Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Vezi cum comentează liderii politici din Alba decizia Curții Constituționale

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Președintele Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, așa a decis Curtea Constituţională a României care a constatat, în hotărârea adoptată astăzi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată dar nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil.

Decizia a fost pe placul politicienilor din Opoziție și i-a nemulțumit pe cei de la Putere, însă cu toții au declarat că hotărârea Curții Constituționale trebuie respectată.

Iată declarațiile liderilor politici din Alba:

Alexandru Pereș (PDL): ”Este o decizie normală. Traian Băsescu se va întoarce acolo unde îi este locul, la Cotroceni. Curtea Constituțională a confirmat faptul că nu au existat încălcări ale Constituției. Probabil că vor mai fi câteva zile de discuții în care să se încerce o amânare a covocării plenului Parlamentului însă hotărârea a fost luată și nu se mai poate schimba nimic”. Senatorul PDL consideră ca Guvernul trebuie să înceapă să funcționeze și ”să facă lucruri bune pentru cetățeni” și astfel lumea nu ar mai ieși în stradă. ”Nu Băsescu a adus criza în România și asta o știe toată lumea. Sigur, au fost niște măsuri de austeritate care au radicalizat o parte din populație. Acum, însă, trebuie să respectăm decizia Curții Constituționale iar pentru cei care îndeamnă lumea să iasă în stradă și să o conteste sunt legi și sancțiuni care amendează un astfel de comportament”, a mai spus Pereș referindu-se la o parte a presei care a dezbătut în aceste zile variantele de acțiune posibile în cazul în care referendumul nu va fi validat.

Clement Negruț (PDL): ”Din punctul de vedere al politicianului era o decizie  pe care o așteptam demult. O decizie corectă a Curții Constituționale care, dincolo de toate piedicile și manevrele făcute de USL s-a dovedit a fi instituția abilitată și mandatată să clarifice situația.  Din punct de vedere al cetățeanului este o decizie a cărei amânare a creat o neliniște în rândul populației din cauza instabilității politice dar și economice iar pentru a ne redresa, din acest moment, tot ce înseamnă deranj politic și manevre trebuie să dispară și Guvernul trebuie să se apuce de treabă și să înceapă să lucreze pentru cetățeni”. În ceea ce privește reluarea de către USL a demersurilor de suspendare a președintelui Traian Băsescu, deputatul PDL de Alba consideră că ”numai o minte bolnavă ar putea să meargă pe o astfel de variantă având în vedere în ce situație economică și politică se află țara în acest moment și având în vedere că numai peste câteva luni vom avea alegeri. Cei care ar face lucrul acesta și-ar pierde complet credibilitatea în fața cetățenilor pentru că nu se pot juca așa cu soarta poporului român”.

Ion Dumitrel (PDL): ”Decizia Curții Constituționale era previzibilă. Eu am spus-o și după ce Curtea a amânat și USL-ul spunea că cvorumul a fost îndeplinit. Am spus că instituțiile statului, mă refer la funcționarii publici de la Evidența Persoanei din primării și din subordinea Consiliului Județean, specialiștii care lucrează cu baza de date, specialiștii din Ministerul de Interne și-au făcut datoria tot timpul, sunt niște oameni corecți și cinstiți și s-a dovedit că am avut dreptate. Cifrele comunicate de Guvern după verificările făcute au arătat o eroare de 2 la mie, ceea ce este omenește și s-a dovedit că instituțiile din România au funcționat și funcționează corect. Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l vadă toți politicienii care au încercat să slăbească statul. Acești funcționari și-au făcut datoria și pentru asta trebuie să-i felicităm. În continuare, președintele Băsescu va merge la Cotroceni, Guvernul trebuie să înceapă să lucreze pentru că de trei luni de zile de când sunt în fruntea țării n-au făcut decât politică. Domnii Antonescu și Ponta trebuie să înțeleagă că administrarea țării este una și politica la partide este alta. Ei încă nu s-au detașat de postura de președinți de partide, poate află acum și ei că sunt la guvernare pentru că ceea ce s-a întâmplat din punctul de vedere al vieții oamenilor în aceste luni”.

Florin Roman (PNL): ”Din punctul meu de vedere orice decizie a CCR trebuie respectată, dar atâta timp cât membrii acesteia sunt aleși pe criterii de competență și nu în urma unui algoritm politic. În orice matematică din lume 7,5 milioane de oameni care votează pentru demitere sunt mai mulți ca 5,2 milioane care te-au ales”.

Ioan Dîrzu (PSD): ”Chiar dacă nu suntem de acord cu decizia CCR, USL o va respecta  pentru că aşa este normal într-un stat de drept. Noi respectăm legea şi instituţiile şi astfel vrem să demonstrăm că suntem diferiţi de Traian Băsescu şi PDL. Referendumul a marcat o victorie a românilor, iar Băsescu a primit o lecţie din partea a 7,4 milioane de români; 87% dintre cei care vin la alegeri de obicei i-au spus să plece! Este cel mai mare vot împotriva unui preşedinte din istoria democratică a României! Niciodată, de la votarea Constituţiei, din 1991, nu s-au mobilizat atât de mulţi oameni pentru a transmite un semnal politic. Suntem determinaţi şi mobilizaţi să continuăm ce am început. Românii au dat semnalul că schimbarea se produce – mergem spre România fără Băsescu, în paşi acceleraţi, iar USL demonstrează că este un proiect de succes. După preluarea majorităţii parlamentare, în luna mai, după localele câştigate categoric în iunie, după scorul de 87% de la referendumul din iulie – pentru noi este clară direcţia pe care românii o vor. România şi românii aveau acum nevoie de altceva acum, mai ales de linişte, nu de jucătorul Traian Băsescu, dar CCR nu a ţinut seama de dorinţa cetăţenilor ţării. Vom demonstra că  guvernarea noastra este mai bună, că proiectele noastre sunt mai bune şi suntem mai potriviţi pentru România decât PDL şi Băsescu. În primele 100 de zile de guvernare am dat românilor banii înapoi (şi bugetarilor şi pensionarilor), am ieşit din recesiune,  am luat masuri pentru mediul economic (precum TVA la încasare) şi am recuperat, la buget, sume importante din oprirea fraudelor de la Hidroelectrica sau de la ANAF. Planul nostru este clar: continuăm lupta cu Traian Băsescu şi cu ce reprezintă el şi PDL şi continuăm guvernarea. Important este că USL rămâne unit în acest proiect. Echipa Ponta-Antonescu rămâne unită şi determinată să câştige această luptă. Facem ceea ce românii așteaptă de la noi, ajutăm România să iese din recesiune, să își întărească instituțiile și să refaca demnitatea”.

Ovidiu Jidveian (PSD): ”Data de 21 august 2012 va rămâne în amintirea vieţii democratice din România ca fiind ziua în care voinţa a peste 7 milioane de români s-a transformat într-o chestiune pur statistică. Aparent Traian Băsescu şi regimul pe care-l reprezintă a câştigat o luptă politică, însă pe fond, într-o realitate pe care nu avem cum să nu o menţionăm, e o victorie a unui politician împotriva poporului său şi acest aspect nu e sub nici o formă un semn de sănătate al acestei societăţi. Decizia Curţii trebuie respectată însă pune în mod clar problema modului în care acest organism mai ţine cont de ceea ce se întâmplă în societatea românească. Decizia Curţii trebuie respectată însă poate că ar trebui să discutăm cu maturitate despre locul şi rolul acestui organism în cadrul statului roman, poate că ar trebui să avem tăria de a vorbi despre modul în care judecătorii CCR ajung într-o astfel de demnitate. Aici nu mai e vorba despre pleacă Băsescu sau nu pleacă Băsescu ci despre modul în care voinţa majorităţii covârşitoare este ignorată pe baza unor principii de ordin ethnic, este vorba despre influenţa încă mare a politicului în justiţie. Se vorbeşte acum despre depăşirea acestei stări de tensiune politică prin înţelepciunea unei coabitări necesare între  reprezentanţii USL, în speţă a premierului Victor Ponta, cu preşedintele Traian Băsescu, însă nu despre această stare de colaborare este vorba în România acestor zile ci despre imposibilitatea colaborării unui politician nelegitim cu peste 7 milioane de români. Toţi cei care înţelegem acest aspect trebuie să continuăm să le spunem oamenilor că pot fi reprezentaţi corect şi că această alianţă le respectă dorinţa de a avea în cele din urmă o societate sănătoasă bazată pe reguli şi nu pe combinaţii decise de politicieni pentru care oamenii reprezintă doar fapte statistice. Ne aşteaptă o perioadă politică grea şi cred că PSD Alba are obligaţia de a-i reprezenta corect pe cei care îşi doresc o altfel de ţară. Dincolo de aceste aspecte rămâne poate gustul amar al unui tânăr politician pentru care voinţa majorităţii e o cale de urmat dar şi responsabilitatea de a lupta în continuare pentru valorile în care cred şi pentru care am decis să fac politică. Le spun celor care încă au convingerea că putem trăi într-o ţară normală bazată pe reguli şi nu pe voinţa diverselor grupuri de interese că avem un cuvânt de spus şi că asta ne dă speranţa unui viitor mai bun pentru fiecare dintre noi. Această speranţă nu poate fi invalidată nici de către CCR, nici de către Traian Băsescu, nici de către PDL”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei La Stremț au început săptămâna aceasta lucrările de modernizare a iluminatului public, a anunțat primarul comunei, Traian Ștefan Popa. Potrivit edilului, lucrările în valoare de aproape 1 milion de lei se vor realiza printr-o finanțare nerambursabilă, fiind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea