Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: Apa CTTA a explicat culoarea ruginie a apei din ultimele zile şi a prezentat măsurile luate pentru remedierea situaţiei

Publicat

în

Problema cu apa ruginie, ce a curs la robinetele cetăţenilor în perioada sărbătorilor de Paşte, în mai multe localităţi din judeţul Alba, a fost dezbătută astăzi în cadrul unei conferinţe de presă,  ce a avut loc la sediul operatorului judeţean de apă. Reprezentanţii Apa CTTA au explicat care au fost cauzele şi ce măsuri au luat şi vor lua pe viitor, spunând totodată că acest fenomen i-a prins cam nepregătiţi şi că îşi asumă răspunderea pentru faptul că nu au spălat aceste magistrale mai din timp, deşi aveau în plan asta.  La discuţii au luat parte Viorel Lazăr – director general, Ioan Dreghiciu – director general adjunct, Ştefan Bardan – director comercial, Mircea Meteş – directorul Sucursalei Alba Iulia, Adriana Udrea – şef de laborator şi Aurel Precup – directorul Sucursalei Ocna Mureş a operatorului judeţean de apă.

 Explicaţiile reprezentanţilor APA CTTTA:

 Reprezentanţii Apa CTTA au explicat că problema a apărut din cauza creşterii debitului determinat de consumul de apă în această perioadă şi că acest fenomen a dus la desprinderea unor depuneri  acumulate pe conducte.

Electrica Furnizare Discount

 Directorul Apa CTTA, Viorel Lazăr, a explicat că în intervalul cuprins între perioada ploioasă şi ultimele zile fără precipitaţii volumul, debitele şi viteza apei pe traseul conductei Galda de Jos – Ocna Mureş au crescut, în oraş depăşind de 3 ori consumul obişnuit. „La Ocna Mureş, unde în perioade normale dădeam 15 litri pe secundă, acum am dat 45 de litri pe secundă şi nu făceam faţă. În aceste conducte magistrale apar depuneri, depunerile care apar în urma tratării de la staţie până la consumatori, acestea apar în jurul conductelor iar când cresc debitele şi viteza există pericolul ca depunerile din jurul conductei să se desprindă. Asta am păţit în zona Aiud –  Ocna Mureş. Când am  descoperit aceast neajuns,  am luat hotărârea să purjăm toată apa de la ieşirea din Aiud către Ocna Mureş (s-a aruncat apa în Mureş sau la canal). La Ocna Mureş am început să purjăm joi dimineaţa la ora 10.00 şi încă vineri la ora 7.00 aruncam apă la canal. Din cauza secetei, nici în sursa locală de la Lunca Mureş nu este apă şi toată alimentarea cu apă se face din magistrala de la Sebeşel şi Petreşti”, a declarat Viorel Lazăr.

 „Nu vreau să avem nicio scuză, însă de data asta, acest fenoment ne-a prins nepregătiţi, având în vedere că se apropiau sărbătorile, că au crescut brusc temperaturile. Noi aveam în program să spălăm aceste conducte. Toţi ceilalţi parametri au fost în limite normale şi chiar în limita de jos a stasului.  Singurul parametru depăşit a fost cel de turbiditate. După ce am aruncat în jur de 5000 de metri cubi de apă, în apă nu au mai fost impurităţi, dar apa a rămas cu acea tentă gălbuie de fier dizolvat în apă”, a spus Viorel Lazăr.

 Viorel Lazăr: „Ocna Mureş este un caz special”

 „Creşterea aceasta, triplarea debitelor şi a vitezelor se datorează şi faptului că toţi cu casele particulare udă în grădină. Dacă vă duceţi noaptea, auziţi cum curge apa în grădină. Noi am fost noaptea şi am auzit cum curge apa la ei în grădini. O lasă deschisă să curgă. Aveam o pierdere de 20 %. Nu este în Uniunea Europeană pierdere mai mică de 30% la apă. La Ocna Mureş aveam în toamnă, în primăvară, pierdere de 20 % şi acum avem de peste 60%, apă negăsită.  Apa aceasta nu e pierdere în reţele, unde e o pierdere în reţea iese apa afară şi se vede. Categoric, acolo sunt branşamente duble, fură apa, am găsit cazuri unde se dădeau apometrele înapoi. Deci, oraşul Ocna Mureş trebuie avut în atenţie cu mult mai multă responsabilitate şi probabil că vom rezolva măcar o parte din aceste probleme.

 Potrivit furnizorului de apă, în zona Blaj s-a înregistrat apă tulbure pe tronsonul Cistei – Blaj, dar în municipiu, care are şi rezervoare de acumulare, s-a purjat imediat, astfel că s-a redus rapid turbiditatea până la cel mult 3.00. Pentru că nu există o rezervă suficientă de apă pentru a asigura continuitatea alimentării cu apă, de astăzi, conducta Galda de Jos – Aiud – Ocna Mureş este purjată treptat, pe tronsoane mai mici, până la vanele de golire (Teiuş, Ţifra-Aiud, Mirăslău). De asemenea, în termen de maxim două luni se va monta un rezervor de 1000 de metri cubi la Ocna Mureş, pe lângă rezervoarele existente. “Vom monta o vană acţionată electric, care va putea să regleze debitele de la rezervoarele de pe Ciunga la rezervoarele de la Uioara”, a spus Viorel Lazăr.

 Problema va fi rezolvată definitiv doar când magistralele vor fi schimbate.  Conducerea APA CTTA a realizat un proiect estimat la valoarea de 25 de milioane de euro, pentru înlocuirea conductelor de alimentare cu apă

 Pe termen lung, nu întâmplător SC Apa CTTA a prevăzut ca obiectiv prioritar al programului POS Mediu 2014 – 2020 înlocuirea magistralei de oţel de la Galda de Jos spre Blaj, respectiv Ocna Mureş cu o conductă de polietilenă sau fibră de sticlă, printr-o investiţie de 25 de milioane de euro. Totodată, a cerut Primăriei Alba Iulia să aloce bani pentru înlocuirea conductelor de oţel cu altele de polietilenă.

 „Noi am prevăzut pentru 2014-2020 etapa a II- a POS  Mediu înlocuirea acestor conducte de alimentare a celor două oraşe principale, Ocna Mureş şi Blaj ca şi capăt de reţea de la Galda. Nu am prevăzut întâmplător tocmai pentru că ştiam că se pot întâmpla fenomene de genul acesta, conductele sunt vechi, din oţel. Avem la sursa de la Sebeşel şi Petreşti o apă relativ moale, 2 3 grade duritate, ceea ce nu facilitează depunerea pe pereţii conductelor de oţel a sărurilor de calciu şi magneziu, care ar proteja prin depunerea lor oţelul faţă de acţiunea oxigenului dizolvat din apă şi a clorului pe care trebuie să-l menţinem pe toate traseele acestea lungi, ţinând cont că avem localităţi alimentate din aceste magistrale şi fără rezervoare de acumulare. Atunci pe conductele astea de oţel se formează de fapt ca nişte coşuri din oxidul de fier, care la variaţii bruşte de viteză pot să se dizloce de pe conductă, şi în momentul respectiv antrenează, lucrează ca o sablare pe conductă la viteza apei. Deci, fenomenul acesta se poate întămpla chiar şi după spălare”, a adăgat directorul adj. Apa CTTA , Ioan Dreghici.

 La Alba Iulia, directorul Mircea Meteş a spus că s-a purjat pe str. Lalelelor, Cameliei, Vasile Goldiş, Tolstoi, Cloşca şi Gemina, ca să dispară turbiditatea (indice maxim 3,6.)

 „În decurs de o săptămână, în Alba Iulia au fost 6 sesizări de turbiditate crescută, turbiditate care pe alocuri a fost undeva cea mai mare, găsită chiar aici la sediul societăţii a fost un indice de 3,6, în rest celalte au fost mult mai mici. Noi am purjat unde s-au întâmplat fenomenele astea. Totodată, în programul primăriei de refacere a străzilor, acolo unde există ţevi de oţel, noi am cerut să se aloce fonduri pentru înlocuirea acestora cu conducte noi din polietilenă, care să elimine fenomenele astea de creştere a turbidităţii şi a  fierului în apa potabilă”, a declarat Mircea Meteş.

Publicitate

Curier Județean

Coliziune cu un autoturism condus din sens opus, la Coșlariu: O femeie din Alba Iulia a fost transportată la spital

Publicat

în

Coliziune cu un autoturism condus din sens opus, la Coșlariu: O femeie din Alba Iulia a fost transportată la spital

La data de 27 noiembrie 2021, în jurul orei 10,00, un bărbat de 54 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 107 B, pe raza localității Coșlariu, a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 42 de ani, din municipiul Timișoara.

În urma accidentului, o femeie de 69 de ani, din Alba Iulia, pasageră în primul autoturism, a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Electrica Furnizare Discount

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

 

Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT RUTIER: Soț și soție transportați la spital în urma coliziunii unui autoturism cu un cap de pod pe raza localității Pianu de Jos. Mașina s-a răsturnat în afara carosabilului

Publicat

în

ACCIDENT RUTIER: Soț și soție transportați la spital în urma coliziunii unui autoturism cu un cap de pod pe raza localității Pianu de Jos. Mașina s-a răsturnat în afara carosabilului

La data de 27 noiembrie 2021, în jurul orei 17,00, polițiștii din Sebeș au intervenit pe raza localității Pianu de Jos unde a fost semnalată producerea unui accident rutier, soldat cu victime.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat de 44 de ani, din Urziceni, județul Ialomița, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 704 A, în apropiere de localitatea Pianu de Jos, a intrat în coliziune cu un cap de pod, după care autoturismul s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, conducătorul auto și soția acestuia au suferit leziuni corporale ușoare și au fost transportați la spital.

Electrica Furnizare Discount

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Curier Județean

ACCIDENT rutier la AIUD: Un vitezoman de 33 de ani a intrat în coliziune cu zidul unui imobil. Acesta avea permisul suspendat

Publicat

în

ACCIDENT rutier la AIUD: Un vitezoman de 33 de ani a intrat în coliziune cu zidul unui imobil. Acesta avea permisul suspendat

La data de 26 noiembrie 2021, polițiștii din Aiud au intervenit pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat de 33 de ani, din Borșa, Maramureș, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Teiuș – Aiud, nu a adaptat viteza de la condițiile de drum și, într-o curbă, a pătruns pe sensul opus de mers după care a intrat în coliziune cu zidul unui imobil.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul care se afla la volanul autoturismului, avea permisul de conducere suspendat.

Electrica Furnizare Discount

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare