Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Lumina Sfântă s-a aprins la Mormântul din Ierusalim: Miracolul Ortodoxiei s-a pogorât din cer

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lumina Sfântă s-a aprins la Mormântul din Ierusalim: Miracolul Ortodoxiei s-a pogorât din cer

Credincioșii au primit Lumina Sfântă de la Sfântul Mormânt din Ierusalim la ora 14:31 a României. Aceasta a fost împărțită de Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea. Lumina va porni din Țara Sfântă cu avionul către comunitățile creștin-ortodoxe din toată lumea. Lumina Sfântă va ajunge în România în această seară.

Citește și: Mesaje de Paste fericit 2022. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

În pragul Învierii lui Iisus Hristos, preotul Ioan Bucă a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, ce semnifică această slujbă și de ce este atât de importantă.

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui, fiind o zi cu o extremă încărcătură emoțională, în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim, spun preoții. Despre Slujba de Înviere și însemnătatea ei a povestit preotul Ioan Bucă, în exclusivitate pentru Spectacola.

„Sâmbăta se așterne liniștea, tăcerea, iar noi, creștinii, căutăm să ne odihnim ca să putem participa la Slujba de Înviere, care are loc la ora 12 noaptea. Aceasta este singura noapte în care odată cu clopotele se bate și toaca, se trag simultan. Acest lucru semnifică marea bucurie a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.”, a declarat preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

YouTube video

Ce semnifică slujba ce are loc în noaptea Învierii

„La 12 fix, preotul stinge toate luminile din biserică, rămân aprinse doar câteva candele și iese cu o făclie mare, împodobită și din fața ușii Sfântului Altar preotul zice de 3 ori: „Veniți de luați lumină”. După ce creștinii și-au aprins lumânările cu Lumina Sfântă, ies afară și se citește Evanghelia în fața bisericii, după care preotul dă binecuvântarea și se cântă de 3 ori „Hristos a înviat!” După aceea, se înconjoară fără oprire biserica de 3 ori această cântare.

Citește și: Lumina Sfântă adusă de Patriarhia Română din Ierusalim va fi oferită preoților din Ucraina și Republica Moldova

A treia oară, preotul se află în fața ușii bisericii, iar cântărețul intră înăuntru. Cel rămas afară bate în ușile bisericii și spune: „Deschideți voi boieri ușile voastre, ca să intre Împăratul Slavei”, deci asta zice preotul. Din biserică, cântărețul întreabă: „Dar cine este acesta Împăratul Slavei?”, iar preotul răspunde: „Domnul cel puternic, Acesta este Împăratul Slavei” și așa repetă de trei ori. După aceea, toată lumea intră în biserică și începe rânduiala propriu-zisă, Sfânta Liturghie.”, ne-a spus acesta.

Cât timp trebuie să spunem „Hristos a înviat”

„După aceea, toată lumea merge acasă unde masa este pregătită și zicem cu toții „Hristos a înviat!”, ciocnim un ou. Se zice „Hristos a înviat!” până la Înălțare.

Trebuie să nu facem în continuare rele, să fim buni, să fim veseli în zilele de Paște, să nu ne certăm, să vorbim urât, adică să fim cu adevărat creștini și să merităm pe deplin Învierea Mântuitorului.”, a continuat acesta.

Ce nu este bine să facem de Paște

„Dacă este Paște, nu înseamnă că trebuie să ne îmbătăm și să face rele. În primul rând, Învierea Mântuitorului trebuie să o sărbătorim duhovnicește, nu numai pentru mâncare și băutură, pentru grătare și destrăbălare, nu asta înseamnă Paște. Înseamnă să avem o conduită frumoasă, să nu uităm de rugăciune, să vorbim cuviincios, să vorbim despre patimile și Învierea Mântuitorului, pentru că Învierea Mântuitorului este calea deschisă spre învierea noastră, pentru că așa cum Hristos a înviat, tot așa și noi vom învia.

Citește și: Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Viața aceasta este trecătoare. Așa cum Mântuitorul a trăit 33 de ani pe pământ, a suferit, a simțit foamea, frigul, durerea, vorbele grele, urmăririle urâte, la fel și noi avem multe obstacole, probleme, dar trebuie să știm cum să le înfruntăm și prin rugăciune, prin post, prin milostenie, prin fapte bune, să le putem înlătura ca să fim cu adevărat fii a lui Dumnezeu, ca să putem fi cu adevărat fii ai Învierii.”, ne-a mai mărturisit acesta, în pragul Învierii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea