Rămâi conectat

Actualitate

Vechime în muncă 2023. Cât trebuie să plătească un român ca să cumpere cinci ani. Explicații de la șeful Casei de Pensii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vechime în muncă 2023. Cât trebuie să plătească un român ca să cumpere cinci ani. Explicații de la șeful Casei de Pensii

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat vineri, la Antena 3 CNN, cum românii care au goluri în cartea de muncă îşi pot cumpără vechime şi cât costă.

Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Dacă avem cinci ani gol în cartea de muncă și avem nevoie de acești ani ca să ieșim la pensie, atunci suma este de 45.000 lei, bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime.

„Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie.

Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

De fapt, aceasta a fost menirea acestui act normativ, respectiv ordonanța de urgență 163/ 2020, pentru a ajuta acele persoane care nu au stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru a putea să-și deschidă un drept de pensie.

Această modalitate este valabilă numai că atunci când îndeplinești condițiile de pensie pentru o limită de vârstă.

Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei.

În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 CNN.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea