Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Valeriu Zgonea a vizitat Roşia Montană: „Cred că statul e capabil să protejeze mediul şi să genereze locuri de muncă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Crin Antonescu ar trebui să vină aici, ne votează şi cei din micile oraşe

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea s-a aflat duminică în vizită la Roşia Montană, unde s-a întâlnit cu oficialităţile de aici, cu reprezentanţi ai RMGC şi cu mineri, el vizitând şi galeria Cătălina-Monuleşti.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Zgonea a spus că din punctul său de vedere statul român este „capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă”, susţinând că dacă se blochează fiecare investiţie, atunci e o problemă, relatează Mediafax.

Mesajul preşedintelui Camerei Deputaţilor este atât pentru parlamentari, cât şi pentru cei care sunt împotriva proiectului minier este „să vină la Roşia Montană”.

„Cei care sunt împotrivă să vină şi aici, să vină şi în Parlament, alături de cei care susţin proiectul ca să-i convingă pe cei care sunt parlamentari ai statului român, pentru că fiecare deputat şi senator trebuie să asculte şi părerile «pro» şi părerile «contra» şi dacă putem să generăm locuri de muncă şi să protejăm mediul suntem cu adevărat un stat european. Dacă blocăm fiecare investiţie avem o problemă. După ce blocăm Roşia Montană, vom bloca şi altele. Gândiţi-vă la Remin Baia Mare, la exploatările miniere din zona Gorjului, Vâlcea şi alte zone. Trebuie să fim foarte atenţi, este o bătălie pentru locuri de muncă în toată lumea şi eu cred că statul român este capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă. Asta am auzit până acum la cei care susţin proiectul”, a spus, duminică, Valeriu Zgonea, înainte de a intra în galeria Cătălina-Monuleşti.

Zgonea a mai spus că „proiectul acesta face parte dintr-o Românie prosperă”.

La intrarea în galeria Cătălina-Monuleşti, Zgonea a fost întâmpinat de zeci de mineri pe care i-a salutat cu tradiţionalul „Noroc bun!”, aceştia răspunzându-i în cor cu acelaşi salut.

Înainte de intra în galerie, Zgonea a vorbit cu mai mulţi mineri care susţin proiectul şi care i-au spus că au nevoie de locuri de muncă şi că mineritul este singura sursă de venit în zonă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a vizitat, anterior, carierele de exploatare Cetate, Cârnic şi Tăul Brazi, fiind însoţit de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Sindicatului „Viitorul Mineritului”..

De asemenea, Zgonea a fost însoţit de reprezentanţi ai Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care îi prezintă beneficiile exploatării miniere. Cecilia Szentesy, director de priectare tehnică la RMGC, i-a spus lui Zgonea că Gold Corporaţion a început deja ecologizarea zonei, instituindu-se o staţie pilot de curăţare a apelor acide, calitatea apei fiind conformă cu standardele existente în România. Ea a mai spus că la Ministerul Mediului a fost negociată garanţia de mediu în cazul proiectului, care a crescut de două ori, şi că s-au prevăzut şi garanţii suplimentare pentru eventuale evenimente nedorite.

„În acest moment, compania are 500 de angajaţi care în proporţie de 95 la sută sunt localnici. În perioada de construcţie vor exista 2.300 de angajaţi direcţi, iar în perioada de operare 900 de angajaţi direcţi”, a spus ea, precizând că perioada de construcţie va dura trei ani, timp în care se vor construi uzina de procesare, iazul de decantare modern şi hale de steril.

„Exploatarea va produce, în medie, 13 milioane de tone de minereu din care se extrag 15-16 tone de aur în fiecare an. Asta înseamnă că doar Roşia Montană va produce cât produce în momentul de faţă 80 la sută din Europa. România ar fi producătorul numărul unu”, a mai spus Cecilia Szentesy.

Valeriu Zgonea a ajuns, duminică dimineaţă, la Roşia Montană, unde a fost aşteptat de primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, şi de liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, cu care a discutat în sediul primăriei.

Fiind întrebat dacă îl îndeamnă pe Crin Antonescu să vină la Roşia Montană, Valeriu Zgonea a declarat:

„Eu cred că, cunoscându-l pe Crin Antonescu, cred că domnia sa trebuie să fie un preşedinte al tuturor, şi poate că ar trebui să-şi găsească timp, ca preşedinte al Senatului, al doilea om în statul român, să vină aici. Eu ştiu ce fel de om este, îi apreciez familia, şi cred că este un om cu suflet extraordinar, cu suflet mare, care poate să înţeleagă că nu doar cei din marile oraşe ne votează pe noi, ci şi cei de aici, din micile oraşe, din comunităţi în care şomajul nu este cel declarat, de 7-8%, el poate atinge şi 9-10%. E important pentru domnia sa să asculte vocea tuturor, azi să vină în zona asta, mâine să meargă în altă zonă în care există o altă activitate care a fost închisă şi căreia trebuie să îi găsim o soluţie. Toţi aceşti oameni trebuie să vadă în Crin Antonescu un preşedinte al românilor. Dacă nu văd acest lucru, va fi foarte dificil să îi convingem să vină la vot. Testul pentru toţi sunt europarlamentarele”, a spus Zgonea.

Săptămâna trecută, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieşit la suprafaţă duminica trecută, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Reamintim că, Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Sursa: Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea