Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Licitație mamut pentru cel mai ambițios proiect de mobilitate din Alba Iulia: Peste 75 de milioane de lei pentru infrastructură rutieră

Publicat

în

VIDEO| Licitație mamut pentru cel mai ambițios proiect de mobilitate din Alba Iulia: Peste 75 de milioane de lei pentru infrastructură rutieră

Primăria municpiului Alba Iulia a lansat joi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru Rreabilitare infrastructură rețea majoră de transport urban – MUNICIPIUL ALBA IULIA, LOTUL I – loturile 1 si 2, finantat prin POR 2014-2020, Axa prioritara 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon in municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 75.911.949,46 de lei, fără TVA.

Primăria Alba Iulia a demarat joi una dintre cele mai importante licitaţii publice din ultimii ani. Proiectul este finanţat prin POR 2014-2020 şi are o valoare totală estimată de 98,3 milioane de lei, fără TVA. Acest prim proiect este împărţit în trei loturi, dintre care două reprezintă lucrări, iar lotul trei, dotări. Lucrările pentru loturile I şi II dispun de un buget de aproape 76 milioane de lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Investiţia se referă la modernizarea a şapte străzi cu întreaga infrastructură aferentă, respectiv staţii de autobuz, piste de biciclete, instalaţii electrice. Licitaţia a fost împărţită în două loturi. Lotul 1 are o valoare estimată de 40.415.661 de lei şi are ca obiect reabilitarea străzilor Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I şi Ion I.C.Bratianu.

Al doilea lot are o valoare estimată de 35.496.287 de lei, iar străzile ce vor fi modernizate sunt Ardealului, Tudor Vladimirescu, Turnătoriei si Cabanei. Proiectul se referă la căile de comunicaţie ce fac legătura între zona Gării, centrul municipiului şi cartierul Bărăbanţ cu o lungime totală de aproape 9 kilometri. Finanţarea provine din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Lucrările constau, în principal, în reabilitarea tramei stradale pentru amenajarea carosabilului, pietonalului şi realizarea unei piste de biciclete care să faciliteze şi să antreneze deplasarea cu mijloace neconvenţionale.

Peste 6 km de piste de biciclete

Investiţia are drept scop, printre altele, creşterea utilizării transportului nemotorizat la nivelul ariei de influenţă a proiectului, respectiv a numărului de biciclişti cu 28,6% şi a numărului de pietoni cu 5,4% prin reabilitarea a 11,408 km de infrastructură pietonală şi amenajarea a 6,525 km de piste pentru biciclişti şi crearea unui sistem de bike-sharing. De asemenea, se vizează creşterea cu 18,5 % a numărului de pasageri în transportul public local la nivelul ariei de influenţă a proiectului prin crearea a 8,910 km de benzi dedicate transportului public, reabilitarea a 6,549 km a infrastructurii de transport public existente, reabilitarea/modernizarea a 24 staţii de autobuz. Vor mai fi modernizate 11,4 km de trasee pietonale şi vor fi plantaţi circa 600 de arbori şi arbuşti.

”Demarăm proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere, de aproape 20 de milioane de euro, şi aşteptăm firme serioase să vină să lucreze. În sfârşit, am ajuns în acest punct în care căutăm, la modul cel mai serios, firme responsabile, parteneri profesionişti, cu care să ducem la bun sfârşit proiectele despre care s-a vorbit atât de mult”, a transmis primarul Gabriel Pleşa.

Acesta a completat că îşi doreşte firme serioase, puternice, pentru a livra calitate în termenii stabiliţi. ”Invit toţi agenţii economici interesaţi, din ţară sau din Europa, care îşi propun să lucreze serios şi să fie plătiţi exclusiv pe baza unor lucrări corect şi la timp realizate, să aplice. (…). Fiind inginer de profesie, îi asigur pe toţi cei care vor veni la licitaţie că ştiu exact ce înseamnă lucrările pe un şantier, aşa că nu vor avea nevoie nici de scuze, dar nici să îşi facă griji că o muncă realizată corect nu va fi plătită la timp, în termenii contractuali”, a completat Gabriel Pleşa.

Preţuri mai mari pentru o altă investiţie publică

De asemenea, Consiliul Local Alba Iulia a actualizat, miercuri, devizul general şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi pentru obiectivul: „Reabilitare infrastructură reţea majoră de transport Lotul 2 – tronsonul 1, 2 şi 3, străzile: b-dul Republicii, B-dul Revoluţiei, str. Lalelelor, str. Pinului, str. Francisca, str. Nicolae Grigorescu, str. Gh.Pop de Băseşti, B-dul Încoronării”.

Lucrările constau, în principal, în reabilitarea tramei stradale pentru amenajarea carosabilului, pietonalului şi realizarea unei piste de biciclete care să faciliteze şi să antreneze şi deplasarea cu mijloace neconvenţionale. Valoarea actualizată a obiectivului de investiţie (cu TVA) este de 113.709.986,97 lei, din care C+M 98.192.478,04 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare