Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO: Alba Iulia, de la prima sărbătorire a zilei de 1 Decembrie în 1990, la cea din 2014. De la Iliescu la Iohannis!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În 27 iulie 1990, la scurt timp de la inlaturarea regimului comunist, Parlamentul României hotaraște ca ziua de 1 Decembrie sa devină Ziua Națională a României.

Primul 1 Decembrie ca zi natională a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990, când s-au sărbatorit 82 de ani de la incununarea luptei românilor transilvaneni pentru Unitate Națională si înfăptuirea României Mari.

colaj 1 Decembrie 1990_2014

Pentru Alba Iulia, această decizie luată în urmă cu 24 de ani, a fost ca o sămânță sădită în conștiința localnicilor, care, cu fiecare an și fiecare  zi națională sărbătorită, s-a transformat încet într-un sentiment  identitar puternic, pe care l-am putut observa în toată plenitudinea sa, în ultimii ani de 1 Decembrie. Ritualurile şi ceremoniile publice  au de altfel un rol important în crearea şi menţinerea unui sentiment identitar.

Dacă în 1990, la prima sărbătorire a zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia (vezi video ), mulțimea îl ovaționa pe Ion Iliescu, atunci preșdintele FSN și al României și îl huiduia pe Corneliu Coposu, seniorul ţărănist şi lider al opoziţiei, 24 de ani mai târziu, imaginea acestei sărbători este semnificativ schimbată. În bine!

Orașul Unirii este transformat, localnicii s-au emancipat, românii nu mai sunt aceeași masă de manevră manipulată de politicieni, nu se mai huiduie, se cinstește memoria Regelui Ferdinand  (și a Familiei Regale) care la 24 decembrie 1918 a emis Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie, iar atmosfera este una de sărbătoare pașnică și civilizată, demnă de un stat-națiune din Uniunea Europeană.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea