Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO Film documentar: ”Mărturii scrijelite în piatră”, la Alba Iulia. O poveste despre comunitatea de evrei din oraș și patrimoniul cultural și arhitectural evreiesc existent

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

evrei alba iulia 1Un film documentar, „Mărturii scrijelite în piatră” – producție a Municipiului Alba Iulia, prezintă, în aproximativ jumătate de oră o poveste despre viața evreiască de la Alba Iulia, de la începuturile ei și până astăzi.

Realizat în 2015, filmul descrie patrimoniul cultural și arhitectural evreiesc existent în Alba Iulia, reprezentat prin sinagoga și cimitirului evreiesc din centrul orașului.

Totodată, documentarul prezintă o scurtă istoriografie a comunității de evrei din Alba Iulia, relevând oportunitățile și provocările prezentate de patrimoniul evreiesc, precum și importanța prezervării și conservării acestuia pentru viitorul orașului.

evrei alba iulia 2”Alba Iulia, fostă capitală a Transilvaniei timp de 17 decenii, dar și a celor Trei Țări Române unite sub Mihai Viteazul, acum Cealaltă Capitală a României, găzduiește cea mai veche comunitate israelită din Transilvania cu activitate neîntreruptă până astăzi.

Chemați din Imepriul Otoman printr-un privilegiu dat de principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, în 1623, evreii s-au stabilit și în Capitala Principatului, în Alba Iulia. Pe lângă dreptul de a se îndeletnici cu negoțul, evreii au primit și o serie de drepturi personale care țineau de practicarea religiei, de păstrarea portului, dar și o serie de scutiri”. Mai multe detalii, în filmulețul de mai jos.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un cartier din Alba Iulia, printre zonele din România în care găsești cel mai ușor loc de parcare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un cartier din Alba Iulia, printre zonele din România în care găsești cel mai ușor loc de parcare Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt orașele din România în care rezidenții au votat că găsesc cu ușurință locuri de parcare. La polul opus, București, Cluj-Napoca și Constanța sunt orașele în care se găsesc mai greu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea