Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO. Primul transplant pediatric de cord din România, din acest an, la Târgu Mureș. Operația a durat șase ore

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a realizat primul transplant pediatric de cord din acest an, la un pacient de 15 ani din Caraș-Severin, care a primit inima de la un donator de 14 ani din Oradea aflat în moarte cerebrală. Operația a durat șase ore.

YouTube video

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant, prof. dr. Klara Brînzaniuc, a declarat, miercuri, pentru ziarulunirea.ro, că acesta este cel de-al treilea transplant de cord efectuat în acest an, dar primul la un pacient de vârstă pediatrică. Un pacient de 15 ani din Caraș-Severin a primit, în marți seara, inima unui donator de 14 ani din Oradea, aflat în moarte cerebrală.

”Cel de-al treilea transplant evoluează foarte bine și ne bucură enorm că un tânăr de vârstă pediatrică a avut șansa la viață prin generozitatea familiei unui donator care a înțeles ce important este să salvezi o viață și nu numai una, mult mai multe vieți, pentru că fiecare organ și-a găsit un receptor în așteptare. Pentru noi, faptul că acest tânăr este pacientul nostru, și este pe lista de transplant de mai bine de un an din cauza patologiei lui, tânăr care a fost pe parcurs și operat și tratat și monitorizat, ne bucură enorm și nu putem decât să ne dorim ca cel de-al treilea transplant să meargă foarte bine și cât mai repede să le avem pe următoarele și să ajutăm cât mai mulți oameni care se află pe lista noastră de așteptare”, a spus prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Ea a adăugat că pentru realizarea altor transplanturi de cord există două necesități foarte importante.

”Prima, să avem cât mai mulți conaționali care au aceeași înțelegere, rațiune, generozitate, ca și familia donatorilor care ne-a ajutat la acest transplant și în al doilea rând să avem o finanțare concordantă cu posibilitățile medicale ale centrului nostru și ale echipei profesionale de la Târgu Mureș”, a spus prof. dr. Klara Brînzaniuc.

Pe lista de așteptare a Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș au existat întotdeauna copii.

”Este cel mai greu lucru să realizezi un astfel de transplant pentru că la copii este un specific legat de morfologia aparatului cardio-vascular, de dimensiunile cordului și, cu greu, găsim o compatibilitate morfologică între primitor și donator. Nu numai cea imunologică ce este de bază pentru realizarea transplantului”, a mai spus Klara Brînzaniuc.

Intervenția medicală a durat șase ore, iar echipa care a realizat-o a fost condusă de medicul Horațiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea