Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Vezi starea actuală a pârtiilor de schi de la Arieșeni și Șureanu!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Serviciului Turism al Consiliului Județean Alba ne-a transmis informații proaspete cu starea pârtiilor de schi de la Arieșeni și Șureanu, pentru perioada 21-22 decembrie 2013.

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2), lungime 10 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Evaluare generală: la Șureanu, sezonul de iarnă continuă, cu toate că nu a mai nins în ultima săptămână. Majoritatea pârtiilor sunt practicabile și, pentru că nu vom avea precipitații în weekend, vremea va fi perfectă pentru schi. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu la nr. de telefon 0258 738 121 sau 0258 738 102.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar continuă să fie accidentat și îngust. Prezintă, pe alocuri, gropi și șanțuri adânci, dar care, cu atenție, pot fi trecute de către orice tip de mașină (chiar și de către cele cu gardă joasă). Este esențial să aveți anvelope de iarnă și să fiți dotați pentru orice eventualitate cu lanțuri pentru roți (pentru care vă recomandăm să faceți o probă de montare acasă).

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale 7 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 2 (de pe vârful Șureanu) vor fi închise. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară, acum, aproximativ 20-25 cm grosime și este înghețat cel puțin în prima parte a zilei. Din păcate, zona de off-piste este inaccesibilă datorită faptului că zăpada de tip powder a fost viscolită.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu va fi cer senin și vreme rece în acest weekend. Temperaturile se vor încadra între -12 și 0 grade Celsius. Vântul va sufla foarte slab, posibil mai intens la altitudini de peste 1.900 m. Vizibilitatea pe pârtii este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” și telescaunul vor funcționa în regim normal, între orele 09.30 – 16.30. Teleschiul „Șureanu” nu va funcționa în acest weekend.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfaturile Serviciului Turism:

– nu ieșiți în zonele de off-piste, întrucât zăpada nu este suficient de mare.

– respectați-vă reciproc pe pârtie și reduceți viteza când vă deplasați pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecțiilor de schi/snowboard.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

  • Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba; Piatra Grăitoare în județul Bihor), lungime 3 km
  • Altitudine maximă: 1.400 m

Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul de iarnă s-a deschis săptămâna trecută. Situația este asemănătoare cu cea de la Șureanu, în sensul că stratul de zăpadă este suficient pentru această perioadă. Vremea va fi rece, cu cer senin, ideală pentru schi și snowboard.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită atinge aproximativ 20 cm, fiind potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Cele două pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba) sunt funcționale. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor) nu este încă deschisă. Predomină, în off-piste, zăpada de tip powder, dar grosimea stratului natural nu depășește 30-35 cm.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni va fi vreme frumoasă în weekend, cu cer senin. Temperaturile se vor încadra între -13 și -1 grad Celsius. Ca atare, vremea va fi potrivită pentru schi. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea