Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Parada Portului Popular de la Gârbova de Sebeș, ediția a doua, 2023: o sărbătoare a zestrei culturale tradiționale multietnice de pe Valea Secașelor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

VIDEO| Parada Portului Popular de la Gârbova de Sebeș, ediția a doua, 2023: o sărbătoare a zestrei culturale tradiționale multietnice de pe Valea Secașelor

Astăzi, 3 septembrie 2023, în centrul comunei Gârbova, a avut loc cea de-a doua ediție a sărbătorii „Parada Portului Popular”, un eveniment menit să celebreze bogata moștenire culturală tradițională din această frumoasă zonă a județului Alba. Organizat de Primăria comunei Gârbova și Consiliul Local Gârbova, evenimentul a fost posibil datorită generozității sponsorilor, cărora organizatorii le mulțumesc pe această cale.

Programul evenimentului a debutat cu o impresionantă paradă a portului și a tradițiilor populare din comuna Gârbova. Comuna, cu o populație diversificată etnic, a oferit o varietate bogată de tradiții, obiceiuri și ocupații specifice fiecărei etnii. Parada Portului Popular a fost deschisă cu fast de Fanfara din Petrești, cea mai longevivă fanfară din România, fondată în anul 1879.

YouTube video

Aceasta a fost urmată, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, de cai și călăreți locali. Trăsurile au prezentat exemplificări ale unor obiceiuri de nuntă tradiționale ale românilor și rromilor din comună, precum și formații populare care au adus în prim-plan frumoasele tradiții locale, precum șezătorile, prelucrarea viei, strugurilor și a vinului, și obiceiurile de familie ale românilor, sașilor și rromilor din localitate.

Toate acestea au fost prezentate în frumoase care alegorice decorate cu migală de către săteni, conform tradiției festive. Parada Portului Popular a culminat cu un impresionant alai al comunității și al musafirilor veniți din țară și străinătate, cu protagoniști îmbrăcați în frumoasele costume populare românești și săsești specifice zonei.

Finalul sărbătorii a fost dedicat unui spectacol folcloric plin de culoare și veselie, la care au evoluat formații și ansambluri populare din județele Alba și Sibiu.

 

Primarul comunei Gârbova, domnul Ioan Muntean, a transmis următoarele cu ocazia evenimentului: „La cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular din comuna Gârbova, desfășurată în data de 3 septembrie 2023, am avut bucuria de a primi atât locuitori ai comunei noastre, cât și iubitori ai obiceiurilor și tradițiilor noastre românești, săsești și rromi, atât din localitate, cât și din alte zone. Apreciez contribuția sponsorilor în organizarea acestui eveniment, care sperăm că va deveni un reper pe harta culturală a județului Alba.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE FOTO | INCENDIU de vegetație uscată în zona km 310 al autostrăzii A1: Intervin pompierii din Sebeș

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU de vegetație uscată în zona km 310 al autostrăzii A1: Intervin pompierii din Sebeș Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri, 17 august, în jurul orei 19.40, în zona km 310 al autostrăzii A1. Citește și: INCENDIU izbucnit la un garaj și o anexă gospodărească în Dârlești, comuna Horea: Au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea