Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, filmat integral din dronă. Cum arată cu 5 zile înainte de deschiderea traficului între Sebeș și Alba Iulia

Publicat

în

Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, filmat integral din dronă. Cum arată cu 5 zile înainte de deschiderea traficului între Sebeș și Alba Iulia

Mai sunt 5 zile până la deschiderea circulației pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, între Sebeș și Alba Iulia, iar acest segment de drum de mare viteză începe să arate că e pregătit pentru deschiderea circulației. Ziarulunirea.ro a realizat o filmare din dronă cu toată porțiunea pe care urmează să fie deschis traficul între Sebeș și Alba Iulia. Imaginile sunt elocvente și arată dincolo de orice comentarii stadiul în care sunt lucrările și cum arată acest segment de autostradă.

Anunțată inițial pe 1 decembrie, de câțiva reprezentanți ai CNAIR și politicieni, deschiderea a fost amânată pentru 3 decembrie, dată la care, potrivit surselor ziarulunirea.ro va fi prezent la inaugurare și președintele României, Klaus Iohannis.

Electrica Furnizare Discount

Antreprenorul lotului 1, Pizzarotti, a avut o mobilizare extraordinară în ultima lună, a adus nu mai puțin de 4 asfaltatori: Europe Expres, Elis Pavaje, Florea Grup și Strabag, care au asfaltat de dimineața până seara târziu, pe întuneric, la lumina proiectoarelor. În ultimele 2 săptămâni, pe acest lot de autostradă s-a asfaltat de parcă ar fi sfârșitul lumii, iar de aceste asfaltări ar depinde salvarea ei!

Astăzi se mai lucra la asfaltări doar în nodul rutier Sebeș, pe breteaua 6 și la Alba Iulia Nord, la pasajul peste calea ferată. Probabil vor mai fi făcute asfaltări pe porțiuni mici la Alba Iulia Sud, unde spre seară se freza asfaltul.

Așa cum se poate observa din imaginile video, pe cea mai mare parte din lotul 1 sunt montați parapeții, semnalizatoarele rutiere, sistemul ITS și au fost realizate marcajele rutiere. Lucrările ITS au fost efectuate de firma românească Elektra Invest SRL Mai sunt câteva porțiuni pe care se mai lucrează la rigole, parapeți, marcaje și garduri de protecție, dar nu credem că există probleme sa fie terminate până în 3 decembrie.

Video, lotul 1 – filmat integral:

Circulația pe Autostrada A10, lotul 1 între Sebeș și Alba Iulia se va deschide fără ca nodurile de la capete, cel de la Sebeș și cel de la Alba Iulia Nord, să fie terminate complet. La Sebeș legătura cu DN1 și implicit cu autostrada A1 se va face prin sensurile giratorii existente, prin intermediul bretelelor mici, 5 și 6. Nodul rutier Alba Iulia Sud va fi finalizat complet și se va putea circula normal până la Alba Iulia Nord, la km 14.8, unde drumul se va îngusta la o bandă pe sens, iar intrarea/ieșirea de pe autostradă pe această zonă se va face doar virând la dreapta. Practic cineva care coboara la Alba Iulia Nord de pe autostradă si vrea să ajungă la Alba Iulia, va trebui să facă dreapta spre Sântimbru, să se întoarcă la sensul giratoriu de langă Astoria, pe breteaua pe care se circulă în prezent spre Alba Iulia. La fel, cei care vor să intre pe autostradă dinspre Turda vor trebui să intre în vechiul sens giratoriu de la Alba Iulia Nord și să se intoarcă pe breteaua existentă pentru a vira dreapta spre autostradă. Există promisiuni din partea antreprenorului, că până de Crăciun s-ar putea da în circulație drumul de pe vechiul amplasament al DN-ului. Întrucât nodul rutier Alba Iulia Sud este complet, este de preferat ca la început să fie folosit acesta, mai ales dacă primăria Alba Iulia va instala un sens giratoriu în Partoș care le va permite șoferilor ca fâcând stânga pe lângă pasarelă să se întoarcă spre Alba Iulia.

Nodul rutier Sebeș, la 360 de grade!

Deschiderea circulației pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, chiar dacă nodurile rutiere nu sunt complete și se vor mai face ambuteiaje, este un pas important pentru decongestionarea traficului rutier între Sebeș și Alba Iulia. Firește o parte din trafic va rămâne pe vechiul drum, în special cei care vin dinspre Vințu de Jos, dar se rezolvă cea mai importantă problemă de trafic, vechiul pod peste râul Mureș fiind o sursă de blocare a traficului.

Nodul rutier Alba Iulia Nord, la 360 de grade!

Publicitate

Ştirea zilei

Admitere la INM și în Magistratură 2021-2022: CALENDARUL concursului

Publicat

în

Admitere la INM și în Magistratură 2021-2022: CALENDARUL concursului

Organizarea concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii, la București, în perioada 30 iulie 2021 – 5 aprilie 2022, a fost hotărât, în unanimitate, de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii arată caledarul pentru desfășurarea concursului propus de Institutul Naţional al Magistraturii.

De asemenea, Plenul CSM a hotărât scoaterea la concurs a 300 de locuri de auditori de justiţie (175 judecători şi 125 procurori), a câte unui post de personal de specialiate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor pentru fiecare din instituţiile: Institutul Naţional al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, a 4 posturi în cadrul Ministerului Justiţiei (din care un post în Ministerul Justiţiei; un post în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate; un post în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie; un post în cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune), un post în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, un post în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din schema Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Electrica Furnizare Discount

Vezi AICI lista candidaților admitere INM 2021-2022

Vezi AICI lista candidaților admitere magistratură 2021-2022

Taxa de înscriere la concursul de admitere la INM este în cuantum de 1.400 de lei

De asemenea, Plenul CSM a desemnat preşedintele şi vicepreşedinţii comisiei de organizare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, precum şi membrii acestei comisii. Totodată, Plenul CSM a hotărât, în unanimitate, organizarea concursului de admitere în magistratură, la Bucureşti, în perioada iulie 2021-martie 2022, conform calendarului propus de Institutul Naţional al Magistraturii.

Instituţia a aprobat numărul şi posturile de judecător care urmează a fi scoase la concursul de admitere în magistratură (75 de posturi), numărul şi posturile de judecător în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea în condiţiile art.3 alin.3 din Regulament (23 de posturi), numărul şi posturile de procuror care urmează a fi scoase la concursul de admitere în magistratură (50 de posturi), numărul şi posturile de procuror în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea în condiţiile art.3 alin.3 din Regulament (10 posturi).

Sursa: observatornews.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Piese pentru instalația de tratare a apei de la Bazin Olimpic din Alba Iulia: Achiziția publică, lansată de către primărie

Publicat

în

Piese pentru instalația de tratare a apei de la Bazin Olimpic din Alba Iulia: Achiziția publică, lansată de către primărie

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat o nouă invitație la o achiziție publică directă, pentru furnizare de piese de schimb si consumabile pentru instalaţia de tratare apă Bazin Olimpic Alba Iulia – tip Kontrol 800.

Municipiul Alba Iulia, în calitate de autoritate contractantă, are onoarea să vă invite să participaţi la procedura de atribuire a contractului de furnizare piese de schimb si consumabile pentru instalaţia de tratare apă Bazin Olimpic Alba Iulia – tip Kontrol 800, necesar solicitat de către Serviciul Baze Sportive si Agrement – Compartiment Bazin Olimpic, municipiul Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount
Produsele necesare a fi achiziţionate sunt:

1 Placă electronică comandă pompe clor şi pH – 1 bucată

2 Suport modular pentru senzori model PSS-Plexi (pentru 2 senzori) – 1 bucată

3 Senzor de pH model SPH-1-DJ-6M:2-12, 60 C, 6 bar, d 12 mm – 1 bucată

4 Kit soluţii calibrare 4,00 pH şi 7,00 pH, 75 ml – 1 bucată

Citește mai mult

Ştirea zilei

Copiii moților de pe văile Arieșului, dați la „rechini”! Transportul elevilor navetiști în Munții Apuseni e în aer!

Publicat

în

Copiii moților de pe văile Arieșului, dați la „rechini”! Transportul elevilor navetiști în Munții Apuseni e în aer!

Șoc în prima zi de școală pentru elevii comunelor și orașelor de pe râul Arieș și cei doi afluenți, Arieșul Mic și Arieșul Mare.

Părinții copiilor au fost luați prin surprindere de faptul că, aparent fără nicio explicație, societatea care transporta până acum elevii navetiști spre unitățile de învățământ din centrul de comună sau la liceele din orașele Câmpeni, Abrud sau Baia de Arieș nu mai asigură autobuze pentru deplasarea copiilor la cursuri de la începutul acestui an școlar.

Astfel, copiii ai căror părinți nu dețin autoturism proprietate personală au fost nevoiți să stea la „Ia-mă, nene!”. E riscant să facă autostopul chiar și băieții, darămite fetele, pentru că în zilele noastre sunt destui nebuni la volan, ca să nu mai vorbim despre infractori, care ar putea să le facă rău copiilor.

Electrica Furnizare Discount

Sub protecția anonimatului, tatăl unui copil din comuna Vidra a declarat pentru ziarul „Unirea” că părinții ar fi dispuși să plătească diferența de tarif doar ca operatorul de transport să reintroducă autobuzele pe ruta spre Câmpeni, astfel încât copiii să facă naveta în siguranță.

„Părinții nu pot merge cu autoturismul la orice oră după copii, pentru că unii au serviciu, și nu întotdeauna găsesc pe cineva dispus să facă în locul lor acest lucru. Ca să nu mai vorbim că unii dintre ei nici măcar nu au mașină. Uneori se poate întâmpa ca elevii să nu poată găsi mașină de ocazie, pentru că poliția se ia de așa-numiții «rechini», iar copiii ajung astfel târziu acasă. În prima zi de școală, a ajuns acasă abia la ora 16.00. Bașca faptul că numai pentru o călătorie a plătit «la ocazie» 15 lei”, a declarat părintele.

*Transportul elevilor navetiști – un cartof prea fierbinte, aruncat de la unul la altul!

Pentru a afla motivul suspendării efectuării serviciului de transport public de care beneficiau și elevii navetiști de pe văile Arieșului, l-am contactat telefonic pe Ciprian Țimonea, administratorul firmei Arieșul care opera în această zonă a județului, acesta rezumându-se să spună că nu oferi declarații până când nu va afla punctul de vedere al Consiliului Județean Alba.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că, odată cu modificarea legislației privind decontarea abonamentelor elevilor, administrația județeană nu mai are atribuții pe această linie, sarcina respectivă revenindu-i acum Inspectoratului Școlar Județean Alba. Inspectorul școlar general Cornel Sandu a spus că IȘJ Alba nu are nicio legătură cu efectuarea serviciului de transport public, pentru că asigurarea acestuia la nivel județean este atributul CJ Alba, elevii fiind doar una dintre diferitele categorii de călători.

*Legislație modificată pentru ca transportul elevilor să fie cu adevărat gratuit

Potrivit preambulului OUG nr. 50/16.06.2021 pentru modificarea și completarea Legii educație naționale nr. 1/2001, scopul inițial al decontării navetei era acela de a asigura dreptul fundamental la învăţătură pentru toţi elevii şi de a diminua rata abandonului şcolar pentru elevii proveniţi din medii sociale dezavantajate. „Modificările aduse prin Legea nr. 226/2020 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 produc confuzie legislativă prin raportare la componenta de finanţare, în sensul că, pe de o parte, decontarea cheltuielilor de transport se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale, acestea din urmă subvenţionând operatorii de transport, iar pe de altă parte, unitatea de învăţământ decontează transportul desfăşurat în alte modalităţi decât sub forma unui serviciu public. Astfel, introducerea prin Legea nr. 226/2020 a altor modalităţi de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi a făcut imposibilă asigurarea gratuităţii transportului elevilor, pentru toate formele de transport, şi, implicit, a avut efecte negative asupra asigurării dreptului la învăţătură”. Legislația a fost modificată și pentru faptul că, pentru aceeași distanță rutieră între două localități, unii operatori aveau prețuri la abonamente chiar și de 2 – 3 ori mai mari față de tarifele practicate de companii de transport din alt județ.

Conform OUG nr. 50/2021, „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, în limita a 50 km”. Prin Ordinul nr. 4.426/20.07.2021, Ministerul Educației stabilește cum se face decontarea  cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Potrivit metodologiei, elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km şi nu sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază li se decontează suma aferentă distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună pentru distanţele ce depăşesc 50 km. Elevii pot cere unității de învățământ acordarea în avans a sumei prevăzute de ordin, iar în luna următoare vor prezenta abonamentul pentru justificarea cheltuirii sumei primite ca avans. Decontarea cheltuielilor de transport pe baza abonamentelor elevilor se asigură la nivelul valorii acestora, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea abonamentelor lunare, ajungându-se la 171 de lei/lună pentru 50 km.

*Banii vorbesc

În zona Munților Apuseni, Consiliul Județean a reluat licitația pentru delegarea serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate pentru cele 40 de trasee din 70 de rute pentru care procedura din luna aprilie a fost anulată din cauza lipsei ofertelor, dintre care circa o treime sunt de pe văile Arieșului, valoarea estimată pentru cele 40 de trasee fiind cuprinsă între 51.341.899,06 lei și 56.476.088,96 de lei.

Ca să se încadreze strict în sumele decontate prin Ordinul nr. 4.426, firmele de transport ar trebui probabil să ieftinească abonamentele, ceea ce ar face nerentabil serviciul prestat, astfel că acestea preferă să refuze să participe la licitație pe traseele respective. De exemplu, pentru distanța de circa 13 km dintre Vidra – Câmpeni s-ar deconta 60 de lei/lună, dar operatorul are acum un preț la abonament pe aceeași rută de 100 de lei, astfel că acesta ar pierde lunar câte 40 de lei.

Până la rezolvarea situației, cei care pierd în primul rând sunt copiii, care sunt nevoiți să se descurce cum pot ca să ajungă la școală, cu riscul de a-și pune sănătate, integritatea coporală și chiar viața în pericol. Acest lucru ar trebui să dea de gândit și autorităților, inclusiv celor centrale, care ar trebui să găsească soluții pentru ca aceste inconveniente să nu se mai repete, cum ar fi, de exemplu, înființarea unei companii naționale cu flotă proprie auto pentru transportul elevilor și personalului din învățământ.

Robert GHERGU

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare