Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Victorie a lui Klaus Iohannis la Curtea de Apel Alba Iulia. Raportul ANI, desființat de judecători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, miercuri, raportul Agenției Naționale de Integritate prin care președintele Klaus Iohannis era acuzat de conflict de interese. Judecătorii au dispus ca ANI să îi plătească președintelui 50 de lei, cheltuieli de judecată. Decizia instanției nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

 

 

Potrivit deciziei instanței, Curtea a admis în parte acțiune formulată de pârâtul Klaus Iohannis. Anulează punctele 1 și 2 din raportul întocmit de Agenția Națională de Integritate și respinge ca inadmisibil punctul 3 din același raport. De asemenea obligă ANI la plata unei sume de 50 de lei către pârîtul Iohannis, pentru cheltuieli de judecată.

Punctele 1 și 2 din raport se referă la conflictul de interese în care s-ar fi aflat Iohannis, iar punctul 3 are legătură cu sesizarea Parchetului de către ANI cu privire la săvârșirea unor infracțiuni cu privire la faptele de la punctele 1 și 2. Întrucât Parchetul s-a pronunțat cu privire la puctul 3, constatând că nu există niciun fel de infracțiune, Curtea de Apel a considerat că situația este clarificată nemailuând astfel în discuție speța penală.

Comunicat Curtea de Apel Alba Iulia:

Soluţionarea dosarului cunoscut opiniei publice ca „procesul Klaus Iohannis împotriva A.N.I. privind conflictul de interese”

Astăzi, 10.06.2015, în dosarul nr.780/57/2013, Curtea de Apel Alba Iulia a admis în parte contestaţia formulată de reclamantul Klaus-Werner Iohannis în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate şi în consecinţă a dispus anularea punctului 1 şi 2 din raportul de evaluare nr. 35687/G/II/08.08.2013 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate sub aspectul conflictului de interese în materie administrativă.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins acţiunea reclamantului ca inadmisibilă cu privire la punctul 3 al aceluiaşi raport de evaluare, care dispunea sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru cercetarea încălcării regimului juridic al conflictului de interese în materie penală.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Considerentele care au stat la baza acestei sentinţe vor putea fi făcute publice după ce hotărârea va fi motivată.

 

Alte date privind soluţionarea dosarului

 

Dosarul nr. 780/57/2013 a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în 29.08.2013 şi a avut ca obiect soluţionarea acţiunii în contencios administrativ formulată de reclamantul Klaus Werner Iohannis prin care acesta a solicitat:

– anularea raportului de evaluare 35687/G/II/08.08.2013 întocmit de Agenţia Naţională de Integritate – Inspecţia de Integritate prin care aceasta a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către Klaus Werner Iohannis (în perioada în care a deţinut funcţia de Primar al Municipiului Sibiu)

În 19.03.2014 Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea formulată de A.N.I. şi a dispus suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea dosarului penal nr.644/P/2013 aflat în cercetarea Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. întrucât soluţia care s-ar pronunţa în cauza instrumentată de Parchet pentru infracţiunea de fals în înscrisuri, ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea în cauză.

În 29.04.2015 Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea de repunere a cauzei pe rol formulată de reclamantul Klaus Werner Iohannis având în vederea închiderea prin clasare a dosarului penal nr.644/P/2013.

 

 

Conţinutul dispozitivului sentinţei Curţii de Apel Alba Iulia din 10.06.2015

„Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii formulată de pârâtă, privind anularea punctul 3 al raportului de evaluare nr.35687/G/II/08.08.2013 emis de Agenţia Naţională pentru Integritate – Inspecţia de Integritate.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul K.W.I. în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională pentru Integritate – Inspecţia de Integritate şi în consecinţă:

Anulează raportul de evaluare nr.35687/G/II/08.08.2013 întocmit de A.N.I.- Inspecţia de Integritate privind punctele 1 şi 2 din raport.

Respinge ca inadmisibilă acţiunea privind anularea punctului 3 al raportului de evaluare nr.35687/G/II/08.08.2013 emis de Agenţia Naţională pentru Integritate – Inspecţia de Integritate.

Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 50 de lei cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de15 zile de la comunicare.

Recursul se depune la Curtea de Apel Alba Iulia, sub sancţiunea nulităţii.

Pronunţată în şedinţa publică din 10.06.2015.”

Iohannis08

Vă reamintim că judecătorii Curții de Apel Alba Iulia a judecat acțiunea în contencios administrativ intentată de Klaus Iohannis împotriva ANI, care, în 2013, l-a acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală, întrucât a semnat, în decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Klaus Iohannis a deținut funcția de președinte al FDGR în perioada 2002 — 2013.

Avocata care l-a reprezentat pe Klaus Iohannis a susținut în fața instanței că nu sunt întrunite elementele constitutive ale conflictului de interese administrativ. Aceasta a mai spus că este ‘evident’ că încheierea acestui contract, dintre tipografie și primărie, ‘nu se află în zona conflictului de interese administrativ, pentru că această operațiune nu a generat vreun fel de beneficiu, interes material pentru Klaus Iohannis, pentru soția sa sau pentru rudele sale’.

Ea a mai spus că respectivul contract nu a fost încheiat prin încredințare directă, ci prin licitație, fiind trei oferte depuse. Avocata a arătat că cea care a desemnat câștigătorul, respectiv firma care a prezentat prețul cel mai scăzut, în speță Tipografia Honterus, a fost comisia de evaluare, din care primarul Iohannis nu a făcut parte.

Aceasta a solicitat instanței admiterea contestației și anularea raportului de evaluare întocmit de ANI.

Revenim cu amănunte și video


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea