetății Alba Carolina începe să cedeze: Balustradele au luat forma unui val

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Podul de lemn din fața Porții a treia a cetății Alba Carolina începe să cedeze: Balustradele au luat forma unui val

O secțiune a podului static de lemn din fața celei de-a treia porți a cetății Alba Carolina începe să dea urme de uzură.

Așa cum reiese și din imaginile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, elementele care compun balustrada acestuia au început să cedeze.

Amplasată pe latura de Răsărit a Cetății Alba Carolina, Poarta a III-a este principalul punct de acces în fortificația propriu-zisă.

Poarta este plasată chiar la mijlocul porţiunii de zid ce uneşte două bastioane ale Cetății: Sfântul Eugen și Sfântul Capistrano, ultimul cunoscut și cu denumirea de Transilvaniei.

Monumentul, de forma unui dublu arc de triumf, se remarcă atât prin dimensiuni, cât și prin bogăția decorului. Monumentalitatea porţii este dată şi de stâlpii din componenţa ei, care o consolidează, dar îi conferă și un aspect ornamental deosebit. În limbaj de specialitate stâlpii se numesc pilaștri.

În partea superioară se află statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, în vremea căruia a fost ridicată Cetatea. Împăratul apare triumfător, demn, dominant, iar calul său, redat într-o atitudine de înverșunare războinică, trece peste militari turci. Poarta are trei intrări: una carosabilă şi două pietonale, mai mici.

Deasupra intrărilor pietonale atrag atenția două panouri în care personajul principal este faimosul prinț Eugeniu de Savoia. În cel din dreapta primește din partea împăratului Carol al VI-lea spada şi crucea pentru a porni la război împotriva turcilor.

În panoul din partea opusă, comandantul militar este reprezentat într-o bigă, un fel de car cu două roți, tras de doi lei, primind de la o femeie, ce personifică Austria victorioasă, macheta cetăţii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru

Ziarul Unirea

Publicat

în

ȘTIREA TA | La Spitalul Județean Alba să nu te duci cu….speranțe multe, dar deșarte: Alba Iulia, oraș fără medic ortoped pediatru Lipsa unor medici specialiști pediatri se simte tot mai acut la Alba Iulia. Un nou caz a fost semnalat de un părinte care, ajuns din nefericire cu micuțul la secția primiri urgențe, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea