Rămâi conectat

Ştirea zilei

În ȚARA JUPÂNILOR, dreptatea bate la ușă: Victorie a locuitorilor din Lupșa în scandalul cadastrării sistematice a terenurilor din comună. Curtea de Apel Cluj a suspendat efectele procesului verbal de acceptanță din octombrie 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

În ȚARA JUPÂNILOR, dreptatea bate la ușă: Victorie a locuitorilor din Lupșa în scandalul cadastrării sistematice a terenurilor din comună. Curtea de Apel Cluj a suspendat efectele procesului verbal de acceptanță din octombrie 2022

Scandalul provocat de cadastrarea sistematică gratuită a terenurilor din comuna Lupșa, lucrare derulată în perioada 2020 – 2022, a parcurs un nou episod. Curtea de Apel Cluj a decis, pe 4 iulie 2024, suspendarea efectelor cadastrării, respectiv a procesului verbal de acceptanță din 5 iulie 2022. Hotărârea a fost dată în cadrul procesului prin care peste 300 de locuitori din Lupșa solicită anularea întregului proces de cadastrare, pe motiv că s-a realizat ilegal și prin încălcarea flagrantă a dreptului de proprietate al acestora.

În acest dosar au calitatea de părâți, coparticipând sau beneficiind de cadastrarea sistematică: Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care răspunde și pentru acțiunile OCPI Alba, firma Total Business Land Alba Iulia, care a derulat contractul cu ANCPI, Primăria Lupșa și compania de stat Curpu Min SA Abrud. „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Cupru Min SA. Respinge excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Primăriei Lupşa ca fiind lipsită de obiect. Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea procesului verbal de acceptanţă nr. 35927 din 05/07/2022 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Executorie de drept. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se precizează în încheierea de ședință a instanței din Cluj.

Citește și: FOTO VIDEO| PROTEST al moților la OCPI și Prefectura Alba. 40 de lupșeni au coborât din munți pentru că le-au fost furate pământurile

Terenuri și păduri, întăbulate pe alte persoane fizice sau juridice

Potrivit reprezentanților locuitorilor din Lupșa, începând cu anul 2020, în comună, au început lucrările aferente Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, având ca obiect înregistrarea imobilelor în sistemul unic de cadastru din România. A fost încheiat în acest sens, contractul de prestări servicii cu societatea comercială Total Business Land SRL. Firma a derulat zeci de astfel de contracte, în aproape toată țara, suma obținută fiind de ordinul zecilor de milioane de lei. Multe dintre aceste contracte s-au încheiat cu scandaluri similare cu cel de la Lupșa.

”Urmare a multiplelor și gravelor încălcări ale legislației privind cadastrarea sistematică, persoane fizice și juridice din Lupșa au fost văduvite de exercitarea atributelor dreptului de proprietate asupra imobilelor de pe raza comunei, «cadstrate» sistematic. De asemenea prin cadastrare au fost afectate drepturile UAT Lupșa și a Composesoratului Silvic Lupșa-Valea Lupșii- Hădărău-Geamăna, deposedate prin procesul de cadastrare sistematică de importante suprafețe de teren cu statut de pășune sau pădure.

Pesoanele fizice sau juridice, ca urmare a cadastrării fără deplasarea în teren a echipelor de topometriști, ai prestatorului, s-au pomenit cu proprietăți trunchiate, care nu respect amplasamentul de facto al imobilelor sau au fost realmente deposedate de proprietăți care au fost întabulate pe alte persoane fizice sau juridice”, spune Irimie Popa, conferențiar universitar doctor la Factulatea de Științe Economice a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, reprezentant al locuitorilor și, la rândul său, păgubit în urma activității de cadastrare de la Lupșa.

Memorii la instituții, fără răspuns

Locuitorii afectați au depus, ulterior, mai multe sesizări și plângeri la ANCPI, OCPI Alba și Primăria Lupșa, fără a fi băgați în seamă. În octombrie 2022, peste 60 de lupșeni s-au deplasat la OCPI Alba și Prefectura Alba, unde au depus memorii prin care arătau abuzurile la care au fost supuși prin încălcarea prevederilor legale în procesul de cadastrare, de către reprezentanții unor instituții care trebuiau să le apere interesele. „Văzând pasivitatea acestor instituții, un grup important de lupșeni, reprezentând peste 300 de cetățeni și membrii ai familiilor lor, începând cu luna iunie 2023, au inițiat acțiuni în justiție pentru intrarea în legalitate.

Astfel au fost inițiate demersuri printr-o acțiune aflată pe rolul Curții de Apel Cluj, în dosarul cu numărul 231/33/2024. Odată demarată acțiunea în instanță, s-a cerut nu numai anularea cadastrării sistematice de la Lupșa ci și suspendarea efectelor cadastrării, a procesului verbal de acceptanță a lucrărilor făcute de către prestor. Pe parcursul celor șase termene de judecată pârâții au susținut că localnicii reclamanți nu au interesul în privința cadastrării, prin urmare susținând, de asemenea, că acțiunea trebuie respinsă”, a completat Irimie Popa. În 4 iulie 2024, Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea efectelor cadastrării, aceasta însemnând că toată procedura de cadastrare sistematică este stopată până la judecarea acțiunii pe fond și admiterea că UAT Lupșa și Cupru Min SA sunt parte în proces, în pofida opoziției reprezentanților acestora.

„Practic, suspendarea efectelor cadastrării se traduce prin aceea că, până la soluționarea definitivă a acțiunii de fond toate actele subsecvente acestui proces verbal nu își mai produc efectele și aici este vorba de stoparea emiterii de noi cărți funciare în baza Procesului Verbal de acceptanță, respectiv emiterea de acte administrative de către autoritatea locală (eliberarea de adeverințe din registrul agricol, APIA etc. având ca suport datele rezultate din înregistrarea cadastrală sistematică incepută în 2020). Asadar, pentru moment singurele cadastrări valabile sunt cele efectuate la nivelul anului 2016. Această soluție juridică este o premieră în privința cadastrărilor sistematice din România, realizate cu încălcări flagrante ale legii. Procesul continuă și va avea următorul termen în septembrie 2024”, spune avocatul Liviu Marius Harosa, care îi reprezintă pe sutele de lupșeni nemulțumiți.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alba Iulia, vizibilă de pe autostradă. Inscripție 3D, inspirată din modelul de la Hollywood, amplasată pe zidurile Cetății

Bera Larisa

Publicat

în

Alba Iulia, vizibilă de pe autostradă. Inscripție 3D, inspirată din modelul de la Hollywood, amplasată pe zidurile Cetății Alba Iulia va avea o nouă atracție turistică impresionantă, odată cu montarea unei inscripții 3D cu numele orașului, în dreapta porții a III-a a Cetății, deasupra restaurantului PUB 13. Inscripția, inspirată de faimosul model Hollywood, va fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea