Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: Încep lucrările de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și apă uzată în localitățile Pâclișa și Țelna. Contract în valoare de peste 22 de milioane de lei semnat de Apa CTTA Alba cu Asocierea Hidroconstrucția SA – Electroechipament SRL

Publicat

în

La sediul SC Apa CTTA Alba s-a semnat, luni, contractul pentru lucrările de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și apă uzată în localitățile Pâclișa și Țelna. Alături de conducerea societății de apă și reprezentanții constructorilor, la întâlnire au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Lucrările la rețeaua de apă din cele două localități fac parte din Proiectul Regional „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Alba, 2014-2020”. Contractul în valoare 22.192.336,59 lei, fără TVA, are o durata de execuție de 24 luni de la data ordinului de incepere, plus 36 luni perioada de notificare a defectelor.

Contractul „ab3-cl4. Extindere și reabilitare rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Alba Iulia, localitatea Pâclișa și extindere rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Ighiu, localitatea Țelna”, a fost câștigat, în urma licitației, de Asocierea Hidroconstrucția S.A. – Electroechipament SRL.  Directorul SC Apa CTTA Alba, Ștefan Bardan, a subliniat faptul că a fost o licitație care s-a încadrat în grafic, deoarece nu au fost contestații (așa cum se întâmplă de obicei).

Electrica Furnizare Discount

”În ultima perioadă am reușit, cu Hisroconstrucție, să avem în jurl de 1.000 de kilometri de aducțiuni de făcurt și mă bucur că și Ardealul a început să evalueze și să scoată lucrările. Sperăm să fim la fel, sau poate chiar mai buni decâte în celelalte contracte, pe care le-am încheiat la termen în Alba Iulia și în celelalte proiecte pe fonduri europene (…)”, a declarat directorul Hidroconstrucția SA Sebeș, Dorel Peciu Florianu:

”Ne bucurăm că vin din nou ceva bani în județul Alba. Începe un proiect foarte important pentru județ, care rezolvă multe dintre problemele existente (…), a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel:

”(…) Lucrarea nu este simplă. Sunt doi constructori acolo care trebuie să se ”îngăduie”, dar nu va fi nicio problemă, pentru că au mai lucrat împreună. Mă bucur că în momentul în care vor fi instalate țevile se poate veni cu asfaltul”, a explicat primarul Mircea Hava referindu-se la partea de lucrări din Pâclișa unde se desfășoară și un proiect de reabilitare a drumurilor:

În cadrul contractului se vor executa lucrări de reabilitare si extindere a retelelor de apa si apa uzata in aglomerarea Alba Iulia, localitatea Paclișa și extindere retele de apa si apa uzata in aglomerarea Ighiu, localitatea Telna, astfel:

Localitatea Paclisa.

— extinderea retelelor de distributie cu apa potabila – cca. 2,8 km,
— reabilitarea retelelor de distributie cu apa potabila – cca. 1,9 km,
— construire statie de ridicare presiune apa – 1 buc.
— extinderea retelelor de canalizare – cca. 7,5 km,
— construire statii de pompare ape uzate – 7 buc,
— construire conducte de refulare apa uzata – cca. 3,4 km

Localitatea Telna.

— extinderea retelelor de distributie cu apa potabila (noi) – cca.7,9 km.
— extinderea retelelor de canalizare – cca. 4,1 km,
— construire statii de pompare ape uzate – cca.7 buc,
— construire conducte de refulare apa uzata – cca. 0,8 km.

Sursele de finanțare și valorile fiecărei surse, din cadrul acestui contract sunt:

– finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune în valoare de 16.872.833,51 lei, fără TVA,
– bugetul de stat în valoare de 2.581.190,67 lei, fără TVA,
– bugetul local în valoare de 397.020,90 lei, fără TVA, şi
– contribuţia societații Apa CTTA SA ALBA în valoare de 2.341.291,51 lei, fără TVA.

Publicitate

Curier Județean

Proiectul național „Necenzurat” în scolile și liceele din județul ALBA: O abordare inedită în lupta cu consumul de droguri în rândul tinerilor

Publicat

în

Proiectul național „Necenzurat” în scolile și liceele din județul ALBA: O abordare inedită în lupta cu consumul de droguri în rândul tinerilor

PROIECTUL NAȚIONAL „NECENZURAT”, IMPLEMENTAT ÎN ŞCOLILE ŞI LICEELE DIN JUDEŢUL ALBA – Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba şi Consiliul Judeţean Alba, implementează în anul școlar 2021 – 2022, în 35 unităţi de învăţământ din judeţul Alba, proiectul naţional de formare de abilităţi „Necenzurat”.

 

Electrica Furnizare Discount

Proiectul ”Necenzurat” este implementat de către specialişti din cadrul CPECA Alba şi de către psihologii şcolari formaţi în cadrul proiectului, specialiştii CPECA Alba asigurând atât coordonarea, cât şi monitorizarea implementării proiectului în cele 35 unităţi de învăţământ.

Noile tehnici de prevenire au ca scop formarea de abilităţi sociale care, odată învăţate şi exersate, ajută la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali și la îndemnul de a consuma droguri.

Scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice şi resurse de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale, de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri si efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective

Influenţa socială este cuprinsă în programe ca un factor de protecţie în prevenirea consumului de droguri, iar metodele interactive utilizate în proiectul ,,Necenzurat” sunt axate pe intensificarea abilităţii de a integra relaţiile sociale și o puternică reţea socială este antrenată în modul de abordare a drogurilor, a consumului de droguri şi a urmărilor acestuia.

Proiectul este compus din 12 lecţii, planificate pentru a fi parcurse în timpul unui semestru şcolar, şi au un caracter interactiv, dinamic, bazat pe multe jocuri de rol, exerciţii practice care stimulează creativitatea, invită participanţii la reflexie, dezvoltă o atitudine critică la adresa comportamentului adictiv şi îmbogăţesc cunoştinţele despre substanţele psihoactive şi efectele acestora asupra dezvoltării psihosomatice.

Programul conţine şi o componentă adresată părinţilor copiilor participanţi, cu scopul de a facilita interacţiunea dintre elevi-familie-şcoală, prin îmbunătățirea relaţiilor şi raporturilor educaţionale privind educaţia pentru viaţă, precum şi dobândirea de abilităţi privind prevenirea consumului de droguri, formarea de atitudini potrivite şi modele adecvate cu privire la abordarea situaţiei de consum.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, au fost tipărite materialele necesare implementării proiectului, respectiv caietele pentru elevi și ghidurile metodice pentru psihologii şcolari şi specialiştii CPECA care vor desfăşura lecţiile „Necenzurat”.

Citește mai mult

Curier Județean

Peste 240.000 de vaccinări, în Alba, de la începutul campaniei. Câți cetățeni au primit deja doza a treia

Publicat

în

Peste 240.000 de vaccinări, în Alba, de la începutul campaniei. Câți cetățeni au primit deja doza a treia

De la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, până în prezent, în județul Alba au fost efectuate 240.641 de vaccinări. Dintre acestea 118.462 au fost cu prima doză, 88.875 cu doza a doua, iar 15.797 cu doza booster.

Pe lângă aceștia au mai fost 17.507 de persoane imunizate cu serul de la Johnson&Johnson.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Alba, miercuri, 27 octombrie, au fost efectuate 2.875 vaccinări în total.

Electrica Furnizare Discount

Dintre acestea, 1.569 au fost vaccinări cu prima doză. Cu doza a doua au fost vaccinați 192 de cetățeni, iar doza a treia a fost administrată la 407 de persoane.

Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Cugir se pregătește să solicite bani de la guvern prin programul “Anghel Saligny”. În ce proiecte ar putea fi investite fondurile

Publicat

în

Primăria Cugir se pregătește să solicite bani de la guvern prin programul “Anghel Saligny”. În ce proiecte ar putea fi investite fondurile

La inițiativa primarului, Adrian Teban, Primăria Cugir a pregătit cererile de finanțare pentru depunerea a trei proiecte în cadrul Programului național de investiții „Anghel Saligny”. În ședința Consiliului Local de astăzi, cele trei cereri vor fi înaintate spre aprobarea consilierilor cugireni, împreuna cu devizele generale estimative. „Ne-am orientat spre investiții care să se plieze pe obiectivele urmărite de acest program, investiții pentru care nu avem prevăzute sume în bugetul local și nu există posibilitatea altor surse de finanțare.”, susține edilul.

Administrația locală dorește să obțina fonduri guvernamentale pentru:

Electrica Furnizare Discount
  • Modernizarea infrastructurii rutiere în Bucuru; dezvoltarea infrastructurii de transport local prin modernizarea străzilor Plevnei din Cugir și Deal din Vinerea;
  • Îmbunătățirea sistemului de transport local prin modernizare drumului Vinerea-Pișchinți.

Valoarea totală a acestor învestiții este estimată la aproximativ 25 milioane lei, din care Primăria speră să obțină peste 24 de milioane prin programul “Anghel Saligny”

Scopul proiectelor amintite constă în accesibilizarea unor zone cu potențial la nivel de regiune, în necesitatea de a realiza o infrastructură modernă, astfel încât deplasare locuitorilor din zonă să se desfășoare în condiții maxime de siguranță și confort. În prezent, drumurile amintite prezintă o stare tehnică necorespunzătoare care afectează negativ condițiile de circulație și impactul asupra mediului.

Reamintim că Programul național de investiții „Anghel Saligny”, este un program multianual, finanțat de la bugetul de stat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și are că obiectiv general creșterea coeziunii teritoriale prin echiparea unităților administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare și de acces la căile de comunicație, îmbunătățirea atât a condițiilor de viață, cât și a standardelor de muncă pentru toți locuitorii României.

Constantin PREDESCU

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare