Rămâi conectat

Actualitate

Vaccin împotriva HIV pe bază de tehnologie ARNm: Rezultate promițătoare în urma studiilor pe șobolani și maimuțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vaccin împotriva HIV pe bază de tehnologie ARNm: Rezultate promițătoare în urma studiilor pe șobolani și maimuțe

Un vaccin experimental împotriva HIV care utilizează tehnologia ARNm, aceeaşi ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech şi Moderna, a prezentat rezultate promiţătoare în urma studiilor clinice realizate pe animale, conform unei cercetări conduse de un institut naţional din Statele Unite, informează UPI, potrivit Agerpres.

„Aceste rezultate sunt promiţătoare”, a spus dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Johns Hopkins din Baltimore. În studiul NIAID, experimentele pe şoareci şi maimuţe rhesus au demonstrat că vaccinul a declanşat răspunsuri imune la nivel celular şi anticorpi împotriva unui virus asemănător HIV.

La maimuţe, exemplarele care au primit un vaccin primar urmat de mai multe rapeluri pe parcursul unui an au prezentat un risc de infecţie cu 79% mai mic pe expunere la virusul imunodeficienţei umane-simiene (SHIV) – un virus asemănător cu HIV uman utilizat de obicei în studiile pe primate – comparativ cu maimuţele nevaccinate.

Studiul a fost publicat pe 9 decembrie în jurnalul Nature Medicine.

SHIV a fost utilizat în cercetare deoarece primatele non-umane nu sunt susceptibile la contractarea HIV-1, virusul care infectează oamenii, au explicat cercetătorii.

Vaccinul conţine instrucţiuni ARNm pentru producerea a două proteine esenţiale în cazul HIV, Env şi Gag. Celulele musculare folosesc proteinele pentru a produce particule asemănătoare virusului (VLP) cu numeroase copii ale Env pe suprafaţa lor, care apoi declanşează un răspuns imun, potrivit oamenilor de ştiinţă.

VLP nu pot provoca infecţii sau boli pe cont propriu deoarece le lipseşte codul genetic complet al HIV, au subliniat autorii studiului.

În experimentele care au implicat şoareci, „două injecţii cu vaccinul ARNm care formează VLP au indus anticorpi neutralizanţi în cazul tuturor animalelor”, conform comunicatului emis de NIAID. Un aspect important, proteinele Env generate la şoareci erau foarte asemănătoare cu cele observate la întregul virus, mult mai mult decât s-a văzut în încercările anterioare de a produce un vaccin eficient împotriva HIV, a indicat echipa de cercetare.

Acest lucru „imită îndeaproape infecţia naturală şi poate să fi jucat un rol în declanşarea răspunsurilor imune dorite”, a spus conducătorul studiului, dr. Paolo Lusso de la Laboratorul pentru imunoreglare al NIAID, citat în comunicat.

În experimentele care au implicat macaci rhesus, maimuţele au primit mai întâi o doză de vaccin, urmată de doze de rapel, anul următor. Potrivit NIAID, „vaccinul a fost bine tolerat (de maimuţe) şi a produs doar efecte adverse uşoare, temporare, la macaci, cum ar fi pierderea poftei de mâncare”.

La puţin peste 14 luni după vaccinarea iniţială, „toţi macacii vaccinaţi au dezvoltat niveluri măsurabile de anticorpi neutralizanţi direcţionaţi împotriva majorităţii tulpinilor într-un grup de testare de 12 tulpini diferite de HIV”, potrivit comunicatului. Dincolo de creşterea promiţătoare a nivelurilor de anticorpi, inocularea pare de asemenea să amplifice activitatea celulelor T a maimuţelor împotriva SHIV – celulele T sunt o altă componentă esenţială a răspunsului sistemului imunitar.

Este nevoie, totuşi, de studii suplimentare, iar studiile care au rezultate promiţătoare în experimentele ştiinţifice realizate pe animale nu au întotdeauna aceleaşi rezultate la oameni.

„Acum ne perfecţionăm protocolul de vaccinare pentru a îmbunătăţi calitatea şi cantitatea VLP-urilor produse”, a adăugat Lusso. „Acest lucru poate creşte şi mai mult eficacitatea vaccinului şi, astfel, va scădea numărul de inoculări primare şi de rapeluri necesare pentru a produce un răspuns imun robust. Dacă se confirmă că este sigur şi eficient, intenţionăm să efectuăm un studiu de fază 1 a acestei platforme de vaccin pe voluntari adulţi sănătoşi”, a adăugat specialistul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea