Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Venitul minim de incluziune: Sursă de susținere vitală pentru milioane de români vulnerabil. Cum pot cei defavorizați să intre în posesia banilor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Venitul minim de incluziune: Sursă de susținere vitală pentru milioane de români vulnerabil. Cum pot cei defavorizați să intre în posesia banilor

În România, venitul minim de incluziune reprezintă o ancoră de siguranță pentru milioane de români aflați în situații de vulnerabilitate, care se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea unui trai decent. Acești oameni, din diverse motive, nu au posibilitatea de a se angaja sau se confruntă cu probleme de sănătate care îi împiedică să participe pe deplin la forța de muncă. În astfel de situații, venitul minim de incluziune reprezintă o sursă crucială de susținere financiară.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Acest program de ajutor financiar a fost conceput pentru a asigura un nivel minim de trai pentru indivizii și familiile care se află în dificultate. Venitul minim de incluziune constă în diverse categorii de ajutoare financiare, cu scopul principal de a acoperi nevoile de bază ale beneficiarilor. De asemenea, una dintre obiectivele oficiale ale acestui program este prevenirea sărăciei în rândul copiilor și promovarea integrării acestora în sistemul de învățământ.

În România, există două categorii principale de ajutoare minime acordate prin venitul minim de incluziune. Prima categorie constă în ajutorul financiar de incluziune, destinat familiilor cu venituri lunare sub 275 de lei, respectiv 400 de lei pentru persoanele singure care au cel puțin 65 de ani. Scopul principal al acestor ajutoare este de a asigura necesitățile zilnice ale beneficiarilor și de a îmbunătăți calitatea vieții acestora.

A doua categorie de ajutoare se adresează familiilor cu copii. Acestea sunt destinate familiilor cu venituri lunare sub 700 de lei, care au în întreținere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani. Obiectivul acestei categorii de ajutor este prevenirea riscului de sărăcie al copiilor și încurajarea participării acestora în sistemul de învățământ.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, este necesar să se depună o cerere însoțită de documente doveditoare și de un angajament de plată la primăria din localitatea de domiciliu sau reședință până la finele acestui an. Aceste măsuri fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență, capitolul 13 „Reforme sociale”, și au ca obiectiv reducerea sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile și simplificarea procedurilor administrative atât pentru administrația locală, cât și pentru beneficiari.

Cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor precum Venitul Minim Garantat și Ajutorul pentru susținerea familiei se suspendă. Prin urmare, toți beneficiarii existenți ai acestor tipuri de ajutoare trebuie să se înregistreze în sistem în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2023 pentru a asigura continuarea acordării beneficiilor prin Venitul Minim de Incluziune. Aceste măsuri au un impact semnificativ asupra persoanelor vulnerabile din România și reprezintă o parte importantă a eforturilor de reducere a sărăciei în țară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Muncii 2024: Care sunt categoriile de oameni care pot refuza munca de noapte. Noua lege a trecut de Plenul Camerei Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Codul Muncii 2024: Care sunt categoriile de oameni care pot refuza munca de noapte. Noua lege a trecut de Plenul Camerei Deputaților O nouă lege care permite anumitor categorii de oameni să refuze munca de noapte, precum proaspetele mămici sau parinții din familiile monoparentale, a trecut de Plenul Camerei Deputaților. Plenul Camerei Deputaților a votat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea