Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Lumina Sfântă s-a aprins la Mormântul din Ierusalim: Miracolul Ortodoxiei s-a pogorât din cer

Publicat

în

Lumina Sfântă s-a aprins la Mormântul din Ierusalim: Miracolul Ortodoxiei s-a pogorât din cer

Credincioșii au primit Lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt din Ierusalim la ora 14:31 a României. Aceasta a fost împărțită de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea. Lumina va porni din Țara Sfântă cu avionul către comunitățile creștin-ortodoxe din toată lumea. Lumina Sfântă va ajunge în România în această seară.

Citește și: Mesaje de Paste fericit 2022. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

În pragul Învierii lui Iisus Hristos, preotul Ioan Bucă a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, ce semnifică această slujbă și de ce este atât de importantă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui, fiind o zi cu o extremă încărcătură emoțională, în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim, spun preoții. Despre Slujba de Înviere și însemnătatea ei a povestit preotul Ioan Bucă, în exclusivitate pentru Spectacola.

„Sâmbăta se așterne liniștea, tăcerea, iar noi, creștinii, căutăm să ne odihnim ca să putem participa la Slujba de Înviere, care are loc la ora 12 noaptea. Aceasta este singura noapte în care odată cu clopotele se bate și toaca, se trag simultan. Acest lucru semnifică marea bucurie a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.”, a declarat preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

Ce semnifică slujba ce are loc în noaptea Învierii

„La 12 fix, preotul stinge toate luminile din biserică, rămân aprinse doar câteva candele și iese cu o făclie mare, împodobită și din fața ușii Sfântului Altar preotul zice de 3 ori: „Veniți de luați lumină”. După ce creștinii și-au aprins lumânările cu Lumina Sfântă, ies afară și se citește Evanghelia în fața bisericii, după care preotul dă binecuvântarea și se cântă de 3 ori „Hristos a înviat!” După aceea, se înconjoară fără oprire biserica de 3 ori această cântare.

Citește și: Lumina Sfântă adusă de Patriarhia Română din Ierusalim va fi oferită preoților din Ucraina și Republica Moldova

A treia oară, preotul se află în fața ușii bisericii, iar cântărețul intră înăuntru. Cel rămas afară bate în ușile bisericii și spune: „Deschideți voi boieri ușile voastre, ca să intre Împăratul Slavei”, deci asta zice preotul. Din biserică, cântărețul întreabă: „Dar cine este acesta Împăratul Slavei?”, iar preotul răspunde: „Domnul cel puternic, Acesta este Împăratul Slavei” și așa repetă de trei ori. După aceea, toată lumea intră în biserică și începe rânduiala propriu-zisă, Sfânta Liturghie.”, ne-a spus acesta.

Cât timp trebuie să spunem „Hristos a înviat”

„După aceea, toată lumea merge acasă unde masa este pregătită și zicem cu toții „Hristos a înviat!”, ciocnim un ou. Se zice „Hristos a înviat!” până la Înălțare.

Trebuie să nu facem în continuare rele, să fim buni, să fim veseli în zilele de Paște, să nu ne certăm, să vorbim urât, adică să fim cu adevărat creștini și să merităm pe deplin Învierea Mântuitorului.”, a continuat acesta.

Ce nu este bine să facem de Paște

„Dacă este Paște, nu înseamnă că trebuie să ne îmbătăm și să face rele. În primul rând, Învierea Mântuitorului trebuie să o sărbătorim duhovnicește, nu numai pentru mâncare și băutură, pentru grătare și destrăbălare, nu asta înseamnă Paște. Înseamnă să avem o conduită frumoasă, să nu uităm de rugăciune, să vorbim cuviincios, să vorbim despre patimile și Învierea Mântuitorului, pentru că Învierea Mântuitorului este calea deschisă spre învierea noastră, pentru că așa cum Hristos a înviat, tot așa și noi vom învia.

Citește și: Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Viața aceasta este trecătoare. Așa cum Mântuitorul a trăit 33 de ani pe pământ, a suferit, a simțit foamea, frigul, durerea, vorbele grele, urmăririle urâte, la fel și noi avem multe obstacole, probleme, dar trebuie să știm cum să le înfruntăm și prin rugăciune, prin post, prin milostenie, prin fapte bune, să le putem înlătura ca să fim cu adevărat fii a lui Dumnezeu, ca să putem fi cu adevărat fii ai Învierii.”, ne-a mai mărturisit acesta, în pragul Învierii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare