Ziarul Unirea

Vezi starea pârtiilor de schi din Alba valabilă în weekend

– perioada 02-04 martie 2012 –

Domeniul Schiabil Şureanu

ELIT

Acces: ruta Sebeş – barajul Oaşa pe DN 67 C, apoi la dreapta, pe lângă baraj pe DJ 704, ruta Oaşa – Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Distanţă: 82 km. Durată: maxim 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: în urma ninsorilor abundente din ultimele zile, drumul a fost deszăpezit și este, în prezent, suficient de lat şi de accesibil pentru orice tip de autovehicul. Totuşi, tronsonul care pune foarte mari probleme şoferilor este cel dintre barajul Oaşa şi Mănăstirea Oaşa (DJ 704), pe o lungime de circa 6 km. Drumul este extrem de accidentat, prezintă gropi adânci, fiind greu accesibil maşinilor cu gardă joasă. Este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă şi a lanţurilor.

Parcare: este suficientă.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Pârtii: în prezent, toate cele 8 pârtii (A 1, A 2, C 1, C 2, C 3, C 4, S 1, S 2) sunt funcţionale. Întrucât a nins mult în ultimul timp, grosimea stratului de zăpadă măsoară mult peste 1 m grosime, fiind perfect pentru schi şi snowboard. Pârtiile nu prezintă decât foarte puţine denivelări. Predomină zăpada tip powder, râvnită mai ales de snowboarderi şi amatorii de schi freeride.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Şureanu vor fi ninsori slabe la sfârşitul săptămânii. Cerul va fi parţial noros iar vântul va sufla moderat la baza pârtiilor şi cu putere pe cele mai înalte culmi, în zona telescaunului. Temperaturile vor fi destul de scăzute, încadrându-se între -14 grade şi -2 grade Celsius, aşadar condiţiile meteo vor fi ideale pentru schi.

Servicii: asistenţă Salvamont; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiei; trei restaurante de tip after-schi, aflate pe pârtii.

Atenţionare specială: pentru a nu crea ambuteiaje, vă atenţionăm că e absolut necesar să faceţi acasă probe de montare a lanţurilor (pentru o montare cât mai rapidă, folosiţi cricul din dotare).

Informaţii despre cazare: www.schisureanu.ro, www.luncile-prigoanei.ro, www.luncile-prigoanei.eu, www.valeasebesului.ro

Instalaţii de cablu: telescaunul şi cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.30 – 16.30. Totuşi, dacă vântul va depăşi viteza de 60 km/oră, telescaunul va fi oprit din motive de siguranţă.

Tarife pentru Domeniul Schiabil Şureanu

Tarife: adulţi / copii

Skipass 1 punct – 5 lei / 4 lei

Skipass 3 puncte – 15 lei / 10 lei

Skipass 6 puncte – 25 lei / 20 lei

Skipass 12 puncte – 45 lei / 35 lei

Skipass pentru o zi – 75 lei / adult şi 60 lei / copil

Teleschi Curmătura – 1 punct / urcare

Teleschi Şureanu – 1 punct / urcare

Telescaun Auţelu – 2 puncte / urcare

Arieşeni (staţiunea Vârtop)

Acces: staţiunea se află la graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor, la o altitudine de circa 1.200 m, aproape de şosea. În judeţul Alba, ruta este Alba Iulia – Câmpeni pe DN 74 A, apoi pe DN 75 ruta Vadu Moţilor – Albac – Scărişoara – Gârda de Sus – Arieşeni – Bubeşlti – Vârtop. Distanţă Alba Iulia – pârtii: 127 km. Durată: 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: este asfaltat în întregime, fiind accesibil oricărui tip de autovehicul.

Parcare: este suficientă.

Pârtii: în urma ninsorilor abundente, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2 depăşeşte 1 m, fiind suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii sunt bătătorite zilnic de către utilajele speciale. Atenţie, însă, Vârtop 2 prezintă în partea superioară o mulţime de denivelări care pot crea dificultăţi imprevizibile la coborâre, în special pentru începători.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.accuweather.com), vineri va fi lapoviţă şi ninsoare. Sâmbătă şi Duminică, în schimb, va fi vreme foarte frumoasă, cu cer senin şi temperaturi maxime de până la 2 grade Celsius. Vremea va fi, aşadar, ideală schi şi snowboard.

Servicii: asistenţă Salvamont; şcoală de schi la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor.

Atenţionare specială: evitaţi să atingeţi viteze mari la coborârea pe schiuri şi snowboard, întrucât pârtiile prezintă denivelări şi, astfel, pot avea loc coliziuni cu consecinţe grave între schiori.

Informaţii despre cazare: www.cazare-arieseni.viaromania.eu, www.arieseni.info, www.parcapuseni.ro, www.arieseni-apuseni.ro

Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalaţie de nocturnă.

Tarife pentru pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2

Tarife teleschi Vârtop 1: adulţi / copii

1 urcare – 5 lei / 3 lei

Tarife teleschi Vârtop 2: adulţi / copii

1 urcare – 2 lei / 1 leu

Informaţii suplimentare: „Alba. Pagini de vacanţă” (revista online de turism a Consiliului Judeţean Alba www.stiri.turismalba.ro)

foto: Florian-Rares Tileaga

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro