VIDEO Film documentar: ”Mărturii scrijelite în piatră”, la Alba Iulia. O poveste despre comunitatea de evrei din oraș și patrimoniul cultural și arhitectural evreiesc existent

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

evrei alba iulia 1Un film documentar, „Mărturii scrijelite în piatră” – producție a Municipiului Alba Iulia, prezintă, în aproximativ jumătate de oră o poveste despre viața evreiască de la Alba Iulia, de la începuturile ei și până astăzi.

Realizat în 2015, filmul descrie patrimoniul cultural și arhitectural evreiesc existent în Alba Iulia, reprezentat prin sinagoga și cimitirului evreiesc din centrul orașului.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Totodată, documentarul prezintă o scurtă istoriografie a comunității de evrei din Alba Iulia, relevând oportunitățile și provocările prezentate de patrimoniul evreiesc, precum și importanța prezervării și conservării acestuia pentru viitorul orașului.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

evrei alba iulia 2”Alba Iulia, fostă capitală a Transilvaniei timp de 17 decenii, dar și a celor Trei Țări Române unite sub Mihai Viteazul, acum Cealaltă Capitală a României, găzduiește cea mai veche comunitate israelită din Transilvania cu activitate neîntreruptă până astăzi.

Chemați din Imepriul Otoman printr-un privilegiu dat de principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, în 1623, evreii s-au stabilit și în Capitala Principatului, în Alba Iulia. Pe lângă dreptul de a se îndeletnici cu negoțul, evreii au primit și o serie de drepturi personale care țineau de practicarea religiei, de păstrarea portului, dar și o serie de scutiri”. Mai multe detalii, în filmulețul de mai jos.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Must de Jidvei