Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO: La Alba Iulia, ministrul de Externe Titus Corlăţean explică de ce e mândru că este român

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 23 mai, a ajuns la Alba Iulia și tânărul ministru de Externe, Titus Corlăţean. În primul și în primul rând, acesta a transmis românilor, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PSD Alba, să iasă la urne duminică și să voteze. Apoi le-a recomandat să voteze lista social-democraților, “mândri că sunt români”.

ministrul Titus Corlateanu la PSD Alba Iulia (2)Titus Corlăţean a acceptat să facă un scurt exercițiu de patriotism, respectiv, să răspundă sincer la întrebarea:  De ce e mândru că este român?

În condițiile în care mândia de a aparține unui popor, cu alte cuvinte sentimentul de patriotism, reprezintă o dimensiune emoțională și spirituală superioară, domnia sa a oferit un răspuns “politically correct”, puțin impersonal fiind totuși vorba de o trăire profund subiectivă. Este greu și riscant însă, uneori, să ieșim din rolurile sociale, politice și să traducem  în cuvinte, natural, ceea ce simțim.

Ministru de Externe al României, Titus Corlăţean: “Avem toate motivele să fim mândri că suntem, pt că suntem o națiune care a rezistat în tot ciclul ăsta de istorie complicată, într-o regiune complicată, la intersecția a trei imperii. Am rezistat ca și creștini și ca națiune română. Nu ne-am înclinat și nu am îngenuncheat niciodată.

“Suntem o națiune care face parte din cultura europeană și contribuim la cultura europeeană, suntem o națiune inventivă, cu resurse umane pregătite. Nu avem nici cel mai mic motiv să ne fie rușine, să avem complexe de inferioritate. Ceea ce avem de făcut este să fim mai organizați, dacă se poate, mai uniți și să ajungem acolo unde ne este locul, în prima linie în Uniunea Europeeană (…)

Reporter: Un motiv mai persoanl, care ține strict de dumneavoastră, ca cetățean?

Ministru de Externe al României, Titus Corlăţean: „De 20 de ani fac politică externă. De la simplu începător, diplomat, prin concurs intrat în Ministerul de Externe ca referent relații 2, cu gradul de atașat luat prin concurs regulamentardupă doi ani, am fost primul pe listă, și tot așa. După aia în politică, cunosc atât de bine, datorită contactelor pe care le-am avut în toți anii aceștia, și la nivel europen și în celelate zone, prin comparație cantitativă și calitativă mai ales, vă spun, v-aș putea povesti foarte multe, că nu avem nici un motiv, nici de rușine, nici de complex de inferioritate. Și se vede acum, în discuțiile pe care le avem în Uniunea Europeeană și NATO, pe o temă atât de sensibilă și dramatică, legată Ucraina, de acțiunea ilegală agresivă a Federației Ruse legată de Republica Moldova, vocea României contează atât de mult. Cum, foarte mulți români nu ar butea să bănuiască. Vocea României este cea care dă direcția în momentul de față în ceea ce privește Republica Moldova.

Urmărește integral răspunsul ministrului de Externe în videoclipul de mai jos!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea