Rămâi conectat

Actualitate

Vești bune pentru muncitorii cu ziua! Cu cât vor fi plătiți pe oră de la 1 iulie. Tariful minim

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De la 1 iulie, la un număr de 170 de ore lucrate de un zilier într-o luna, valoarea pe ora va creste de la 5,7 lei, cat este in prezent, la 6,1 lei. Inainte de creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, valoarea pe ora era de 5,3 lei, scrie Avocatnet.ro.

Chiar daca remuneratia acordata zilierilor se negociaza intre parti, legea stabileste o limita inferioara, care depinde de salariul minim brut pe tara. Din acest motiv, orice crestere a salariului minim duce automat la majorarea remuneratiei zilierilor. In ceea ce priveste plata, aceasta poate fi facuta in mai multe feluri si in momente diferite ale colaborarii dintre parti.

Salariul minim brut pe tara se va mari, incepand cu data de 1 iulie, de la 975 la 1.050 de lei. Masura a fost luata de Guvern inca de la sfarsitul anului trecut, majorarea pentru 2015 fiind, practic, impartita in doua etape. Prima a fost la 1 ianuarie, atunci cand salariul minim a ajuns de la 900 la 975 de lei.

Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii cu norma intreaga este de opt ore pe zisi 40 de ore pe saptamana, asa cum prevede Codul muncii. Mai precis, intr-o luna se aduna aproximativ 170 de ore de munca (numarul total de ore variaza in functie cate zile lucratoare sunt efectiv intr-o luna si de liberele legale).

De la 1 iulie, la un numar de 170 de ore lucrate de un zilier intr-o luna, valoarea pe ora va creste de la 5,7 lei, cat este in prezent, la 6,1 lei. Inainte de cresterea salariului minim de la 1 ianuarie, valoarea pe ora era de 5,3 lei.

Pana in 2014, atunci cand Legea zilierilor a suferit modificari semnificative, remuneratia trebuia sa fie de cel putin 2 lei pe ora, insa, totodata, era impusa si o limita maxima de 10 lei pe ora. In momentul de fata, legea nu mai impune o limita maxima, ceea ce inseamna ca tariful pe ora poate fi, in functie de ce negociaza partile, si de 10, 50 sau 100 de lei pe ora, de exemplu.

Sursa Avocatnet.ro

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea