Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

VIDEO: Andrei Pleșu a deschis Festivalul Dilema Veche de la Alba Iulia. Despre bătrânețe, într-o cetate de 300 ani

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 350 de persoane, localnici și turiști dilematici, s-au înghesuit civilizat vineri seară la evenimentul de deschidere a Festivalului Dilema Veche de la Alba Iulia, susținut de invitatul special Andrei Pleșu, care a ținut o excelentă prelegere – Despre bătrânețe: întrebări,neliniști, bucurii.

Înainte de conferința pentru care a venit numerosul public au luat cuvântul Mircea Vasilescu, directorul festivalului și redactorul șef al revistei Dilema Veche și Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba, unul dintre principalii susținători ai acestui eveniment.

Dacă Mircea Vasilescu a prezentat sintetic conceptul acestui festival și programul celor trei zile de evenimente, amintind faptul că Cetatea din Alba Iulia reprezintă sensul acestui festival, Ion Dumitrel a mulțumit celor prezenți în sala pentru că au venit în număr mare, remarcând că distanța dintre Alba Iulia și București nu este mare, în ceea ce privește recunoașterea și prețuirea valorilor autentice.

Prelegerea de aproape o oră susținută de Andrei Pleșu, urmată de o scurtă sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, este imposibil de redat în aceste câteva rânduri. Este însă sugestiv în acest sens răspunsul unei prietene pe care am întrebat-o la sfârșitul conferinței, ce își mai amintește din prezentarea scriitorului. Aceasta mi-a răspuns zâmbind că nimic anume, doar sentimentul de autentică încântare pe care l-a avut și care i-a rămas în timpul și după terminarea discursului lui Pleșu.

În prima partea a călătoriei sale de 50 de minute în jurul bătrâneții, fără să ocolească tema morții, directorul fondator al revistei „Dilema Veche“ a dezbătut cu seriozitate, umor, autoironie și remarcabilă documentare, subiectul senectuții, într-un melanj de perspective: filozofică, biografică, empirică, istorică, creștină.

În cea de a doua parte a prelegerii filozoful și-a continuat discursul prezentând un text despre bătrânețe – “De senectute”, al lui Cicero (anii 106 – 43 Î.Hr.).

Cele patru probleme ale bătrâneții ar fi, potrivit vechilor scrieri ale filozofului roman: retragerea din viața activă, care are pe de altă parte avantajele ei, mai mult timp de reflecție: retragerea din viața amoroasă, dar care pe de altă parte te poate face în sfârșit mai virtuos; apoi slăbiciunile trupului și bolile și apropierea morții.

În loc de o paradă de erudiție, cum unii se așteptau să fie această conferință dilematică cu Andrei Pleșu, am asistat la un moment de enterteining intelectual de foarte bună calitate, la un exercițiu de reflecție colectivă asupra bătrâneții și morții, dar și asupra vieții în general.

În cea de treia parte a evenimentului, fondatorul revistei Dilema Veche a răspuns la câteva întrebări venite de la public, iar la finalul conferinței a oferit autografe fanilor și cititorilor săi.

 [nggallery id=141]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea